用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: kakagilbert
go

91網   [複製鏈接]

回覆:CMSmile 的帖子

如今年人多,都要抽喎!禱告神帶領!

回覆:91網

請問有邊幾間小學講明要111先有得叩門呀?

回覆:kakagilbert 的帖子

沙呂講到明要111

聽聞梁小又係要1-1-1,我又得15分,本想報朱小,總算一線生機。但聽閒梁小同朱小不相上下,論環境又心儀梁小,15分報梁小陪跑又好似好浪費, 真係唔知點選?

其實論環境, 派位, 學生質數, 老師, 一胡都勝過朱小,  15分我就會選一胡, 加上我姪女本身在一胡讀緊, 佢就話D老師好有愛心, 又盡責, 佢讀得好開心!  另外, 你上朱小個網睇下, 佢地有國民教育科, 仲有國民大使, 你自己諗喇~

仲有, 果日開放日去過朱小睇, 我自己就不大喜歡果到環境, 好多亞伯坐喺學校門口食煙, 又高談闊論 (言語間夾雜好多粗口) 又在前小小空地賭錢, 好似好雜咁囉!

如果只係睇外表而唔睇內涵就不太明智!認該睇下人地的升中情況、師資等!

沙呂係咪都有國民教育呀?

引用:沙呂係咪都有國民教育呀? +

原帖由 kakagilbert 於 12-09-17 發表
沙呂係咪都有國民教育呀?
無。

lmy

回覆:kakagilbert 的帖子

當日聽沙呂簡介會,校長話自09年便有教國民教育,有遊學團返內地,但學生沒被洗腦,我都唔清楚即是有沒有教!校長強調家長要和學校理念一致,我意會是家長要支持學校決定!不過佢話他們沒有獨立成科

tammy0419  係咪吾係國民教育,係教下唱國歌,認識下中國咋?  發表於 12-9-17 11:50

想問問大家意見:
如果有得俾你揀:你會揀91校網定41校網?
謝謝

想問問大家, 覺得今年會唔會因為國民教育既關係, 少左人揀一呂? 本身想揀既人轉去沙呂或培基呢? 咁變相, 呢兩間更加爭崩頭

我諗今年好難估計一呂既情況, 國教科有人抗拒有人接受, 咁一呂本身又真係一間好好既學校, 好難取捨.    反而我諗緊第一輪應該入表梁小好, 定係一胡好, 呢兩間學校我都好鍾意!

引用:當日聽沙呂簡介會,校長話自09年便有教國民

原帖由 417bbs 於 12-09-17 發表
當日聽沙呂簡介會,校長話自09年便有教國民教育,有遊學團返內地,但學生沒被洗腦,我都唔清楚即是有沒有教 ...
我個女2010先在沙呂畢業!所謂嘅國民教育,不是呂小嗰種國民教育囉。
我細女現在小一,之前家長會完全無提過囉!

lmy

你地有無人諗住叩門階段會去埋41網叩???
因為我打算會

回覆:tammy0419 的帖子

其實都唔駛擔心一吕会唔会行国教,經上次一役,应該唔会亂黎。又或者教局会撤科呢!總不能因一科而唔揀一間最好的学校

我都認為看整間學校的情況最重要、如學術、老師、環境、德育!我心儀沙呂,論環境設備實在優勝,也不催谷學生,當日簡介會講明有長小息,考試在假期前,是想學生有機會玩,而不是死讀書,校長也有提及國教,我估不是現在爭議的那種,但也不影響我對學校整體觀感

回覆:anixon 的帖子

一呂和沙吕的成績確實卓越,讀書風氣很好。如果家長與小朋友关係良好了,有傾有講,我諗学校未必灌輸到很不認同的意識,相反如果意識好好,但水平唔高就要左補右補了!

我比較過沙田區派位,有D学校派入的百分率雖然高但包括咗二線直資英中,咁咪啫o

但係一呂和沙呂的英中係全港top英中。所以唔好只看派到英中%,而係咩英中才最重要

引用:我都認為看整間學校的情況最重要、如學術、

原帖由 417bbs 於 12-09-18 發表
我都認為看整間學校的情況最重要、如學術、老師、環境、德育!我心儀沙呂,論環境設備實在優勝,也不催谷學 ...
阿女話嗰科係公民教育(國際性的),不單止著眼於中國,是放眼世界!

lmy
‹ 上一主題|下一主題