用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 無得in
樓主: bee599
go

無得in [複製鏈接]

我自己都係細囡阿媽, 不過好彩係早 2 年. 唔好怨唔公平, 除左幼兒中心, 我真係好少聽幼稚園係先到先得. 間間都揀人架啦, 大仔女一般係醒 d 呢個係客觀事實, 人地就算 in 你, 都係收左大仔女先, 差在有無講明你聽, 有學校 application 都唔收. 我唔會怨公平, 因為遊戲規則就係咁, 競爭嘛, 到小一仲唔公平呀. 一係你下年先 apply 做大仔.

我寧願好似樓主咁, 一早叫你唔好 in, 好過當年我 in 某間 n1 時, 講明 in 你但唔會太大機會收, 因為先收晒大仔女, 然後收 9 月出生, 然後 10 月, 然後.......浪費我時間金錢 (我仲要排好耐隊先拎到 form, 即係浪費我 2 個早上.) 如果係大仔女, 佢地係 2 (teachers) to 1 咁 in, 細仔女係 group in, 即係話收左你報名費, 咪做場戲你囉.

樓主唔使 hard feeling, 漫漫長路....如果 in 完話唔收你咪仲 hurt.

真心俾你的建議, 如果係細仔女, 一定要記住: 舖定後路, 例如一定要入 n1 (起碼有一間可以直上); 盡量搵間有小學直上的幼稚園等等, 以防萬一, 尤其 07 bb 呀. 到時爭位都爭 c 你.

回覆 21# w_y 的文章

我Post無怨過唔公平, 只係post自己對此校的感覺。  呢個世界任何由人去決定的事就無公平!    呢個道理我一直都認同。

回覆 21# w_y 的文章

至所以呢個世界咁唔公平及咁多競爭, 咪就多得呢類人囉......你學校擺明私下選要收嘅學生, okay無問題, 但就唔好懶open咁, 比人去apply啦, 無謂浪費家長嘅時間及金錢啦....in都唔in, 你點知佢唔得呀, 呢d咪人嘅偏見囉, 咁唔公平, 存在偏見嘅學校, 我對佢地教學質素有質疑囉 ....

醒目開學勳章

原帖由 bee599 於 09-10-13 19:59 發表
希望有其他學校比我仔仔in已經好開心, 預咗今年無得讀K1!

我覺得唔駛咁諗..
如果你覺得無"名校"讀就寧願無書讀.. 就無得好講
需知.. 有好多KG 嘅interview係形式嚟嘅, 係唔係都收
而小朋友到咗某個年紀, 佢地係要開始學習群體生活.. 同人相處, 呢d嘢都好緊要, 點解要講到要放棄咁?
cannon又唔係d咩特別好嘅學校, 出名d老師無乜愛心添.. 佢唔俾你in咪仲好, 唔好浪費大家嘅時間!

如果你一心想小朋友做大仔嘅, 嚟緊都一樣要俾佢讀書呀! 我怕d名校見到你唔讀N又唔讀K1, 一樣唔收!

很同意kerkermui的說法。有得選擇,又afford得到,當然會選一d有名氣的學校,目的希望小朋友能享受到更有質數的教育。但我們都要視乎外在因素,這幾年咁多bb出世,競爭激烈,d學校又多多要求,不憂冇人讀咁,我們作為家長,一定要有後著,懂轉彎,及放下一些自已的期望,以免小朋友在適齡時不能接受基本教育。

原帖由 kerkermui 於 09-10-14 12:57 發表

我覺得唔駛咁諗..
如果你覺得無"名校"讀就寧願無書讀.. 就無得好講
需知.. 有好多KG 嘅interview係形式嚟嘅, 係唔係都收
而小朋友到咗某個年紀, 佢地係要開始學習群體生活.. 同人相處, 呢d嘢都好緊要, 點解要講到 ...

迦南不嬲都咁不知所謂, 懶係野咁, 現在知道就好, 自己唔讀, 見到朋友都要講聲, 咪以為真係"名校"咁巴閉.

原帖由 bee599 於 09-10-13 19:59 發表
我唔係一定要比仔仔讀九龍塘"+南", 報呢間原因有:
1)因為知呢間唔係咩名校, 而我個仔又細所以希望會比仔仔in吓;
2)我個仔响九龍塘返playground;
失望原因:
1)我都有報其他K1, 人哋都寄返封confirm信話你聽收到申請表 ...

