用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人報羅富國校友小學?
樓主: 嘉倩-YUKI
go

有冇人報羅富國校友小學? [複製鏈接]

嘩, 好詳盡哦,好多謝你呀雅雅,請問你囡囡有冇講返學好開心呀

原文章由 雅雅 於 07-11-8 13:41 硐表
$1800 係全年既書薄費 ~
學校係四點放學, 而non-chinese 及 chinese 分班加強中文 / 英語係在三至四時進行; 而放學後係工課班, 聴講係文書姐姐主理的, 暫時冇聽過補習班 ~
教學係咪好活動, 我都唔太清楚, 不過老師會 ...
學懂愛才會快樂

回覆 #21 嘉倩-YUKI 的文章

呀女冇話返學好開心, 曾話過有英文人"蝦"佢, 不過而家呀女同呢個英文人都有玩下 ( 雖然言語未溝通到 ); 學校十一月中有旅行, 我問佢如果媽媽請唔到假, 咁你自已去唔去學校旅行呀, 佢話要去 ~ 昨日佢比左把 ruler 同一支筆我睇, 佢話佢係music 堂好叻, 同埋數學堂勝出遊戲, 所以有呢兩個獎品 ~ 呀女呢兩日開始緊張自已的工課, 佢話如果唔做會比老師鬧佢; 相信呀女係鍾意返學的 ~

都係你囡囡叻女先有甘咁嘅成績啫,若果有些小朋友英文成績一般,咁埋跟得好辛苦囉?!

原文章由 雅雅 於 07-11-9 18:55 硐表
呀女冇話返學好開心, 曾話過有英文人"蝦"佢, 不過而家呀女同呢個英文人都有玩下 ( 雖然言語未溝通到 ); 學校十一月中有旅行, 我問佢如果媽媽請唔到假, 咁你自已去唔去學校旅行呀, 佢話要去 ~ 昨日佢比左把 ruler 同 ...
學懂愛才會快樂

請問仲有冇羅富國其他家長入來傾呀?
學懂愛才會快樂

回覆 #22 雅雅 的文章

HI 雅雅媽咪,

你真係覆得好詳細呀! 我仲等緊學校是否收我仔仔,  都有小小緊張,  因小學對小朋友之將來(無論思想, 行為, 態度 和成績)都很重要, 另外, 我最付擔的是這間學校是新的不知派位的成績如何,  因我知道有上直資學校很多老師都常常轉人, 我現在都十五/十六.  相反地, 因這間是新校 ,所以競爭沒那麼大, 相比其他學校要10個以上學生才收一個.  不知雅雅媽咪有無意見呢!! 因我得玩在的小朋友用一些有效的方法去學習比死讀書更容易吸收.

HI 雅雅媽咪,

我見你之前提及 $1800 是全年書簿費. 那請問學費每月幾多 $$ ?  你女女是否需要坐校車 ? 以你為例, 一個月 expensese約多少 ?  I hope u don't mind !

rubymo928

回覆 #2 berthalai 的文章

Hi berthalai,

對的, 此校相對其他學校的競爭沒那麼大; 而此直資校的成功成立, 古校長實在是付出很大的努力及熱誠~
其實在這兩個月期間, 學校是有收到有家長投訴, 甚至有同學仔退學, (但相信每間學校也可能有這情況, 希望不會嚇著你們 ), 但古校長是積極的, 他理解到有些問題會是老師經驗所至, 他向保良局報告了情況並尋求幫助, 保良局也安排了前陳守仁副校長來到此校當副校長; 我相信羅富國會一年比一年好.
學習方面也不是要死記的, 否則我便慘了 ~

Hi rubymo928,

其實除了開學前買了書外, 就是造校服 ( 約$500 - $600 ), 開學後交了數拾元簿費後就沒有什麼洗費; 學費是每月 $1000.00.  上週四旅行也沒有收費; 另外課外活動, 有些要 $, 有些不要 $. ( 間唔中保良局有籌款, 會有通知問家長是否買獎券等 )

雅雅 於 07-11-20 14:08 硐表
對的, 此校相對其他學校的競爭沒那麼大; 而此直資校的成功成立, 古校長實在是付出很大的努力及熱誠~
其實在這兩個月期間, 學校是有收到有家長投訴, 甚至有同學仔退學, (但相信每間學校也可能有這情況 ... [/quote]

雅雅 mummy,  請問家長們投訴些什麼 ?

回覆 #27 雅雅 的文章

不知你指的投訴是什麼呢?? 而為什麼有同學會在剛開學不久便退學呢?? 因我也想知道原因.

