用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無愉城方方家長?
樓主: meta
go

有無愉城方方家長? [複製鏈接]

hi LittleMiyo,

如果你係報2009-2010年k1, 你要09/2008打電話去問幾時開始派表, 跟住會安排11月interview. 當然最好你打電話去荃浸直接問清楚喇(tel:24133819). :loveliness:

原文章由 LittleMiyo 於 07-11-23 18:18 硐表
子俊寶寶,多謝你回答呀,你既分析好有道理,我會再諗諗 ,荃浸要幾時報名呢 ? 我諗K1都會選有學卷,好彩仲有1年時間考慮

[ 本文章最後由 子俊寶寶 於 07-11-26 08:52 編輯 ]

hi Vanessa,

我又係, 呢頭講完, 轉頭就唔記得. 我生子俊時, 都問過醫生全身麻醉會唔會影響記性, 個醫生仲笑我話係無根據, 只係令人訓左覺, 佢仲話你訓醒覺會唔會無記性吖, 唔好聽人亂講喎 . 但係我真係覺得會無記性左. 但係如果我生下一個, 都係會選開刀, 快靚正. 訓幾個字覺, 一醒就做左人媽媽, 又唔痛. 人地話要試下生仔既感覺, 我就打死都唔會試, 萬一陣痛10幾個鐘咪死, 我最怕痛, 最後頂唔順咪又要開刀. 我個醫生技術高明, 搵佢生一定唔會痛(唔係賣廣告呀 ), 我好多朋友試過都話唔痛, 我先選佢.  

而家d蚊真係勁, 子俊星期四晚都比蚊針, 起身眼皮有少少腫, 到星期五朝早隻眼腫到得返一條線, 嚇到即刻去睇醫生, 無返學. 家睎隻眼好返未呀?

原文章由 lsw0316 於 07-11-23 17:28 硐表
Hi Sai-Lo,

您囝囝八月出世, 算係細仔啦, 我諗係以頭六個月同尾六個月咁計啩, 不過, 我諗都要視符人數, 平均分兩班嘅.
我囡囡家晞開學初期都係講唔到 snack 食咗啲乜, 初時日日都話食蛋糕, 後來, 慢慢佢先講得啱.
...

[ 本文章最後由 子俊寶寶 於 07-11-24 13:11 編輯 ]

hi Sai-Lo,

8月同1月咪相差5個月囉.

原文章由 Sai-Lo 於 07-11-23 09:36 硐表
Hello 子俊寶寶,

Nice to meet u ar. My son was born in Aug., so yr BB is actually 7 months older than him. I know he might be as good as yr son after 7 months, but the problem is when i compare other ...

Hi Carmen,

都係信自己, 真係有影響o架, 不過, 記性差咗呢個感覺係生完第三個先至覺有較大分別, 可能年紀又始終大咗啦!  醫生手勢好係唔同啲o架, 不過, 都睇自己怕唔怕痛, 我就唔係幾怕, 所以, 我都贊成怕生仔肚痛一族揀開刀生.  

家晞原本右眼腫好番晒, 前兩日到左眼皮有少少腫 , 好彩即刻搽咗藥膏, 宜家好番好多無再腫.  

原文章由 子俊寶寶 於 07-11-24 13:00 硐表
hi Vanessa,

我又係, 呢頭講完, 轉頭就唔記得. 我生子俊時, 都問過醫生全身麻醉會唔會影響記性, 個醫生仲笑我話係無根據, 只係令人訓左覺, 佢仲話你訓醒覺會唔會無記性吖, 唔好聽人亂講喎 . 但係我真係覺得會無 ...

Hi, 我24/11 in 左方方喇, 不過一見完就即刻交埋錢 , 好快,唔知你地係未一樣呢 ? 係未 in 親都會收 ? 有冇出年既同學仔呀
[url=]www.youngnutrition.net[/url]

Hi LittleMiyo,

您囡囡係唔係 in Nursery 呀 , 我都覺得係多數收, 除非好遲先報名, 如果上午斑收滿咗, 就會 offer 下午斑.  我囡囡家晞宜家讀緊 nursery, 記得今年年初 in 嗰時佢都唔出聲, 唔答問題, 但姑娘俾佢做嘅嘢佢大部分都做到, 學校都係即刻 confirm 收佢, 我諗因為方方學費喺呢區嚟講真係幾貴, 好多人未必捨得讀咁貴嘅 BB 斑, K1 又唔同, 只要學校口碑好, 學費貴啲都大把人爭住讀.  不過, 咁細嘅小朋友, 早啲俾佢讀書, 出年考 K1實叻過人o架!

原文章由 LittleMiyo 於 07-11-26 16:29 硐表
Hi, 我24/11 in 左方方喇, 不過一見完就即刻交埋錢 , 好快,唔知你地係未一樣呢 ? 係未 in 親都會收 ? 有冇出年既同學仔呀

Hi Carmen,

家晞放學返嚟話子俊食茶點嗰陣嘔, 唔知家晞有無講錯?  子俊無事吖嗎?

