用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 用左杜曼方法flash card小朋友, 有無見到成效 ...
樓主: Minniechung
go

用左杜曼方法flash card小朋友, 有無見到成效 [複製鏈接]

十分多謝你的分享. 希望以後多多交流. 我有小小問題.

由於之前講過, 我會在1.5Y時不再把卡當牆紙貼. 故現在只餘最後一批字卡仍在牆上. 之後亦諗住用學習盒, 但他對此完全不感興趣. 在我未有機會給他介紹盒中內容之前他已對學習盒say goodbye了. (按經驗, 一說goodbye就不會再看, 迫都迫唔到, 夾硬俾佢仲發脾氣) 請教你是如何導入這個盒呢?

關於你認為她未開始對文字敏感... 你是根據甚麼而有此一說呢? 因為我仔15M時都已經對路牌/商店名稱/車牌.... 又指又說了, 雖說每個孩子都有自己的進度, 但我一直都認為女孩子的文字敏感是比男孩子快的. 況且你也一直有讀卡. 我忽然諗, 會不會宏觀環境(街上的文字)英文居多, 但教學卻只有中文而引致?? 我估下咋, 唔知係咪~~

原帖由 miumiu809 於 08-9-28 17:35 發表
我準備了一個"學習寶盒", http://hk.myblog.yahoo.com/iam-sherbie/article?mid=47
內裡放了小量字CARD, 數字, ABC... 我希望是一個進行很短時間的遊戲! 在一天之中她心情好就拿出來玩3-5分鐘, 主力會在她的早上睡醒 和晚上睡前飲奶時進行, 希望能避免她不專注& 沒興趣的情況! 亦打算用慢慢看字咭的方法, 當然如果有機會也加入"快閃"的幫助.  "在她還想繼續之前務必要結束" 這是杜曼Glenn Doman對閃咭教學方法提出三大成功要素之一. 今次會盡量輕鬆, 不想再犯故忌! 於是就改成了"餓"她的方法囉. 試了2個星期, 情況改善了很多! 雖然磁石貼我會很快收起, 不過昨天剛貼滿了在她視線的A-Z大字card, 學習完就一起去讀一次,那裡是自由任玩囉. 因為發覺女女依然未對文字產生任何興趣/ 敏感, 於是一切六類似學習文字的活動就試試改成"餓"佢囉,我都係試試吓咋...

的而且確, 多語能力真係令我地好難做.... 不過, 如果做唔到三語, 我會寧願放棄粵語而取普通話, 除了是我的母語外, 我想不到有任何比普通話更必要的原因....

母語弱勢我都有諗過這個問題, 但已經不到我控制了. 我做到的只是盡量將多語的模式從小套用, 希望佢會明白多語係自然的事, 而不要有強弱勢之分. 如果將來真係出現排拒弱勢語言的狀況, 惟有一方面接受現實, 一方面積極以學習第二語言的方法來學回弱勢語言囉. 所以~~ 我地有排捱呀...

至於一家團聚, 話快唔快, 話耐唔耐, 仲有差唔多半年囉...但我地已經分開左半年啦, 睇怕到時時BB都唔認得老豆啦 , 仲點肯同佢講普通話喎

你地的意見好好, !

真系學到好多野, 

因為我小朋友已2 YRS 2個月, 開始了N1 , 
而且還返全日, 我已一個月沒有1他閃CARD 了, 
請問我小朋友這階段 用什麼方式比較好去認中英文字?

在一些育兒書有主張將英文字母 POSTER 貼狂牆上是一個好方法, 我都有用到, !

會不會用寶盒型式學習, 還是每日學2-3 個中英文字, 真系識了才轉新字, ?????? 

&  每日各一本中英文書小朋友聽????要不要認到書內的字???? 

可以幫下我嗎?????? thanks !

幼兒讀寫與計算&如何激發幼兒智力與才能&21世紀育兒&0歲潛能開發&教出聰明寶寶258

這幾本書在哪裡買, 我去了圖書館 &書店 ONLY 買到如何激發幼兒智力與才能 !
請問其他可在哪裡買/?/???

