用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想哭:囝囝考7間PN,可能7間都唔收!!
樓主: tha
go

想哭:囝囝考7間PN,可能7間都唔收!! [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+lizwai2003+於+13-03-01+發表

原帖由 lui 於 13-03-01 發表
多謝你有興趣看。我有一個大女兒,已十歲了。我從前已未有放太多心機,細時很想他看書,只管叫他看。沒有模 ...
這個課程對家長很handson 同practical

回覆:想哭:囝囝考7間PN,可能7間都唔收!!

其實我小朋友1歲都識哂26個字母..但其實識字母一D優勢都無…EVEN K1…我小朋友係而家讀緊N班…今年考左K1…考N班無學校考過ABC..K1都只有一間考過..其實N班老師一定唔考學術~通常係睇反應.就算考K1都真係唔多考學術~.我想講我小朋友考K1時都係唔識講野..只係單字…普通THANK YOU早晨等等..句子唔識講~INTERVIEW時老師問你..你答到就OK..都唔洗太擔心唔識講野..OR講野叻其實唔會幫助好大…綜合我2年INTERVIEWO既經驗我覺得最緊要係放手…無論老師問咩..佢識唔識答都好..都係保持笑容…唔好幫佢..老師會引導佢答..好多時老師未必係想要過答案..可能佢想睇下小朋友O既反應~所以係架..答O岩哂都唔一定收..有可能係REJECT..上年考N時..我曾經好鍾意一間學校…亞仔全答O岩..又座得定咩都做齊..但最後都係WAITING…反而佢有小小O既扭計果間有收左佢…所以無人知O既..只係一個過程…6月會有好多人放位..唔洗太WORRY!!!
好多人分享都係考n時全部衰哂
K時轉變哂好多offer 所以唔好放棄

tha 發表於 13-3-1 00:30
11年10月底細仔,考7間肯收細仔的中西區及灣仔區PN.頭4間唔收我ok,因為in個陣太細,剛一 歲。但第5間in已經 ...

嘩, 你bb好勁, 我個仔同你個仔一樣大, 佢只識講bye bye, 其餘"媽,爸,包" 想講先肯講, 你要佢講佢重專登唔講, 你個仔仲要識埋26個字母, 好叻!

evawyma 發表於 13-3-1 11:21
"佢14個月已經識曬26 字母,講野叻過20個月大既B.Bye bye ,thank you,乜都識。"  Very very clever wo!  Mi ...

我個仔又係同你個b 差不多, 咩都唔識.

我個女8月,咩都唔識,我們兩公婆專業人仕,有間港島屋村學校也不收,我話唔收係學校的損失,不過我覚得daddy 去有著數,異性相吸,daddy也說去lum下d miss!果真有效,之後數間也收!可能女人同女人始終有d唔夾,你靚過個miss嫁到個好老公,都容易令其他女人妒忌!哈純粹考不到安慰自己!

引用:我個女8月,咩都唔識,我們兩公婆專業人仕

原帖由 wanbaby11 於 13-03-01 發表
我個女8月,咩都唔識,我們兩公婆專業人仕,有間港島屋村學校也不收,我話唔收係學校的損失,不過我覚得dad ...
哈哈!我也認為是有效的,我老公也算高大靚仔,我次次都叫佢見

終於有時間回覆大家.  非常多謝大家既分享同鼓勵, 唉, 隨遇而安啦.  我對我小朋友既能力無懷疑, 只係對呢個教育制度feel hopeless.

我都好有興趣睇呢d教小朋友既書, 不如我都分享吓:
1. 我同'lui"既有點似: 聽音樂, 唔睇電視及玩iphone, ipad.  

2. 勁講故事: 我坐月時睇左汪培珽 (http://www.wretch.cc/blog/wangpeiting) 既書, BB滿月後開始同佢睇書講故事. 佢識坐就識自己睇書, 睇好耐好開心.  而家書內所有插圖既名佢都識講.  在淘寶定期買書, 每日同佢睇幾本, 佢自己又睇好多本.

3. ABC係無心插柳.  因為12個月時有一排唔肯食粥, 佢其實係好想睇電視但我地唔開.  咁唯有食粥先開俾佢睇.  咁我download左d ABC既短片, 諗住係都睇d有益既野.  咁岩其中一本書都係ABC, 咁佢兩樣一齊睇, 我一邊餵粥一邊用英文旁邊講.  每日兩餐粥,一共講左一小時有多. 1.5個月後有一日我著件字母衫, 佢識晒!  而家想教phonics.

