用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 面試簡介會... 一場笑話
樓主: cronaldochan
go

面試簡介會... 一場笑話 [複製鏈接]

引用:吾好抱怨side左時間去左d「無用」既簡介會

原帖由 Charlotte_mom 於 12-10-31 發表
吾好抱怨side左時間去左d「無用」既簡介會,應該興幸用一小時就睇清間學校吾係自己杯茶,為左自己小朋友, ...
That's right!  There is no gurantee that the renowned school is as expected.  I was disappointed by a "good school " near Shek Mun as well.  No complain.

回覆:Mukchilee 的帖子

little_yolky 發表於 12-10-31 16:37
我去了培道的簡介會, 就是你所講的校長用了很多篇幅講教學理念, 教學模式, 畢業生代表是一名幼稚園老師。課 ...
我都有去培道簡介會,而這個簡介會係我去左咁多簡介會最滿意嘅一間,老師校長好平易近人,好了解家長嘅心態,而且充滿教育熱誠。如果不是要盲目追求學術上嘅成就,而是追求品德教培養和愉快學習,培道小學真是不二之選!

little_yolky 發表於 12-10-31 16:37
我去了培道的簡介會, 就是你所講的校長用了很多篇幅講教學理念, 教學模式, 畢業生代表是一名幼稚園老師。課 ...
我都有去培道簡介會,而這個簡介會係我去左咁多簡介會最滿意嘅一間,老師校長好平易近人,好了解家長嘅心態,而且充滿教育熱誠。如果不是要盲目追求學術上嘅成就,而是追求品德教培養和愉快學習,培道小學真是不二之選!

ppww  好同意,我也十分喜歡.  發表於 12-11-2 01:16

買花硬係讚花香架.
所以我一次都冇係簡介會出現過.
留番d心機作信, 好好sell自己d仔女好過.

醒目開學勳章 王國長老

引用:買花硬係讚花香架.所以我一次都冇係簡介會

原帖由 QQee 於 12-11-01 發表
買花硬係讚花香架.
所以我一次都冇係簡介會出現過.
留番d心機作信, 好好sell自己d仔女好過. ...
一定要去! 你以為朵朵花都可以揀得落手,點知聞落發現陣香味好難頂(雖然好多人鐘意),呢d事常有發生,越聞越吾對路

回覆:面試簡介會... 一場笑話

我以前都聽不少簡介會,對選校有正面幫助。因為第一印象都幾重要,如果理念不同,可以慳番,不用申請。

會中有部份資訊是不宜放在網上,加上詢問環節或完結後向相關人仕查詢,資料好有幫助。

時間有限及會相撞,我們會先選定目標學校才去聽簡介會。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我不信乜新理念, 所以死錯人既機會相對少.
一於揀爛船有三分釘果d.

Charlotte_mom  讀傳統一樣有人喊住走姐  發表於 12-11-1 09:50

Charlotte_mom 發表於 12-11-1 08:42
一定要去! 你以為朵朵花都可以揀得落手,點知聞落發現陣香味好難頂(雖然好多人鐘意),呢d事常有發生,越 ...
係呀, 比喻得好好.
相反地, 有d 學校原本唔係心儀, 但去完簡介會, 又發現原來好0岩自己既教育理念.

ANChan59 發表於 12-11-1 08:47
我以前都聽不少簡介會,對選校有正面幫助。因為第一印象都幾重要,如果理念不同,可以慳番,不用申請。

會 ...
之前去某間有DSE+IB 的學校聽簡介會, 會後細問校長, 才知道學生/家長未必能自己選擇考IB, 校方會"建議"學生點選. 係簡介會時校方係無講個呢一點的. 因為我一直想找行IB 的學校, 如果讀左先發現最後唔能夠考IB文憑試, 會令我大失所望, 問左,知道左, 心中有了預備.

另外參加了一間一直很抗拒的學校的簡介會, 感覺和之前想的好多了, 丈夫本來很反對報考, 聽完簡介會便改變主意, 決定替孩子報考.