之後亦諗住用學習盒, 但他對此完全不感興趣..如何導入這個盒呢?
你仔仔咁奇?未開始就會say no? 我一開始放晒d嘢在內, 好開心咁搖個盒整到好大聲問佢想唔想玩百寶盒呀? 佢即刻好好奇咁過來要開個盒, 而且個盒上面有個bb在睡覺,佢就不停話我知:"baby!" then我說:"sh~! baby睡覺!" 咁我就拎返個蓋, 將佢嘅注意力轉移到內容上.

至於內容更是她的最愛開始,e.g. 是用daddy, mommy, 佢最中意的玩具, 用品嘅8R大照片... 加上Glenn doman餓佢嘅方法, 第一次玩完就好唔夠喉想繼續了. 但我就話比佢知下次先可以玩, 比佢關上蓋. 由於佢最近好中意開關所有嘢, 佢好樂意咁做.

關於你認為她未開始對文字敏感... 你是根據甚麼而有此一說呢?

因為佢一d都唔中意文字,好中意嘅照片圖咭都係睇圖多. 不過有留意佢同我睇書或玩某d字card時就會睇個字. 我也貼滿了全屋物件的名稱, 佢唔多留意亦顯得沒什麼特別反應...
不過, 自從上2個星期開始教ABC佢就明顯有反應了, 會指住牆上d字母說:"a, g, h, i, f..." 出街上車前我又教佢睇自己的車牌佢又好有興趣! (因為車牌&佢房門都是:BIE, 佢就知係佢自己)
其實本來一直冇打算刻意咁早教ABC, 123... 不過而家希望可以自此對文字敏感些!

我仔15M時都已經對路牌/商店名稱/車牌.... 又指又說了...會不會宏觀環境(街上的文字)英文居多, 但教學卻只有中文而引致??
理應女孩子敏感些的! 不過你這樣說,是絕對絕對有道理呀! 從來街上冇任何中文字的, 而我又冇教過佢123, ABC, 所以在街上跟本唔會見到平日已經學的文字.
可能佢跟本唔知點解要睇/學呢D字而完全沒興趣?!
UM..呢幾日開始好返好多了, 佢開始睇返字咭. 我諗,還是盡快開始埋英文flash card會好好多!
多謝你的分析!我覺得絕對有關~~!

在一些育兒書有主張將英文字母 POSTER 貼狂牆上是一個好方法, 我都有用到, !
這個我有用, 剛開始了幾天, 效果出人意表: http://hk.myblog.yahoo.com/iam-sherbie/article?mid=260

會不會用寶盒型式學習, 還是每日學2-3 個中英文字, 真系識了才轉新字, ?????? 

寶盒我都有用:http://hk.myblog.yahoo.com/iam-sherbie/article?mid=47
我相信G.Doman, 暫時不會確定/考佢識唔識個字先轉,因覺得現仍在input階段. 而且到一天bb要表現出來, 可能一次過告訴你已經識晒(期待這一天haha...)

&  每日各一本中英文書小朋友聽????要不要認到書內的字???? 

我有大量跟小b閱讀, 平時共讀只用口語化講故事,不會教字, 但一些大文字的圖書也會指住d字來讀:
http://hk.myblog.yahoo.com/iam-sherbie/index?l=f&id=12

因為另外有用hurray english & story boom boom, 是2套有系統且不斷重溫, 循序漸進地學習文字, 對話的書. 在這hurray english中, 我會希望她慢慢地認到書中文字.
http://hk.myblog.yahoo.com/iam-sherbie/index?l=f&id=16
http://hk.myblog.yahoo.com/iam-sherbie/index?l=f&id=4

幼兒讀寫與計算&如何激發幼兒智力與才能&21世紀育兒&0歲潛能開發&教出聰明寶寶258
這幾本書在哪裡買, 我去了圖書館 &書店 ONLY 買到如何激發幼兒智力與才能 ! 請問其他可在哪裡買/?/???
因我住美國, 我是在這台灣網買的: http://www.books.com.tw/

其實我都係不停參考其他媽咪嘅做法, 有問題問吓大家. 到而家都有好多嘢仍在摸索, 仍在求變通... 教小朋友就不是1+1=2!! 你想點點..點... 怎料一路上滿是實行上的問題, 真係同吓其他媽咪傾吓,分享吓好好多呢!

