用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 請問有無08-09年度K2H家長...快D入嚟傾吓啦 ...
樓主: graceshumwy
go

請問有無08-09年度K2H家長...快D入嚟傾吓啦 [複製鏈接]

係呀! 係咪細本D嗰本星薄唔使做,但就日日都要攞返學嘛?
係呀! 我係全職媽咪. 你呢? 你一樣都係全職媽咪?
好呀! 好呀! 你邊日得, 我就邊日同亞仔返學呀, 因平時佢搭媬姆車, 我就唔同佢返.

原帖由 lovepooh215 於 08-9-16 13:09 發表
Graceshumwy,

大家都要有心理準備. 一齊努力,
係呀!有本唔駛寫,只係帶返去.

我會考慮英華,陳守仁,聖若瑟英文小學.

你係咪全職媽咪?

如果係,我搵日送阿仔返學見吓?

...

嘩! 英華好難考, 今年讀K3個朋友都打算同個仔去考英華, 陳守仁係咪私校? LA SALLE你會唔會諗等派位? 而家十間有七間唔係私校就直資, 多數都係叫個仔去考多, 等派位都唔唔得唔得. 九龍塘學校,陳瑞琪,Diocesan,民生,培正妮d有無考慮過?

2H班mami你好,

我個女都係讀2H,(kelly)..坐响近窗嗰排 ,請各位多多指教..

原帖由 lovepooh215 於 08-9-17 12:15 發表

係呀! 細本D嗰本星薄唔使做,但就日日都要攞返學.

本來打咗好多嘢,但條線突然出事,無矖.
遲些有機會再長談.無心機.

我唔係全職媽咪. 所以要安排吓請假. ...

lovepooh215

好呀! 等你安排咗請假我地再約啦. 唔好無心機啦, 下次再寫過啦!

原帖由 lovepooh215 於 08-9-17 12:15 發表

係呀! 細本D嗰本星薄唔使做,但就日日都要攞返學.

本來打咗好多嘢,但條線突然出事,無矖.
遲些有機會再長談.無心機.

我唔係全職媽咪. 所以要安排吓請假. ...

SharonFu

好開心呀 ! 又可以識多一位新媽咪喇, nice to meet you. Kelly個名好熟, 我送亞仔(parco)返學時好似都聽過佢個名, 可能我已經見過你..我個仔都係坐响近窗嗰行第一張枱.

原帖由 SharonFu 於 08-9-17 23:45 發表
2H班mami你好,

我個女都係讀2H,(kelly)..坐响近窗嗰排 ,請各位多多指教..

今日派咗show & tell啦, 主題係認識自己, 攞BB相或嬰兒服, 講番以前同而家有咩分別, 29/9-10/10就到我地喇, 得十零日時間都唔知夠唔夠溫添.
你地係咪都一樣呀?

Update the K2H parents(BK name) and classmates:

graceshumwy---Parco Chan
SharonFu---Kelly
lovepooh215---唐立軒
JoyceMum---Ryan Leung

各位:
記得多D入嚟交流吓! 講多D喺學校生活大家知呀, 一齊分亨吓! THANKS!

昨日派咗張NOTICE係SHOW & TELL! 係咪放喺FILE裡面呀, 應該個個都有喎! 我地29/9就要講喇, 講BB同而家有咩唔同, 有咩轉變.

hi graceshumwy,

kelly係坐响中間嗰張枱(好似係第2張),你嗰仔坐邊個位呀..我可以留意下......

我無收過任何通告關於show & tell 呀..會唔會係分批做呀?(好似k1時做個過一份類似功課,都係分批做)

原帖由 graceshumwy 於 08-9-18 15:12 發表
昨日派咗張NOTICE係SHOW & TELL! 係咪放喺FILE裡面呀, 應該個個都有喎! 我地29/9就要講喇, 講BB同而家有咩唔同, 有咩轉變.

SharonFu

我諗起你啦! 我見過你啦, 頭兩個星期我好多時都送Parco返學, 有一次仲同你講嘢添, 跟住先知你囡囡叫Kelly. Kelly坐喺我個仔隔離架, 阿仔嗰行第一個係希晨.
係唔係呀 若我無記錯你係識希晨媽咪0既!!
如果我記錯的話就可能有兩個同名Kelly!!

原帖由 SharonFu 於 08-9-18 23:04 發表

kelly係坐响中間嗰張枱(好似係第2張),你嗰仔坐邊個位呀..我可以留意下......

我無收過任何通告關於show & tell 呀..會唔會係分批做呀?(好似k1時做個過一份類似功課,都係分批做)

...

可能真係你話姓陳做先, 所以我地有先啦. 我地會比心機做好佢!! THANKS!!

原帖由 lovepooh215 於 08-9-19 13:19 發表
我都係無收到通告, 可能係分批.
姓陳可能先做.

Parco咁比心機做好去!

今日又有三樣功課做喇! 中英數都要做, 好彩亞仔都肯做咋, 我驚遲D佢會反感, 唔鐘意做就C 喇, 而家返咗下晝班D時間好似唔夠用咁, 放學返到屋企都六點十五分, 跟住又要趕住做功課, 沖涼, 食飯, 溫習, 飲奶, 講故事, 瞓攪. 放學後得嗰四個鐘, 點夠用喎, 都係返上晝好D. 好彩放學喺校車度瞓咗陣攪, 唔係返到屋企話要瞓都唔知點好, 唔比佢瞓又好衰, 比佢瞓又驚今晚瞓唔到, 拖遲晒做唔晒D嘢就麻煩喇!! 而家唯有見步行步啦!

lovepooh215, SharonFu

有無發覺最近兩次做中文功課D字, 無寫番落去本星薄度呀, 我記得MISS講過學咗就會寫落去喎, 阿仔之前都係咁講, 但我而家問阿仔, 佢又話MISS無叫佢寫, 所以唔使寫喎 同埋本星薄有一頁(後好多) 有張紙帖咗喺度, 係K2生字嚟架, 有埋配詞, 我地需唔需要理呢

lovepooh215, SharonFu

昨日parco同我講話miss chiu叫每個同學劃一張畫攞番去比佢, 要有miss chiu同miss cheng個樣, 你地有無聽過呀 佢仲話有D同學喺星期五已經交咗喇!

我聽番其他家長講話原來英文字寫到E字就差唔多開始要默書喇!所以各位家長都應該要開始同佢地溫習多D, 唔係默咗書都唔知呀

係呀  我識得heisen(都係k1g升上來)...我知你個仔啦..佢詩詩文文,坐响我個女隔離.
我諗我係有同你有講過嘢o架..剛換位時我講過kelly好多嘴,今次比幾個男仔圍住佢無咁多嘢講啦..你好似話你個仔比較靜定都係多嘢講(我唔係好記得啦)

默書會唔會默翻K1教嗰d字呀?

有個問題?學校唔知係咪教佢地串字呢?因為kelly今日攞住自己d英文生字(細草)字咭係度教細佬串字呀..串完成個字再讀翻自己識讀的生字出來. 唔知係咪教佢地睇細草英文及串字呢?

好似學校教再2隻中文歌仔..有時我聽kelly响度唱呀.(但我唔記得D歌詞呀)   

原帖由 graceshumwy 於 08-9-22 01:49 發表
我聽番其他家長講話原來英文字寫到E字就差唔多開始要默書喇!所以各位家長都應該要開始同佢地溫習多D, 唔係默咗書都唔知呀
‹ 上一主題|下一主題