用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 觀察型小朋友係咪比人學習得慢 ?
樓主: 萬樂豬
go

觀察型小朋友係咪比人學習得慢 ? [複製鏈接]

原帖由 萬樂豬 於 11-9-22 23:12 發表
觀察型小朋友係咪比人學習得慢 ?

我個仔都係觀察型,細個時佢亦不喜歡跟老師做動作唱歌,永遠慢幾拍,亦不愛說話.但係佢學野比一般小朋友要快,只是不喜歡告訴人,到而家高小,成績名列前茅,不過一樣係做事好慬慎,唔多鍾意出風頭,唔肯定or冇信心的不會說or做.一做就做得好好.
你小朋友既老師所言,聽下就算了吧!

回復 1# bbJP 的帖子

原帖由 bbJP 於 11-10-11 13:46 發表

我個仔都係觀察型,細個時佢亦不喜歡跟老師做動作唱歌,永遠慢幾拍,亦不愛說話.但係佢學野比一般小朋友要快,只是不喜歡告訴人,到而家高小,成績名列前茅,不過一樣係做事好慬慎,唔多鍾意出風頭,唔肯定or冇信心的不會說o ...

我囝囝 2 歲, 真係咁樣呀..."不喜歡跟老師做動作唱歌,永遠慢幾拍,亦不愛說話 " ....真的希望佢可以像仔囝囝一樣成績名列前茅

原帖由 Annie123 於 11-10-11 14:11 發表
我女兒也是比較 "靜",可以說是 "觀察型" "審慎型"。由幼稚園都現在 year 11,都被老師說應更主動。
有些人很享受成為眾人焦點,我女兒偏偏很怕大家目光落在她身上。
早兩年她與我一位從事創作的親人多接觸了,好像是啟發了 ...

其實真係要學校既老師好先得....因為我囝 playgroup 的老師話, 老師多數鍾意活躍型的人, 因為他們叻 d 學野會快 d , 雖然老師無話我囝囝木獨, 但聽到心裡也不好受....而且都好明顯...他讚活躍的小朋友多一點........其實我囝囝又真係無乜反應同表情既  ><

原帖由 Cheng20110717 於 11-10-11 07:21 發表
我本人都是觀察型,看到聽到未算真的,親身做到才變成自己的經驗,並會牢牢記住,也許別人說我反應慢些,然而我在做之前,先思考如何做會更有條理和成功,然后行動和修正...這樣的學習態度對我有效!
老師是集體訓練師,未必可以花時間 ...

其實睇完你回覆, 令我諗係丈夫又係豬油包....做事永遠要諗好耐........但他又真係像你一樣  " 做會更有條理和成功"....

我諗要將我認為係缺點的, 改觀成優點....

原帖由 萬樂豬 於 11-10-11 18:03 發表

其實真係要學校既老師好先得....因為我囝 playgroup 的老師話, 老師多數鍾意活躍型的人, 因為他們叻 d 學野會快 d , 雖然老師無話我囝囝木獨, 但聽到心裡也不好受....而且都好明顯...他讚活躍的小朋友多一點..... ...

我個囡in K1時,in 3間,無出過聲,幸好有1間收(這間是出名有愛心、活動教學的),我真係覺得呢間學校有教無類,感激!老師報告,囡囡不喜歡把自己心事說出來,但很明白及跟從指令、亦有能力!其實囡囡day 1之後就同我講想做小老師。從此我明白雖然她表現怕醜/超靜,其實心裡也有自己的想法和期望。若老師能配合,相信能造就囡囡。

回復 16# debbieip 的帖子

如果你想了解多D,可以去圖書館借E 本:"孩子,你的敏感我都懂"!
對你同小朋友都好架...佢會講埋點樣去處理同對待此"敏感小朋友"情緒架!
因為我都覺我個女似E種型!

回復 24# 萬樂豬 的帖子

相信幼稚園會喜歡好動型多D,因為幼稚園講求小朋友要多反應同較互動,同埋會有好多表演,通常都會揾D口齒伶俐,反應快同活潑嘅小朋友做!所以比較得歡心!但上到小學,上課都比幼稚園單向,老C會比較喜歡定同靜,專心的小朋友,因為老師要上堂管理課室秩序係最重要,佢地情願小朋友乖乖地,定定地好過!唔洗用咁多時間控制!
同埋,可以講一個CASE,阿女以前幼稚園有個男仔,佢MANI話佢好靜同超慢熱,上堂都係靜,佢好擔心咁問班主任,佢個仔O唔OK,個老師話佢係靜D,但係佢其實乜野都識,到學期尾佢仲攞左佢自己班優異學業成績第一名TIM!又入左區內最TOP小學!
仲有我發覺特別係男仔如果係比較靜同定個D,好多時都讀書叻!
唔好比果D唔係咁了解你個仔嘅人影響自己呀!

