用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖若瑟書院 VS 男拔萃書院
樓主: Graff
go

聖若瑟書院 VS 男拔萃書院   [複製鏈接]

猴子爸 發表於 24-4-7 15:00
SPCC嘅情況同DBS有啲唔同,所以我希望DB用家share吓,完全冇惡意,你唔使咁早就起晒幹嘅。
...

我無起幹喎!
本身都唔關我事,我只是覺得你咁講奇怪,所以就回應。
我越來越覺得,你哋幾個其實讀咩學校?點解會有咁奇怪既看法(對學校、學生)

男拔,直資傳統名校,應該好過津校好多

vern99 發表於 24-4-7 15:33
回覆 猴子爸 的帖子

估計 IB 收生是睇 成績、性格和其他方面 等等因素,人數約60左右,所以中間3班是比較 ...

明白,謝謝

猴子爸 發表於 24-4-7 16:13
明白,謝謝
不客氣!
其實可能是 學校 對外公布的資料不多,引致 外面的家長  對學校有好多不明的地方!
如可以,見到和知道的,都會盡量解答!

回覆 twobirds 的帖子

其實直資一定好D,有彈性,資源Support好好多,有選擇一定選DBS

回覆 adriantai 的帖子

絕對贊同  第時課外活動 練波練音樂  就會知道近學校好處  仲要係一間理想嘅學校  日日訓多起碼1個鍾 好過搭車中眼訓 朋友嘅野 小朋友未必明  多人一齊入同校 最後可能都係識左新朋友同其他人玩(過來人分享) 呢年代 轉個頭又可能移民  依家個個有手機 whatapp開個group大家保持聯絡唔難
我覺得同小朋友解釋下  唔好將朋友因素納入考慮因素 從其他原因客觀考慮

回覆 mjbabymjbaby 的帖子

Well said, 正如將來選科,千萬唔好朋友揀果D,你又為了同朋友一齊而揀。

小朋友之前喺讀3C1D, 都係有early bird offer入咗去讀,現在F3, 如果計名次考入去,應該係DB難過SJC, 2間都係好學校,如果唔計學費,我會揀間近返學,始終係讀6年,日日瞓多半小時都差好遠(emoji),另外DBS高中可揀IB, 當然亦都唔係個個適合讀
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