用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解小一入學唔用考試方式?
樓主: momochiu
go

點解小一入學唔用考試方式? [複製鏈接]

香港就係太過精英化,而所定的〝精英〞標準又那麼的狹窄單一。
好似只有識考試的才叫精英,其如就一概淘汱!如果係咁,好多標準以外的小天才都白白被扼殺了
父母要幫小朋友在失衡的制度下,一但被〝所謂〞淘汱後也不要失去自信;而唔係伸多一腳,令小朋友百上加斤。

Yanamami   Exactly.  發表於 12-9-30 09:47

樓主,你有無小朋友架?都係考今年小一?
我見你出幾個帖都好不滿而家制度,
政策制度唔係一日半日先定出黎,
總有佢既用心同道理,
如果好似你提議用考試方法,
你可唔可以想像到你同你小朋友
係幼稚園呢幾年會係點過既呢?
放鬆d啦,呢d野唔係一朝半日可以改變

回覆:點解小一入學唔用考試方式

抱怨都無用,揀定心儀學校, 先面試私小、直資和使好portfolio。

回覆:點解小一入學唔用考試方式?

咪儍啦,那時候,恐怕BB出世時不是學習吸奶;而時開始學講話,認字,做句子。否則,上幼稚園后,一天24小時都唔夠他們去「軍備競賽」。真是不要玩家長們和小孩。

回覆:點解小一入學唔用考試方式?

可能小朋友的最大壓力來源不是教統局/學校而是家長本身。

ANChan59  最弊家長唔承認,推給其他人或社會既錯!  發表於 12-10-1 13:44
kenix_chan    發表於 12-10-1 07:23
Yanamami    發表於 12-9-30 17:05
cwclsh    發表於 12-9-30 16:46

不如你希望科技更加發達, 只要將智識直接輸入腦袋, 到時個個都唔洗返學讀書, 個個人都一樣, 人人平等, 唔洗再爭呢樣搶o個樣, 細細個就要學十九幾樣o野, 就o黎冇晒親情, 下下都要逼, 嚴重更加又打又鬧, 自細有陰影, 大個o左會衍生好多社會問題...

我小朋友今年都考小一, 有d學校已有用筆試, 當然每間學校理念唔同, interview方法都唔同。但我感覺好多小學interview時唔係好難, 反而入到去先好深, 會唔會都係一個錯配? 佢interview 只係見吓, 問吓簡單問題, 小朋友入到去先追餐死, 不如早d 唔好比家長同小朋友有假象, 你學校係會咁深咁谷, 不如就係入學試反映啦! 到時家長大家都一定清楚小朋友既程度, 入反一間相當的, 合程度的不是更好嗎?
我有不滿不是因為什麼, 只是為很多家長覺得不值。
因為不論如何, 很多想入好的學校的家長都會谷, 有d 想小朋友有快樂童年的就唔會點谷。學校的程度唔會為家長或小朋友而改變, 但單簡單interview, 合程度的不一定入到, 不合程度的反而入到, 之後被谷到變形, 是好事嗎? I don't think so !

momochiu 發表於 12-10-1 00:01
我小朋友今年都考小一, 有d學校已有用筆試, 當然每間學校理念唔同, interview方法都唔同。但我感覺好多小學 ...

學校程度&教學方法與理念, 可向用家請教, 一早做好research才去報考, 便不會矇然入局. 但多數情況係家長慕名而報, 以為唔試過又點知唔得? 唔得先算, 又或者騎虎難下, 又有d食得咸魚抵得渴頂硬上. 唔一定係"被蒙閉"入錯學校既.

k_lego   agree  發表於 12-10-1 04:07

考直資私校是家長的自行決定,但如果全部小學都要面試,壓力咁大,我諗唔少小朋友5歳已經有情緒病
url=http://www.TickerFactory.com/]

引用:Quote:原帖由+hagupit+於+12-09-29+發表K3

原帖由 Charlotte_mom 於 12-09-29 發表
200%反對。而家仲吾夠變態?小朋友果本cert仲厚過阿媽。況且學野都係要錢,呢個世界好現實,咁d低收入家庭 ...
1000000000000 agree

咁攪法,學生家長頂唔住壓力,賣頭條點算?

引用:Quote:momochiu+發表於+12-10-1+00:01+我小

原帖由 Yanamami 於 12-10-01 發表
學校程度&教學方法與理念, 可向用家請教, 一早做好research才去報考, 便不會矇然入局. 但多數情況係家長慕 ...
同意,基本上大家都知道邊間深+谷,係有機會小朋友“好彩“考到一間“超班“嘅學校,但最後決定嘅係家長。老實,好多錯配係因為家長認為自己嘅小朋友“聰明,谷得“,呢d字眼經常出現又或者諗住全職喺屋企陪讀一定搞得掂!

momochiu 發表於 12-10-1 00:01
我小朋友今年都考小一, 有d學校已有用筆試, 當然每間學校理念唔同, interview方法都唔同。但我感覺好多小學 ...
好難定點先叫合程度......
有D上學期辛苦但下學期已適應,有D小一跟得上但唔代表之後都ok!

好多小時候比較受谷,家長諗一路keep住谷實掂,點知上到四、五年級已谷到失去學習興趣,成績結果跟唔上。
呢D咪叫做贏在起跑綫但谷到中途無力衝上lor!
唔通到時家長又話程度太高?

有D就初頭辛苦,但越戰越勇,方法用對了,結果有了學習動機,應付自如。唔通又話程度忽然變淺?
小朋友本身都有變化,課程係死、人係活嘅!有無學習動機非常重要,所以未必都關學校深淺度。

回覆:點解小一入學唔用考試方式

唔好呢。。。人生已經太多考試了。。。咁攪法bb 時期都冇快樂日子過啦。

我經常問自己, 以前是怎過小一的, 我是否"谷"得? 老實說, 人有惰性, 換言之大部份(或是絕大部份)人都是抗拒被"谷"的. 再者, 作為家長"生理上", "心理上"及"技術上"是否可以堅持六年? 先問自己吧

谷吳谷得,谷得幾多年,真係好難講。
家長要時時留意住,吳係過咗度,到小朋友憎厭咗讀書,就好難返轉頭。

初中時,好多女同學好勤力、好谷得,佢地真係背晒所有野,成績超好。但咁無人道的學習方式,維持吳得耐,加上青春期,好多去到中三、四已經潰不成軍。

敢問樓主你小時候很喜欢考试嗎?如果令堂在你四、五歲时捉你去考试,面对陌生的人和环境,未知你有何感受?

又話要愉快學習,到頭來死谷爛谷,又番去以前一味死讀的年代。
根本都冇變過,仲衰左!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

如果小一都要變成咁
我諗唔係中學生先爆煲上頭條
小學生已經爆煲啦

我覺得唔係個個小朋友都適合考試,要睇下間學校係活動定傳統,要考試既學校多數係傳統學校,適合鐘意讀書既小朋友,而要interview既學校會比教活動教學,就適合鐘意玩既小朋友。

其實各取所需姐,有小朋友鐘意讀書,有小朋友鐘意玩住學習,都唔同方向,點解一定要有考試呢?人既一生考試重唔夠咩?
由幼稚園、小學、中學、入大學、其他學府、活動考試、出黎進修 (唔知幾多課程考試)、出黎社會工作(唔知要見幾多份工) 等等...

現今既小朋友,真係大辛苦啦!
‹ 上一主題|下一主題