除了是我的母語外, 我想不到有任何比普通話更必要的原因....
咁又唔係呀!母語就是母語ma! 第時以後一生要教小b, 講人生道理, 傾心事都係靠晒佢嘞, 如果而家唔注意打好佢嘅根基, 將來佢就唔願意學, 咁佢英文越進步時, 我就唔會趕得上嘞! 況且, 到亞b第時大個, 中文好有可能就是第2大語言, 而家好多外國人都紛紛學中文, 自己有一點優勢就把握吧. 當然, 如果我母語是普通話就為之very good啦!!! 只可惜... 唉... 太多有關廣東話/普通話/繁體/簡體字的問題曾經困擾我了, 到了而家,只不斷提醒自己要take it easy. 盡了力就算了, 最緊要唔好比壓力亞b or 自己 ^^

原帖由 miumiu809 於 08-10-1 09:02 發表
這個我有用, 剛開始了幾天, 效果出人意表: http://hk.myblog.yahoo.com/iam-sherbie/article?mid=260

會不會用寶盒型式學習, 還是每日學2-3 個 ...

thanks你的意見 , 真系學到好多野, ! 

如何激發幼兒智力與才能 
這本書, 琴日買了回來,,,狂晚上look 了幾頁, 已經學到好多 ! 原來還有好多方式教小朋友認字典閱讀, ! 

好似將英文字母 POSTER 貼狂牆上是一個好方法, 我都有用到, !真系好有效, 之前小朋友妯時不太喜歡 , 現在大了小小, 他反而好有興趣 , 還會指下指下d字, 我會有時問他, a 在哪裡叫他找下指給我look  , 他又去找, 找到個字會好開心, 話自己叻仔, ! 

最近我買了一些拼圖給他玩, 他都好喜歡 ! 

我會再出去找下d書先, ! 

有大家互相交流下真系幾好, 分享不同教小朋友方法 ! 

原帖由 kwanaty 於 08-9-28 14:07 發表
quote::我反而愈來愈俾得多自由時間佢, 我覺得好難去拿捏自由發現&家長誘導兩者的分配. 仲係試試下. 上次見到你教ABC係把fridge magnet玩一陣就收埋以提高興趣, 呢個十分像GD的"永遠餓著他的"原理. 但我知道你也buy蒙特, 讓孩子自由把玩操作同一件教具至自己認為滿足而停止. 我很想知道你是如何決定在學習上用哪個取向??
...

我又轉咗方法嘞! http://hk.myblog.yahoo.com/iam-sherbie/article?mid=260

係呢, 你用廣東話白話讀中文書嗎? 七田真有冇提到大量閱讀係用口語化定書面語呢? (其實當然冇啦,佢講日文..haha...) 咁以你理解, 我應該用口語講故事 + 間中讀一次書面語嗎?
我一直只有用口語廣東話講故事, 最近做custom books時開始, 就發覺有d問題嘞!!!

原帖由 miumiu809 於 08-10-3 08:19 發表

我又轉咗方法嘞! http://hk.myblog.yahoo.com/iam-sherbie/article?mid=260

係呢, 你用廣東話白話讀中文書嗎? 七田真有冇提到大量閱讀係用口語化定書面語呢? (其實當然冇啦,佢講日文..haha...) 咁以你理解, 我應該 ...

我會口語化講D 圖書, 很小讀文字, 除了英文 , 會成字句讀給他聽,  ! 

O廿又系, 沒有提, 我LAM 住等他大一些認字好D才找一些不會太多字的書給他讀, ! 

最近買了個拼圖給他, 他好喜歡玩, 你入我BLOG LOOK 下, ! 

http://hk.myblog.yahoo.com/sizsizrachel

yanyvonne,

hi !

我仔仔都2歲4個月了, 同你嗰一樣, 都停了閃咭了.....

我是閃中文咭先, 幾個月後才閃英文的...但他對英文咭敏感些, 學得快,閃了50多個後,開始認得/讀一些英文字...真唔明白???..中文字就..唉..可能是他看英文書先啦...

我發現 : 認字時只比"字"他看, 效果最好,(不要比圖/字後面有圖都不好,)因為如果張咭有圖,我留意他眼神重點一定去了圖上,是由看圖識字...字後面有圖的,他會知有圖在後面,便急急地反轉看...

到了2歲後, 一定要進入閱讀了, 不單要看,還要同一本書重複重複再重複....現在他很喜歡看書, 每次要看十本以上才准我暫停, 每次有新的書亦有看過的...

