用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔區中學
樓主: easiness
go

灣仔區中學 [複製鏈接]

aloymom,
請問維官嘅校風好嗎? 係bk有媽咪講過劉永生和衛理都ok, 呢間學校是否band 2? 謝謝!

原帖由 aloymom 於 10-12-18 21:42 發表
玫瑰崗係好差
鄧鏡波OK啦,但維官都係差唔多
只係1間男校, 1間男女校

如果顯理都吾好,咁北角培橋好吾好?我見佢都係直資,好平同埋係英中.吾知住宿舍可吾可以申請津貼呢?係未好近地鐵站?還是中基好D??雖然中基機會細,自行都想試下,如果一入就何東好似吾得進取...

醒目開學勳章

原帖由 easiness 於 10-12-19 01:43 發表
aloymom,
請問維官嘅校風好嗎? 係bk有媽咪講過劉永生和衛理都ok, 呢間學校是否band 2? 謝謝!

劉永生同衛理都係band 1

醒目開學勳章

原帖由 ydoris 於 10-12-20 08:50 發表
如果顯理都吾好,咁北角培橋好吾好?我見佢都係直資,好平同埋係英中.吾知住宿舍可吾可以申請津貼呢?係未好近地鐵站?還是中基好D??雖然中基機會細,自行都想試下,如果一入就何東好似吾得進取... ...

我印象中, 培僑係中中黎架wor
當年吾幫呀女揀, 就因為係中中, 你check 下係吾係?
中基就一定係英中
所以我先話港島區直資英中得好小選擇(除左超級名校)

係咩?我同老師借左本東區學校概覽,入面好多科目都係英文教WOR~等我CHECK下先吾該.
咁請問培橋好定何東好?因為灣仔區無得選啦,得何東ONLY.大抽獎時東區變他區得番好少位俾我地抽架.仲有,真係覺得小西灣好遠,因為我係住新界架,仲有個細係灣仔區讀,吾洗四圍走呀...
原帖由 CrabPincers 於 10-12-20 10:00 發表

我印象中, 培僑係中中黎架wor
當年吾幫呀女揀, 就因為係中中, 你check 下係吾係?
中基就一定係英中
所以我先話港島區直資英中得好小選擇(除左超級名校) ...

醒目開學勳章

原帖由 ydoris 於 10-12-20 10:45 發表
係咩?我同老師借左本東區學校概覽,入面好多科目都係英文教WOR~等我CHECK下先吾該.
咁請問培橋好定何東好?因為灣仔區無得選啦,得何東ONLY.大抽獎時東區變他區得番好少位俾我地抽架.仲有,真係覺得小西灣好遠,因為我係 ...

http://www.chsc.hk/secondary/tc/schooldetail.asp?sch_id=1396&scl_District=local&District=ES

你check 下呢樹
我無記錯, 佢係中中, 係會開英文班, 但我記得我上年call去問會開幾多班英文班, 佢答吾到我, 話要看收生情況之類架
同埋, 我吾記得問邊一間中學(好似係佢地), 問, 如果中一成績好, 讀到英文班, 甘如果中一考試差左, 會吾會中二跌返去讀中文班, 佢地答會有可能
我吾sure 係吾係培僑, 因為我真係打過去好多間中學樹問, 都有d 混亂, 你可以打去學校問一問
另一間直資, 漢華, 都好似係甘既情況...........
至於灣仔, band 2 既中學, 真係好小選擇(自己深深領會過)

我囝老師都建議自行第1志願選鄧鏡波, 其他建議有培僑, 劉永生, 佛教黃鳳翎!
佛教黃鳳翎校風都ok, 不過係佛教!

鄧鏡波已見有升中申請表下載

第一輪吾係睇高D好咩?話晒學校程度都吾差架.選1間灣仔區好啦.阿女班主任都派左何東報名表俾佢..吾洗DOWNLOAD.我而家都15,16緊.打算呢個假期同佢影印好D CERT咁.張表係未要填完俾返學校打印架?
原帖由 Milkky 於 10-12-21 13:03 發表
鄧鏡波已見有升中申請表下載

女仔成績好自選不如揀大坑真光
女校可以考慮埋
灣仔聖芳濟各
跑馬地st paul
英華
st stephen
唔怕遠可以諗埋聖嘉勒
男女校就聖公會鄧肇堅

如果成積次一級
何東
南區真光
嘉諾撒培德

回復 8# CrabPincers 的帖子

劉永生同衛理都係band 1, 係灣仔呢區真係唔知點揀好....

其實五年班見家長, 老師已經叫我地揀鄧鏡波, 不過有畢業嘅師兄, 佢地都係揀鄧鏡波係first choice, 但是最後派左去玫瑰崗..........所以好驚.........

原帖由 Milkky 於 10-12-20 13:29 發表
我囝老師都建議自行第1志願選鄧鏡波, 其他建議有培僑, 劉永生, 佛教黃鳳翎!
佛教黃鳳翎校風都ok, 不過係佛教!

我估男仔會緊張D,因為好多ST JO會選佢..SO 其他小學既男生機會會少D..去左玫瑰岡真係好恐怖~吾知女仔會否選何東去左呢度呢...係就想C啦...

漢華係中中, 如果要申請佢地, 係自行申請要填佢地!

回復 7# Milkky 的帖子

Milkky,

謝謝!

我仔有個師兄, 佢自行首選鄧肇堅, 第二選鄧鏡波! 最後鄧鏡波收左!

RSG媽媽,
男仔係灣仔區(Band 2)可以有什麼選擇?

原帖由 RSG媽媽 於 10-12-22 11:10 發表
女仔成績好自選不如揀大坑真光
女校可以考慮埋
灣仔聖芳濟各
跑馬地st paul
英華
st stephen
唔怕遠可以諗埋聖嘉勒
男女校就聖公會鄧肇堅

如果成積次一級
何東
南區真光
嘉諾撒培德 ...

所以都好驚派得唔好...........

原帖由 ydoris 於 10-12-22 12:46 發表
我估男仔會緊張D,因為好多ST JO會選佢..SO 其他小學既男生機會會少D..去左玫瑰岡真係好恐怖~吾知女仔會否選何東去左呢度呢...係就想C啦...

原帖由 easiness 於 10-12-22 13:28 發表
RSG媽媽,
男仔係灣仔區(Band 2)可以有什麼選擇?

我都想知男仔仲有邊間band2中學可以選! 老師建建自行首選鄧鏡波, 如果首選係非常心儀, 老師建議次選唔填! 但次選我都仲諗緊係咪真應該唔填!

係咪聖公會鄧肇堅? 呢間都唔易入! 有同學仔個哥哥係自行揀鄧鏡波, 最後連interview嘅機會都無, 最後統一派位入左去, 佢媽咪都唔知幾開心!
其實鄧鏡波就一定會揀, 但是另一間揀邊間, 仲未決定! 仲要等埋一月攞成績表時見老師, 再問清楚!
原帖由 Milkky 於 10-12-22 13:20 發表
我仔有個師兄, 佢自行首選鄧肇堅, 第二選鄧鏡波! 最後鄧鏡波收左!
我都會聽取老師建議首選鄧鏡波, 但老師叫如果真心儀呢間, 次選就唔好填! 其實我自行次選邊間都未有決定! ...
‹ 上一主題|下一主題