用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 【KTS】 07年9月入讀小一ge家長入黎傾
樓主: Ben2003
go

【KTS】 07年9月入讀小一ge家長入黎傾 [複製鏈接]

Re: 07年9月入讀KTS 小一ge家長入黎傾

Hi cheungmp ,

謝謝你的意見及回覆 .

我的心肝囡囡又報到
但係我仍等緊其他學校的面試,因為我心儀的女校有直屬中學.所以唔肯定會不會在這所學校渡過六年的光景.
不過,我和囡囡都很喜歡這所學校.

重有無 kts 同學仔呀?

Helen 寫道:
哈囉!咁多位...

我都幫仔仔黎報到先!     

今年小一預備班由30/7至17/8 (2個星期), 8:30 - 12pm.

hihi...........早晨喇.....

昨晚經 ben 哥指點, 知道好多野, 佢教路好多, 多謝晒.....

我要安排d補習俾阿女上小一喇...............

唔知今年收左幾多女生呢? 聽 ben 哥講, 唔係收得太多女生。

早晨呀! 安安!

ben 哥講左咩比你聽呀?可唔可以話埋比我聽呀?   

原來收小d女生架?我見我地呢道多d女仔,以為opposite添!

盡博名女校的附屬小學,亦都正常。 :

Ernie_Wa 寫道:
我的心肝囡囡又報到
但係我仍等緊其他學校的面試,因為我心儀的女校有直屬中學.所以唔肯定會不會在這所學校渡過六年的光景.
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

哦....主要係安安住得遠,我提示佢編排時間要留心。另外,安安的幼稚園是輕鬆型,我提示佢暑假唔好散晒,最好認多些字和寫下字者。

唔係"收小d女生",係女生申請入讀 KTS人數"相對"男生小,可能九龍區名女校的附屬小學多

女生申請入讀 KTS 的競爭比男生小,所以如果有 08/09 入讀小一的女生家長見字,記住申請 KTS 呀~~~[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_322.gif[/img]

Helen 寫道:
早晨呀! 安安!

原來收小d女生架?我見我地呢道多d女仔,以為opposite添!
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
命運就是這樣的敲門。

Ben2003 寫道:
哦....主要係安安住得遠,我提示佢編排時間要留心。另外,安安的幼稚園是輕鬆型,我提示佢暑假唔好散晒,最好認多些字和寫下字者。

唔係"收小d女生",係女生申請入讀 KTS人數"相對"男生小,可能九龍區名女校的附屬小學多

女生申請入讀 KTS 的競爭比男生小,所以如果有 08/09 入讀小一的女生家長見字,記住申請 KTS 呀~~~[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_322.gif[/img]

[quote]
Helen 寫道:
早晨呀! 安安!

[/quote]

多謝 ben 哥..... 好彩你改正我既錯........

ben 哥都同我講上既野........ 所以呢個暑假阿女並無暑假, 一齊準備升小一既野

我也覺得kts程度及派位很理想。但也等緊其他學校的面試,我希望嗰女可以讀心儀的天主教女校(有直屬中學),而她幼稚園已經讀天主教女校,她習慣每天見修女。你哋話kts少女仔,我担心佢唔慣。
Ben2003 寫道:
盡博名女校的附屬小學,亦都正常。 :

[quote]
我的心肝囡囡又報到
[/quote]

Ben2003 & all KTS parents!

My son will apply for KTS 08/09 (P1).  Could you share the procedures & contents during interview?  Is it necessary to submit profile during application?  Actually, I am also the graduate of KTS.  Is there any advantage to my son?  Thanks a lot!

wanmui ,

>我也覺得kts程度及派位很理想。但也等緊其他學校的面試,我希望嗰女可以讀心儀的天主教女校(有直屬中學)

如我之前說,這是人之常情。

>而她幼稚園已經讀天主教女校,她習慣每天見修女。你哋話kts少女仔,我担心佢唔慣。

"少女仔" 係講比例上,唔係得幾個。

我用最後那一本校刊的 P.1 班相計數,即今年 P.2,女仔有 57 人,比例是 around 40%.
命運就是這樣的敲門。

991129,

07/08 KTS INTERVIEW
"Click here"

Old boy/girl.....

KTS 近6年比起以前全面化很多,用心發掘/裁培小朋友各方面的潛能,亦切合現代社會/教育的發展趨勢。
更一年比一年進步。[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_096.gif[/img]

以我所知,如果有兄/姊在讀,比較易入。

如果父/母是Old boy/girl.......唔知

Anyway, 幾大寫落申請表啦。
命運就是這樣的敲門。

Thanks, Ben2003....

醒目開學勳章

Ben2003,

請問幾多月開始派報名表 ? 可否網上download ?

醒目開學勳章

cheungmp 寫道:
Hi Helen,

乜今年預備班得嗰3個星期...咁即係中英數每科1上一星期囉
[quote]
Helen 寫道:
哈囉!咁多位...

我都幫仔仔黎報到先!     

今年小一預備班由30/7至17/8 (2個星期), 8:30 - 12pm.
[/quote]

今年小一預備班由30/7至17/8 (3個星期), 8:30 - 12pm
每天上中、英、數各一堂

醒目開學勳章

我的心肝囡囡又報到

Ernie and Wanmui,
我唸仲有部份家長都同你地一樣,因註冊果日同枱都聽到D家長因wait緊另一有直屬中學的私小而唔定書住, he he...我好八..,其實佢地講得大聲 (我當時都有咁唸,但同老公商量咗一陣就選定了KTS,定埋書。)
有直屬中學係安心D嘅,但KTS比我印象暫時來說是最好的,我也考了很多間,除了KTS,和政府派的那间,其他都有直屬中學,我决定了選kts了。
Anyway, hope that your children 最終選到合適的school.

利害。 [img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_096.gif[/img]
命運就是這樣的敲門。

13.8.2007後瀏覽 KTS 網頁。

報名表網上download 。

3b 寫道:
Ben2003,

請問幾多月開始派報名表 ? 可否網上download ?
命運就是這樣的敲門。

醒目開學勳章

有, 春卷女,預備班見。

安安 寫道:
重有無 kts 同學仔呀?
‹ 上一主題|下一主題