原帖由 yanyvonne 於 08-9-30 12:16 發表
你地的意見好好, !

真系學到好多野, 

因為我小朋友已2 YRS 2個月, 開始了N1 , 
而且還返全日, 我已一個月沒有1他閃CARD 了, 
請問我小朋友這階段 用什麼方式比較好去認中英文字?

在一些育兒書有主張將英文字母 POSTER 貼狂牆 ...

<<<如果我母語是普通話就為之verygood啦!!! 只可惜... 唉... 太多有關廣東話/普通話/繁體/簡體字的問題曾經困擾我了, >>>

這問題我亦考慮過,但我現在發覺不要睇小 小朋友的能力 : 我大囡沒有授過特別的 "早期教育"(當時我不懂,錯過了她的早期教育, 所以她的自行閱讀能力較低,她的自學能力亦較細佬低) , 但她的普通話學得不錯, 都是由學校教出來的(學前有返過一些幼兒普通話班)....
所以如果你自己的普通話不是母語,便用廣東話吧...

原帖由 miumiu809 於 08-10-1 09:13 發表
除了是我的母語外, 我想不到有任何比普通話更必要的原因....
咁又唔係呀!母語就是母語ma! 第時以後一生要教小b, 講人生道理, 傾心事都係靠晒佢嘞,如果而家唔注意打好佢嘅根基, 將來佢就唔願意學, 咁佢英文越進步時, 我就唔會趕得上嘞! 況且, 到亞b第時大個,中文好有可能就是第2大語言, 而家好多外國人都紛紛學中文, 自己有一點優勢就把握吧. 當然, 如果我母語是普通話就為之verygood啦!!! 只可惜... 唉... 太多有關廣東話/普通話/繁體/簡體字的問題曾經困擾我了, 到了而家,只不斷提醒自己要take iteasy. 盡了力就算了, 最緊要唔好比壓力亞b or 自己 ^^

原帖由 cckwan 於 08-10-3 12:14 發表

這問題我亦考慮過,但我現在發覺不要睇小 小朋友的能力 : 我大囡沒有授過特別的 "早期教育"(當時我不懂,錯過了她的早期教育, 所以她的自行閱讀能力較低,她的自學能力亦較細佬低) , 但她的普通話學得不錯, 都是由學 ...
現在就是用廣東話了, 其實係因為冇得選擇, 我普通話好唔掂.
但最大問題是我們沒有教廣東話的學校了, 又沒有語言環境. 在hk就好啦,學校會教, 廣東話又唔洗擔心唔識...
真係好驚我個女第時只係識講英文...唉...

原帖由 cckwan 於 08-10-3 11:50 發表
字後面有圖的,他會知有圖在後面,便急急地反轉看...
...

咁點解你地2歲幾就唔繼續呢? 既然學得咁好, 繼續學多d字唔好咩?
我女女同你講一樣: 知有圖在後面,便急急地反轉看...
但我之所以用後有圖的咭是因為女女唔再喜歡看字card. 這只是短暫用來再提升佢興趣咋, 而家好d嘞!

miumiu809,
我都轉左方法唔用學習盒,用自製白板,同自製slide card+自製matching pairs俾佢,重溫之前閃過的字。每次3-5個字, 我諗用半年至1年時間重溫閃卡字及做延申學習。今次不閃的,而是看他是否能讀出來。因之前沒要他讀出來,只是重input. 當然, 除了閃卡改為slide card, 其他的如reading habit仍繼續. 近來更自製餐盤, 每次吃飯15MIN, 連呢15MIN都用盡來教認知~~~哈哈...

廣東話故事..... 因為我無同佢講過廣東話, 廣東話係CCC的老師們教他的, 她們也是用口語. 七田大量閱讀又真係無提過用口語or書面語, 不過佢有提過讓孩子從喜歡語言作為語言教育的開始, 講口語應該會比書面語更形象化卦?? 另一本, 唔記得係香港邊間大學的教授出的書, 點明話學習語言從口語開始, 因為發展係由口語學習敏感期開始才到書面語學習敏感期.

我自己就覺得無所謂, 我本身都算係early reader, 小學一年級看金庸小說. 我媽都係用口語講故事. 我覺得只要喜歡上書, 書面語的優秀運用是後期的自發學習得來的. 如何讓BB愛上書會係我在語言ECE上的最主目標.