4. Flashcard: 佢10個月前日日都有同佢玩, 有兩種: 食物卡+數字卡. 後來我俾d真既蔬果佢玩, 咁佢識晒d名稱.  數字卡我冇恆心.  不過佢而家有時都會自己拿出來叫我讀俾佢聽.  

其實我都係在職媽媽, 我盡量將有既時間都陪佢玩.  我囝囝唔係絕頂聰明個種, 我都唔算push佢, 只係透個遊戲佢自然學習到.  我都希望可以多d交流大家點樣教小朋友, 唔只係硬知識, 一d正確既人生觀及生活習慣都好想教到佢.

嘩,你仔仔真係好叻,唔好灰心,可能k1考到好學校

我個仔返親playgroup都唔多肯埋位,去interview circle time又係咁,有乜辦法?係未實唔收?

My older boy was born in Oct, he was quite smart but still no decent offer in PN, so we ended up in an international kindie, but in K1, he had a few good offers! So keep training ur kid, The gap btw those "big" kids won't be that large in K1 interview!好明白你的感受,努力呀!

十分明白樓主的煩惱。實在政府規定冇兩歲不能上幼兒園,學校在競爭激烈下亦不會為收細 b 而收少兩三個月學費。但係真的不要灰心,我有一個朋友嘅仔2010年11月中出世,返咗幾個月 Playgroup 今年就直考 k1 仲有幾間出名的學校收,既然係咁點解唔返下 pg 下年直入 k1 呢?

我仔22個月,26個英文字母只認得幾個,數字唔識數,連講野都未識,係咪我的問題? 我沒有好著重培訓他。申報: 有3間pn offer.

識字同abc 一d 優勢都無,我仔而家19個月,識曬a~z, 型狀,顏色,英文生字都識幾百個,無一樣有考過。不過我知道我仔既問題係慢熱、文靜、對陌生環境要較長時間適應,對陌生人唔開口,所以我都無法,由佢。每個小朋友有唔同性格特點。雖然而家有pn 收,但唔係我想讀個間。

兩歲班應該未會考太學術性既野, 反而考佢夠唔夠獨立, 同人有冇眼神接觸, 聽指令, 小肌肉發展呢d比較重要. 不過我個女宜家16個月, 報左10間都未有一間通知我去interview, 係咪仲灰呢??

引用:兩歲班應該未會考太學術性既野,+反而考佢夠

原帖由 kimori 於 13-03-04 發表
兩歲班應該未會考太學術性既野, 反而考佢夠唔夠獨立, 同人有冇眼神接觸, 聽指令, 小肌肉發展呢d比較重要.  ...
你報邊區?我同班細b媽報青衣宏福,浪澄灣greenfield ,另佢地報York,方方都有得in同收左。都係十月至十二月細b

引用:兩歲班應該未會考太學術性既野,+反而考佢夠

兩歲班應該未會考太學術性既野, 反而考佢夠唔夠獨立, 同人有冇眼神接觸, 聽指令, 小肌肉發展呢d比較重要.  ...
你報邊區?我同班細b媽報青衣宏福,浪澄灣greenfield ,另佢地報York,方方都有得in同收左。都係十月至十二月細b

我報將軍澳, 藍田區呀, 九龍城太遠無報呀!! 但結果竟然無通知!

引用:我報將軍澳,+藍田區呀,+九龍城太遠無報呀!!

我報將軍澳, 藍田區呀, 九龍城太遠無報呀!! 但結果竟然無通知!
咁摻!迦南應該收細b喎,有冇試?

仔同女的分別很大。我仔不愛書的,但女就好像天生書迷。我都覺讀書重要但不是唯一。重點係你要同小朋友有互動。要盡量自己去playgroup, 放工後同佢玩。仲要係放手俾佢玩。同佢玩時我會做同佢玩到哈哈聲笑嘅嘢如做D怪動作或怪聲。唔係浄係ABC.  老師一看就看出你同其他家長不同。

我就係無報迦南, 因為無學...早知報埋啦!
‹ 上一主題|下一主題