Vanessa

Hi Carmen,

我今日問家晞, 佢話子俊無返學, 所以, 我諗家晞真係無講錯, 子俊真係病咗啦, 希望子俊快啲好番啦.  

Vanessa

原文章由 lsw0316 於 07-11-28 14:00 發表
Hi Carmen,

家晞放學返嚟話子俊食茶點嗰陣嘔, 唔知家晞有無講錯?  子俊無事吖嗎?

Vanessa

Hi Vanessa

家晞無講錯, 子俊真係病咗, 係腸胃炎, 又嘔又痾, 仲唔肯食野同飲水, 星期四,五都無返學. 今日終於好番d, 肯食野又肯玩, 不過精神差d, 同埋瘦左好多 .  

呢幾日佢好辛苦呀, 成日好"o爹", 由朝到晚要抱住, 我工人又放左大假返印尼, 我又要做家務, 又要貼身照顧大少爺, 條腰就黎斷喇 :(  .

Carman

原文章由 lsw0316 於 07-11-29 18:52 發表
Hi Carmen,

我今日問家晞, 佢話子俊無返學, 所以, 我諗家晞真係無講錯, 子俊真係病咗啦, 希望子俊快啲好番啦.  

Vanessa

funful

原文章由 LittleMiyo 於 07-11-26 16:29 發表

Hi little Miyo,
My bb girl is also had the interview on 24/11 at 9:00am, I have a trip on that day, so Pao Pao and maid bring her to the interview.  I submit the reserved fee already.

But just know that Creative (Aegean Coast) will have PN on the coming yr, since I live there, so still cannot made up my mind.  But in personal opinion, Funful seems better.

Nice to meet u

回覆 #1 crystall 的文章

Hello, 咁我地有機會做同學仔 ,你係未住附近 都比左留位費,係千幾蚊,如果唔讀好似好唔抵 ,係呢,你女女幾大呀 ?
[url=]www.youngnutrition.net[/url]

Hi Carmen,

就嚟聖誕節, 妳個 maid 幾時返?  就算未返, 希望到時子俊 daddy 放聖誕假可以替妳分擔吓啦!

家晞呢幾日右眼肚又有少少紅腫啦!  啱啱 weekend 去完 playgroup 通地玩, 然後又啐眼, 搽咗兩、三日藥膏都仲有啲紅同少少甩皮, 家晞對眼唔知點解成日都好易紅腫, 細個未夠兩歲前都生過兩次眼瘡, 初時醫生話如果滴藥水都唔褪就要去割!  嘩, 咁細個要去割眼瘡, 差啲俾佢嚇 c, 最後都無割, 等佢慢慢褪, 好彩後來無事咋!

原文章由 子俊寶寶 於 07-12-1 18:08 發表
Hi Vanessa

家晞無講錯, 子俊真係病咗, 係腸胃炎, 又嘔又痾, 仲唔肯食野同飲水, 星期四,五都無返學. 今日終於好番d, 肯食野又肯玩, 不過精神差d, 同埋瘦左好多 .  

呢幾日佢好辛苦呀, 成日好"o爹", 由 ...

hi

您地好!我都係要工作,無時間睇囡既媽咪 ,我本身住葵涌區,囡囡自往年讀完方方預備班後,亦係度繼續讀k1 ,主要我唔想去咁遠讀書。囝囝囡囡係方方讀預備班,得益很多。自己一定係教唔倒 ,打好基礎,遲些考什麼名校都醒目過人啦 。係預備班當中,學會所有英文字母、愛唱遊、熱愛讀書…您地會覺得值得既!
原文章由 crystall 於 07-12-5 05:10 PM 發表

Hi little Miyo,
My bb girl is also had the interview on 24/11 at 9:00am, I have a trip on that day, so Pao Pao and maid bring her to the interview.  I submit the reserved fee already.

But just know ...

[ 本文章最後由 meta 於 07-12-18 00:44 編輯 ]

hi Vanessa,

剛剛同子俊去了台灣玩左4日, 好開心呀, 子俊由星期一到四都請左假, 跟住就放x"mas假, 所以家睎應該由上星期六開始見唔到子俊返學喇. 我工人今個星期二返左啦. 唔知薳然媽咪幾時得閒可以一齊飲餐茶呢???

原文章由 lsw0316 於 07-12-6 00:10 發表
Hi Carmen,

就嚟聖誕節, 妳個 maid 幾時返?  就算未返, 希望到時子俊 daddy 放聖誕假可以替妳分擔吓啦!

家晞呢幾日右眼肚又有少少紅腫啦!  啱啱 weekend 去完 playgroup 通地玩, 然後又啐眼, 搽咗兩、三日藥膏都仲 ...