試下呢個www.cp1897.com.hk/買唔買到你想要的書.

原帖由 miumiu809 於 08-10-3 08:19 發表

係呢, 你用廣東話白話讀中文書嗎? 七田真有冇提到大量閱讀係用口語化定書面語呢? (其實當然冇啦,佢講日文..haha...) 咁以你理解, 我應該用口語講故事 + 間中讀一次書面語嗎?
我一直只有用口語廣東話講故事, 最近做custom books時開始, 就發覺有d問題嘞!!!

確實是, 用自己的母語會是最好的...

但我們當初想的是, 怕BB入學會抗拒英文, 需要太多時間去適應太多野(由搬屋->離開HK的親人->入KINDY->整個宏觀環轉變, 又真係太多野一下子改變了), 所以一開始是我講英文, DADDY講母語(普通話), 廣東話由其他HK親友及CCC教. 最主要, 是我的情況可以容許單一語言.

我話普通話重要過廣東話的意思... 是DADDY跟我是主要英文, 偶而加普通話, 我同佢幾年以來都無講幾多句廣東話, 應用率之低令我覺得真係唔講都無所謂.

這問題我亦考慮過,但我現在發覺不要睇小 小朋友的能力 : 我大囡沒有授過特別的 "早期教育"(當時我不懂,錯過了她的早期教育, 所以她的自行閱讀能力較低,她的自學能力亦較細佬低) , 但她的普通話學得不錯, 都是由學 ...

係做緊呀, 歡迎你加入. 在教材討論那邊有我們的現有列表, 你想做咩題目及有咩都可以在那邊留言or email [email protected] , 唔好PM我, 我開唔到的.

GD如何教寶寶閱讀內, 7-12M的教學摘要為
l
每次的練習時間非常短

練習的次數增加
即-duration, +frequency

BB坐唔定, 我會allow一段時間佢玩, 揭咬都好, 都係發現的過程. 玩了一會, 在佢未掉本書前, 問佢/指俾佢睇書中內容(先講what, who, when, where.), 佢會望住自己又指指點點一輪根住掉左本書. 下次再看, 如只想自己玩唔想我讀, 仍會重覆以上做法. 直至佢唔抗拒或自願想睇, 會攞住本書坐埋黎, 咁就可以講啦, 初時會先講故事的4W, (因為太耐太詳細會無心機), 下幾次看先按情況再講why how.
成本書倒背如流時, 會自行加入延申問題/思考. 其實都係自問自答.

原帖由 cecichow 於 08-10-3 17:37 發表

一口氣睇晒你地之前d post, applecc & kwanaty, 你地係咪整緊百科卡?可唔可以大家分工整?咁大家都慳時間!

如何?

另,我bb7個月,最近flash中文,咁第一階段完左,到時bb都無坐得定,咁係咪繼續去第二階段==>自製書?kwanaty, 知你bb幾個月大已經睇自製書,效果如何?
我有同bb睇其他圖書,佢猛咁抓我本書,抓唔到就喊,咁我怕佢剩係顧住抓我本書而唔理書的內容。

pls advise.

原帖由 cckwan 於 08-10-3 11:50 發表
yanyvonne,

hi !

我仔仔都2歲4個月了, 同你嗰一樣, 都停了閃咭了.....

我是閃中文咭先, 幾個月後才閃英文的...但他對英文咭敏感些, 學得快,閃了50多個後,開始認得/讀一些英文字...真唔明白???..中文字就..唉..可 ...

HI CCKWAN :

我細佬都是一樣,英文比較 SMART , 但中文字就。。。。。。

所以想現在多花D時間在中文認未方便, 我最近將D字CARD, 貼在牆上等他會接觸得多D ! ,

故事書, 每日都LOOK 到3-4 本, 中文物 英文書, ! 

CCKWAN  :

我同你一樣都有一個大女, 都是沒有 早期教育"(當時我不懂,錯過了她的早期教育, 所以她的自行閱讀能力較低,她的自學能力亦較細佬低) , 但你女女都好 !  普通話學得不錯我個女就。。。。。。。。。。。。

所以現在想教好D 細佬 , ! 你女女幾大呀 ?
‹ 上一主題|下一主題