原帖由 ms.aeroplane 於 11-10-11 23:53 發表
相信幼稚園會喜歡好動型多D,因為幼稚園講求小朋友要多反應同較互動,同埋會有好多表演,通常都會揾D口齒伶俐,反應快同活潑嘅小朋友做!所以比較得歡心!但上到小學,上課都比幼稚園單向,老C會比較喜歡定同靜,專心的小朋友 ...

我想問呢...我囝囝返到屋企或者熟悉既環境便會活躍番, 但一返 playgroup 學校等等便會鵪鶉咁......係咪都係咁架 ??

回復 29# 萬樂豬 的帖子

如果係"敏感小朋友",佢地係會有咁嘅情況,因為屋企同熟悉嘅環境比到佢地安全感,所以會輕鬆自在好多,甚至係可以好多野講!
對待此類小朋友,要佢做任何事情前,最好向佢預告一下,無論去乜地方,要做乜野事情都要話比佢知,佢會較安心,佢地唔太喜歡驚喜事情!因為佢地對好多事情感受比較深,所以唔能夠面對太多外來刺激!別人覺得沒大不了,但佢地會有另一個層次感受!
或都PLAYGROUP每次都有唔同嘅玩意,對佢而言,果種刺激反而會令佢不安!
可能你叫佢去學一D運動,有程序指引去做嘅野,佢可能仲有得著架!
不過我都係睇書知道ED野,你都睇下我介紹果本書啦!會比較詳盡。

我囝囝好奇怪, 我家裏有fit ball ( 即係好大個波波做運動個 d ), 咁playgroup 都有, 但佢係好驚...唔敢玩, 一見到就喊住話唔玩.... 但家裏就夠膽的...

連普通用大毛巾打禾秋, 佢一次都未試過, 係屋企又夠膽....

但....其實依間 playgroup 已經返左8, 9 個月了, 佢已經好熟悉, 但仍舊對刺激玩意唔行出一步.....

唔能夠面對太多外來刺激........完全講中.......唉.......

回復 31# 萬樂豬 的帖子

佢地會介意自己做得唔夠好!介意人地點睇佢。

回復 32# 萬樂豬 的帖子

不要失望,去圖書館借E 本:"孩子,你的敏感我都懂"!

原帖由 ms.aeroplane 於 11-10-12 00:38 發表
不要失望,去圖書館借E 本:"孩子,你的敏感我都懂"!

謝謝你啊....希望可以更了解我的兒子...

THANKS a lot!

原帖由 ms.aeroplane 於 11-10-11 23:33 發表
如果你想了解多D,可以去圖書館借E 本:"孩子,你的敏感我都懂"!
對你同小朋友都好架...佢會講埋點樣去處理同對待此"敏感小朋友"情緒架!
因為我都覺我個女似E種型! ...

醒目開學勳章

睇完你地既回覆, 我多左了解我個囡, 真係好多謝你. esp ms.aeroplane 因為我一早覺得囡囡係觀察形,宜家睇你既回覆更可以肯定. 想問下,仲有無其他書可以介紹excep the one u mentioned ?

回復 37# fre124124 的帖子

暫時冇睇過第二本,同埋E類書市面上不多!其實你可以SEARCH下仲有冇其他!

睇左E本書,媽媽都會比較釋懷!不再介意小朋友的表現!

醒目開學勳章

回復 38# ms.aeroplane 的帖子

唔該哂你. 其實我睇書係想了解多d囡囡, 因為我之前同佢去上堂, 佢好似無咩興趣i.e. just look at people, without any further action. 睇黎呢個係佢character .

其實呢類小朋友, 你覺得有咩活動會適合佢地呀? 或者幫到佢地有全面發展?

回復 39# fre124124 的帖子

我唔係專家呢!唔敢評論你的小朋友啱玩乜野,我諗對於所有小朋友嚟講,緊係揾d佢喜歡嘅活動,就一定會事半功倍啦!你比佢諗下佢想學d乜啦!
‹ 上一主題|下一主題