回覆 #1 berthalai 的文章

投訴內容不太清楚, 只知道該小朋友曾經受傷, 好似跟同學仔碰撞而受偒; 校長於"亦"日早會時向各同學講述了此事, 並叮囑不可到處跑, 不可粗魯, 等等.. 也請撞傷人的小朋友跟受傷的小朋友道歉.  不知是否與此有關 ~
我把此事說出來, 只是希望大家知道得較全面, 因為各位都會有機會在別處聽到好或不好的消息, 相信是沒有一間學校會完全沒有投訴的, 我個人會看學校的處理及態度, 這一點, 我是十分滿意, 亦有信心學校會越做越好 ~

原文章由 雅雅 於 07-11-21 13:28 硐表
投訴內容不太清楚, 只知道該小朋友曾經受傷, 好似跟同學仔碰撞而受偒; 校長於"亦"日早會時向各同學講述了此事, 並叮囑不可到處跑, 不可粗魯, 等等.. 也請撞傷人的小朋友跟受傷的小朋友道歉.  不知是否與此有關 ~
我 ...

HI 雅雅,

謝謝您的回覆, 但我想知為什麼會有小朋友會退學??  因現在只是剛開學, 是什麼方面有問題?  還是只是個別小朋友有問題?  請你明白選一間合適的學校給孩子比自己還重要呢!!

原文章由 berthalai 於 07-11-21 16:13 硐表

HI 雅雅,

謝謝您的回覆, 但我想知為什麼會有小朋友會退學??  因現在只是剛開學, 是什麼方面有問題?  還是只是個別小朋友有問題?  請你明白選一間合適的學校給孩子比自己還重要呢!! ...

相信我是不會知道真正的原因, 不過有一個可能就是此校並非該家長的第一意願, 開學後再到其第一意願學校扣門, 然後收了, 所以轉校~

雅雅 mummy,
我早前 PM 你問你一些問題,唔知你有無收到呢 ?
rubymo928

原文章由 rubymo928 於 07-11-24 10:54 硐表
雅雅 mummy,
我早前 PM 你問你一些問題,唔知你有無收到呢 ?
rubymo928

rubymo928,

冇收到妳的 pm 呢 ~  不過如果你想問有什麼投訴等事情, 我不會回答了, 我覺得我已把事情越瞄越黑, 其實如果學校不是在家長會上說出來, 我也不會知道這些事; 而本人身處其中並不覺學校有什麼問題. 帶囡囡上學途中, 囡囡也是扎扎跳很愉快的 ~ 所以請大家放心好了 ~ bye ~

羅富國校友會小學

HI 雅雅媽媽,

唔知你知唔知今年(未合併前)之羅富國畢業生之成業有多少同學考到BAND 1 中學呀!! 多數派那幾間中學?? 我想做一個統計是否值得讀, 因自行收生那邊已抽不到了.

berthalai,

我小學時是讀羅富國隔離的同鄉會小學,20幾年前羅富國係區內是幾出名的(我讀個間就差些了),所以都好多人讀,都有學生派到何文田的band 1中學。但近年區內老化入學率降低,所以羅富國都要剎校。羅富國只是近一年才轉直資,但質素真的仍待觀察,它們都有印巴的小朋友讀,但未必代表學校英文一定好的,所以你問現在讀緊的家長都好難給你實質的意見,因為真的未有業績,若決定讀都係憑信心去讀及家校要合作。

iwff

原文章由 berthalai 於 07-11-26 18:35 硐表
HI 雅雅媽媽,

唔知你知唔知今年(未合併前)之羅富國畢業生之成業有多少同學考到BAND 1 中學呀!! 多數派那幾間中學?? 我想做一個統計是否值得讀, 因自行收生那邊已抽不到了. ...

今天已收到羅富國錄取小女的信
學懂愛才會快樂

原文章由 jujuy 於 07-11-5 16:20 硐表
報左 下個星期會去見校長 :)

Hi jujuy ,

不知你收到學校之通知信未,  我仔仔已被取錄了,  你是否也決定了讀這所學校呀?? 你有無信心呀? 請分享下,  我上他們web-site ,  今年之小一功課不多(只有4-5樣),  不知你有否對此學校有意見呢? 無可否認學校之理念是不錯,  但始終都未有過往成續.  因我自行分配學位抽不到, 大家交留下呀!!

原文章由 嘉倩-YUKI 於 07-11-26 21:29 硐表
今天已收到羅富國錄取小女的信

hi 嘉倩-YUKI ,
唔知你決定怎樣呢?? 原來要在12月4日前就要決定?? 有無意見呀? 我朋友叫我問下之前(未直資) 之小六派位成續做參考, 但係現在之老師都不是津校時的老師, 真係好難比較, 有無意見??

Dear Berthalai
我囡囡報咗呢間學校已錄取,但保良局陸慶濤一早已收咗我囡囡,已交註冊學費,佢係一條龍(直上羅氏基金中學-全英文教學),所以N.C.E現收我,我都唔知點取捨??!! 我嘅擔憂和你一樣,因為佢新.校舍問題和冇一條龍(直上中學),我現在都好頭痛,點取捨好呢???

原文章由 berthalai 於 07-11-26 22:05 硐表

hi 嘉倩-YUKI ,
唔知你決定怎樣呢?? 原來要在12月4日前就要決定?? 有無意見呀? 我朋友叫我問下之前(未直資) 之小六派位成續做參考, 但係現在之老師都不是津校時的老師, 真係好難比較, 有無意見?? ...
學懂愛才會快樂
‹ 上一主題|下一主題