所以去簡介會係好有用的.了解多d, 可減少錯配的機會.
當然, 有時去到一d唔0岩聽既簡介會會感到浪費時間, 但唔聽過又點知0岩唔0岩聽呢?

carolmum  你講好抗拒果間,同學媽咪識人在此校任教~話因為轉左校長,所以新風格完全不同了!!!  發表於 12-11-13 01:53

四隻貓 發表於 12-11-1 09:47
之前去某間有DSE+IB 的學校聽簡介會, 會後細問校長, 才知道學生/家長未必能自己選擇考IB, 校方會"建議"學生 ...
我覺得揀選學校要做功課,好難靠校方,網上資訊作決定。
題外話,選大學亦一樣,有些朋友家長及孩子寧願用時間溫書,而不願意去聽簡介會,大部份的選科結果麻麻,選錯科情況時有所聞。

小兒覺得中三去大學簡介會最好,因此明白部分學科有特定要求,對高中選科好重要,部份同學會忽略咗,他的觀念是在選科是先策略,後勤力。

sheffield  謝謝提醒!  發表於 12-11-1 10:31
四隻貓    發表於 12-11-1 10:20
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

dadawyk 發表於 12-11-1 00:01
我都有去培道簡介會,而這個簡介會係我去左咁多簡介會最滿意嘅一間,老師校長好平易近人,好了解家長嘅心態 ...

可惜今年只得28個位, 好難爭

醒目開學勳章 王國長老

嘻嘻, 我夠勤力, 已經8定大學心儀科目所需prerequisite了, 到時睇送食飯啦, 不過起碼知道條路點行

ANChan59  First thing first.  發表於 12-11-1 10:56

回復 Charlotte_mom 的帖子

讚成!我一直都沒興趣去聽簡介會,但卻選了一間超靚行IB的私校去聽聽,因為太多人說想入這家,而這家又行IB,我就去開開眼界,了解一下…
校長說,"依加好多小朋友都有姐姐跟出跟入…學校很著重孩子的自理能力和紀律, bla bla bla.....,我巡課室時,小學部的課室好整齊,老師會有要求,小朋友的書包擺放得好好,課室好整齊…但到中學部那邊,書包就通度放,枱面都有,好亂…"。我聽了後就離開了…中學部的學生是小學直升過去的,即係話孩子沒被教好…

回復 sheffield 的帖子

Management by walking around

ANChan59 發表於 12-11-1 10:16
我覺得揀選學校要做功課,好難靠校方,網上資訊作決定。
題外話,選大學亦一樣,有些朋友家長及孩子寧願用 ...

你阿囝好醒, 我記得當年升中一第一件事, 就係去圖書館搵大學入學資料, 睇吓有咩科, 有咩requiremnet了。

ANChan59  唔係。你醒過佢,你中一開始!  發表於 12-11-1 13:15

關於ssp Ib 龍校,我也曾在開放日及交form 時實地觀察及查証,感覺是低年級學生好些。但它比is 優勝是discipline/conduct 會好些,從高年口中,得知講粗口要罰企,其他discipline 太差要suspend from school .一定好過某些is.但我太太話,人地收你至算至幻想,唉!

ha8mo 發表於 12-10-31 16:31
果欄學校我冇去過

但另一學校面試時有問我:"如果考得到我地學校呢,都應該考得到其他名校,咁你會唔會選 ...
我G邊間.....因為我朋友比人問咗.....

mirage 發表於 12-11-1 13:02
關於ssp Ib 龍校,我也曾在開放日及交form 時實地觀察及查証,感覺是低年級學生好些。但它比is 優勝是disci ...
有親戚在維多利亞學校唸高中.令我比較到在國際學校的孩子的情況.
高小至初中時我會覺得他們沒規舉, 行為很頑劣, 自小習慣了傳統教學的我, 當時感到很反感的, 覺得他們離晒譜.
但很有趣的是, 到了高中, 他們大都成熟起來, 說話知道輕重了, 有體大方起來. 跟他們傾談, 會發現他們很有長遠和廣闊的想法, 分析力,想像力和表達力亦十分強.
我想是因為教育制度和教學方法的不同所致的過程和結果.每一種教育法都有其強弱項.

每個人有自己的教育理念, 如果追求孩子自小便規規舉舉, 服從師長. 國際學校那類教法的學校確實未必是閣下那杯茶.

所以多方面去了解一間學校或學制是很重要的. 可以免除錯配.
‹ 上一主題|下一主題