其實我個仔有得in
不過我都feel到好大可能係佢地扮下野比d人in下
預左唔得 當比小朋友去玩下
不過我覺得佢都好小小
無叫你交表就要比 $30
好多學校未交表已經要比 $30 /$50
其實有得in / 無得in 都唔洗太緊張啦
+南又唔係咩名校只係因為呢間係kln tong o者
大家唔洗勞氣啦
佢唔收kln tong 仲有大把好過佢既學校啦
只要自己既小朋友有本事.一定有一間收
當然家長既支持 (即係報多十幾間)係好重要啦

我11/9寄表,係大大囡0701也無得in呢!(KT)
富榮有得in,不過撞啱我長週返工,一收倒信見倒個日子就決定唔去,因為lee間只係後備,同諗清楚真係唔係心水,所以唔想特登請假去,之後諗諗吓如果可以改日子都可以去攞個經驗,點知聽電話個職員串爆!收線後我越諗越激氣,無啦啦比人鬧一餐,唔得咪唔得囉,洗唔洗咁激呀!學校會有lee d咁嘅職員!?

但十南個 Web site 都以經話九龍塘, 藍田, 黃埔 K1 唔收生. 我之前都再打一次去問, 佢都話唔收. 所以都冇寄去. 最梗要大家有冇得攞返 d 報名費先?

唔使特別唔開心! 如果你一心係小一大抽獎,讀邊間都一樣! 你可以在家附近找一間, 一定有得讀! 如果你想找好直資或私校, 不如一心做大仔, 因為到時小學同中學一定更難爭, 宜家政府仲要俾國內人都可以中一派位, 最好都但一心找一條龍,如果唔係第日仲煩!

原帖由 linglingng 於 09-10-17 03:28 發表
但十南個 Web site 都以經話九龍塘, 藍田, 黃埔 K1 唔收生. 我之前都再打一次去問, 佢都話唔收. 所以都冇寄去. 最梗要大家有冇得攞返 d 報名費先?

佢都無收報名費係去IN先交

係呀, +南係去到先交報名費, 唔係交表時比的. 另外, 我想問 其實九龍塘+南係咪咁差 ?? 我今日都有同仔仔去INTERVIEW,都有好多人去 IN, 而IN 我仔仔0個位老師都幾NICE. 不過, 我都知佢收街外人好少, 我都係當攞個經驗.

其實每個人ge要求都唔同,
我小朋友今年入讀迦南k1,由於之前冇讀過n班,
我都怕與其他小朋友"表現"差太遠.

老師真係好好,佢都講到明,
同班同學大部份都係n班升上嚟,
叫我比d信心同時間囝囝.

直到最近家長會,再討論返小朋友時,
我囝囝己完全跟上n班同學仔,完全沒有比下去.
老師好好記性,仲將我之前開學的憂慮續一重提,
老實講, 初開學時自己都有點"亂",
老師提返我時,我都驚訝.....
佢竟然咁認真記住我講過ge野,
所以我自己真係覺得冇揀錯ga,
雖然有d媽咪都話佢地唔好,
但係我自己就好鍾意.可能人夾人緣吧!

希望大家都搵到自己心儀ge學校啦!

原帖由 MIZU 於 09-10-18 00:40 發表
係呀, +南係去到先交報名費, 唔係交表時比的. 另外, 我想問 其實九龍塘+南係咪咁差 ?? 我今日都有同仔仔去INTERVIEW,都有好多人去 IN, 而IN 我仔仔0個位老師都幾NICE. 不過, 我都知佢收街外人好少, 我都係當攞個經驗 ...

原帖由 vic6 於 09-10-12 02:31 發表
how about the birth rate in 2008??
going more & more.....??

係 升 左, 我仔係細b, 我去報普通屋村學校稔住插上午班, 老師都話唔知點解今年咁多人同好快地已報左名, 所以我仔一定無am class, pm都要interview左先睇下安唔安排到 (但細b仲未有得in, 要in 晒大b先!).

我睇, 係2009年下半年d出生率先下降左, 因金融海嘯殺到, 跟住到bb出世嗰刻, 係2009年下半年嗰批!
‹ 上一主題|下一主題