Hi Carmen,

我都係啱啱先去完日本旅行返嚟 (12/22 晚返), 玩咗八日, 不過無帶家晞去, 只係同埋細仔去, 大仔讀中學1月2 號返學即考試, 唔方便請假, 所以無去.  喺旅行期間, 叫咗婆婆嚟住, 幫手昅住個工人, 如果唔係都唔放心去咁耐, 未出發時都驚家晞會扭計, 因為, 平時細仔成日陪佢玩到好癲, 驚住咁多日家晞唔見咗個玩伴, 會扭計搵哥哥或者我, 但係好失望, 喺日本打返嚟, 婆婆話家晞完全正常, 亦無問起我同細仔, 枉我出發前仲擔心去得太耐, 有啲後悔o忝.  不過,諗深一層, 都好嘅, 等我喺日本都可以儘情玩, 唔駛心掛掛.

Tracy 生完有無見佢上網呀 , 佢唔上嚟, 我都唔敢打俾佢, 驚阻住佢坐月休息, 如果唔係, 襯聖誕假出嚟等小朋友聚吓都好喎  

妳工人放完假番咗就好啦, 咁子俊放假妳都可以有時間休息吓

原文章由 子俊寶寶 於 07-12-23 20:30 發表
hi Vanessa,

剛剛同子俊去了台灣玩左4日, 好開心呀, 子俊由星期一到四都請左假, 跟住就放x"mas假, 所以家睎應該由上星期六開始見唔到子俊返學喇. 我工人今個星期二返左啦. 唔知薳然媽咪幾時得閒可以一齊飲餐茶呢??? ...

hi Vannessa,

你細仔幾大呀? 帶埋去辛唔辛苦呀? 子俊兩歲時同佢去過日本玩, 我驚佢水土不服, 連水都帶埋過日本比佢開奶呀...我記得佢連續4日都痾唔到大大, 係outlet場谷左成20幾分鐘, 成個人都唔郁, 谷到塊面都紅哂. 諗起都驚.   係呢, 日本好唔好玩呀?

小朋友係咁架, 我開頭都驚子俊搵工人, 點知工人放咁耐假, 一句都無搵過.  

原文章由 lsw0316 於 07-12-24 16:22 發表
Hi Carmen,

我都係啱啱先去完日本旅行返嚟 (12/22 晚返), 玩咗八日, 不過無帶家晞去, 只係同埋細仔去, 大仔讀中學1月2 號返學即考試, 唔方便請假, 所以無去.  喺旅行期間, 叫咗婆婆嚟住, 幫手昅住個工人, 如果唔係 ...

Hi Carmen,

其實全家最細係家晞, 細仔已經十歲啦!  前幾年佢六,七歲已經帶過佢去韓國, 所以, 都無乜問題, 只係大食啲啫   我老公好怕煩o架, 我諗起碼要等到 K3 或 P1 先有機會帶家晞去旅行呀.  

子俊撘飛機有冇喊呀?  我聽朋友講, 小朋友撘飛機因為氣壓問題, 會覺得耳痛, 所以有機會由起飛開始一直喊到降落氣壓正常為止, 諗起都驚, 戥佢痛, 但又幫唔到佢, 嘈住其他人又會唔好意思, 所以帶啲咁細嘅去旅行, 都係驚呢樣, 妳有咩方法預防呀?

去日本真係去極都唔厭o架, 我哋全家都鍾意食日本嘢, 不過今年唔係去北海道, 所以冇雪, 但係比我想像中凍, 而且好乾, 對腳返到嚟爆拆, 宜家晚晚搽 cream 都未好番!

原文章由 子俊寶寶 於 07-12-26 23:06 發表
hi Vannessa,

你細仔幾大呀? 帶埋去辛唔辛苦呀? 子俊兩歲時同佢去過日本玩, 我驚佢水土不服, 連水都帶埋過日本比佢開奶呀...我記得佢連續4日都痾唔到大大, 係outlet場谷左成20幾分鐘, 成個人都唔郁, 谷到塊面都紅哂 ...

Funful Tsuen Wan

Hi All,

Can you please tell me how much is the school fee for N1 class?  Is it for 2 year old kids?  Is it 3 hours per day?

How about K1 class?  Is K1 class for 2 year old and 9 months' kids?  My boy just past 2 year old birthday.  Thank you!!  

Hoihoima

There are half day class and full day class. The hours and school fee are also difference. Yes, ur boy can start studying since he is 2 years old or until August of the year. My girl entered the school as N1 on 8/2007 and she is 2 years 4 months old at that time. Planned to continue K1 at that shcool thus she must over 3 years when starting K1.

原文章由 hoihoima 於 08-1-5 23:47 發表
Hi All,

Can you please tell me how much is the school fee for N1 class?  Is it for 2 year old kids?  Is it 3 hours per day?

How about K1 class?  Is K1 class for 2 year old and 9 months' kids?  My bo ...

Hi Hoihoima,

我噚日湊囡返學校上 phonics 班, 喺正門入, 見到今年報名表, 半日班學費係 $3200, 全日係 $4800.  N 班同 K 班學費一樣o架.

原文章由 hoihoima 於 08-1-5 23:47 發表
Hi All,

How about K1 class?  Is K1 class for 2 year old and 9 months' kids?  My bo ...
‹ 上一主題|下一主題