用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 請教 : 圓點咭的疑問?
樓主: ak1130
go

請教 : 圓點咭的疑問? [複製鏈接]

Re: 請教 : 圓點咭的疑問?

dear all,

算式 File 經已寄出, 請 check email account.

hi chaubb,

我諗你要先看看”如何教寶寶數學”一書,圓點咭的玩法是每次閃十張咭,分成兩組,每組五張,還要把次序調亂來閃給bb看,而每天淘汰每組最少點數的一張(合共兩張)加入每組一張新咭(合共兩張),每日閃三次,每張咭看5日x3次。如未能每日閃三次的話,只要確保bb每張咭都看到15次便可以。

另外,書中見議看到20點後便可加入算式,而算式是每日三次,每次三題,合共每日九題不同的算式,連續做兩星期加法,合共126題,然後依次序再做減法、乘法和除法各兩星期。

但依據我的經驗,玩到四十或以上才加入算式會較理想,事關每題算式也要用上三張圓點咭(即每次要用9張咭),這樣便容易重複使用同一張閃咭了,做起上來便會較慢和混亂了, 這樣便難達到快速閃的效果.

ak1130

Dear ak1130:

我都想要個算式file呀,THANK YOU VERY MUCH

My email : [email protected]

各位"快閃手"   

請問有無人用pps files黎閃圓點同方程式?  效果是否一樣?

Hi AK1130,

你解釋得很清楚呀....等我馬上去借此書來看先....唔該你的....及我已收到你的e-mail...tks a lot.....   
ak1130 寫道:
dear all,

算式 File 經已寄出, 請 check email account.

hi chaubb,

我諗你要先看看”如何教寶寶數學”一書,圓點咭的玩法是每次閃十張咭,分成兩組,每組五張,還要把次序調亂來閃給bb看,而每天淘汰每組最少點數的一張(合共兩張)加入每組一張新咭(合共兩張),每日閃三次,每張咭看5日x3次。如未能每日閃三次的話,只要確保bb每張咭都看到15次便可以。

另外,書中見議看到20點後便可加入算式,而算式是每日三次,每次三題,合共每日九題不同的算式,連續做兩星期加法,合共126題,然後依次序再做減法、乘法和除法各兩星期。

但依據我的經驗,玩到四十或以上才加入算式會較理想,事關每題算式也要用上三張圓點咭(即每次要用9張咭),這樣便容易重複使用同一張閃咭了,做起上來便會較慢和混亂了, 這樣便難達到快速閃的效果.

ak1130

Dear ak1130,

我都想要個算式file呀,Thank you!!

我都想要+/-/x/除 算式 File, 可否email比我?

Pls check PM for my email address.
     [email protected]

Hi ak1130,
Pls kindly send the file to me @ e-mail [email protected]. Many thanks.

By the way, you flash Math cards in Cantonese or in English ? Tks

我都想要個算式file呀,Thank you!!

ak1130

i just buy the card, pls send "算式 File" for me, tks !!     
Bernice

我都想要個算式file呀,麻煩你!!

Thank You

Num Num

可否send個算式file給我?  Thank you!!

3.03kg (1/8)- 出世    6.25kg (28/10 - 2m28d)6.88kg (2/12 - 4m1d)    7.57kg (13/1 - 5m12d)8.22kg (13/3 -7m13d)  11.13kg(11/2-18m11d)

hi ak1130

can I have the file? many thanks

[email protected] or PM to me

Dear all,

i have already sent, pls check your email account.  if you haven't rec'd, pls pm me.

enjoy the dot cards!

QOOGIRLZOE,

pls give me you email address by pm or posting here for arrange to send you the equations file.

cheers,
ak1130

ak1130
你真係好人, 此topic 由我bb未出世至今, 你都有問有答

唔知你個bb宜家學成點, 可否分享一下

我由阿囡八個月大才開始閃數點咭, 佢既反應一般, 但讚佢好野肯睇cards, 佢就好開心, 拍哂手

Dear ak1130

I would like to have the equation file too.  Please email me at [email protected].  

Thanks

我都想要個算式file呀,麻煩你!!

My email : [email protected].

Thank You!!

ak1130,

合併兩至三張咭後實在太長, 唔知囡囡看得到沒有? >>>  會看到的. 到識講說話約3歲就會見到成效.

而且又要快, 技術上有一定的困難, 所以我想最好是一張咭寫晒 e.g. 紅色的蘋果, >>>
如果妳1次寫哂 '紅色的蘋果'... 咁! 小朋友只知'紅色的蘋果'.唔知可以是'綠色的蘋果',又e.g. '藍色的天空' 分開3組咭,即 '藍色' ,'的',  '天空', 當妳比顏色咭組小朋友,由'藍色'改'灰色',意思改為 '灰色的天空' ...  又或 '天空' 改為 '衣服' - '藍色的衣服' 如此類推....小朋友會知道改了唔同字,就有唔同意思. 第日,要小朋友自己看書,他就會明白書的內容.

不知是否這樣好一點,請指教!!!!

cckwan

ak1130 寫道:
我除了玩圓點咭外, 是同時有玩中英文及百科咭的. GC果套字咭及百科(未學晒智力綱領)囡囡在幾個月前已看完, 但中英文字咭是沒有進入短句部份, 因為我覺得合併兩至三張咭後實在太長, 唔知囡囡看得到沒有, 而且又要快, 技術上有一定的困難, 所以我想最好是一張咭寫晒 e.g. 紅色的蘋果, 正因如此, 我要再印或寫過批咭才可繼續, 又因太懶, 所以仍未去做.  

雖然已停了玩閃咭一段時間, 由於唔想錯過她的最佳學習階段, 所以仍有跟囡囡看書, 經bk媽咪介紹(在此討論區), 睇緊一套叫 "機靈狗故事樂園", 是書 + cd 的. 囡囡非常喜歡!

[quote]
cheerful-BB 寫道:
ak1130

你bb幾大開始玩圓點咭呀?

除了圓點咭 你有無同bb 玩 flash card 呀.

:
[/quote]

好多謝你讚賞!  你bb還未出世,你已看過此TOPIC,相信你對點數咭/閃咭也有一定的認識.不會陌生.如果信任杜曼教育的話,就盡量要依從他的方法去做.個人認為,玩閃咭不要太著重它的成果,反而是它的過程.這是一個好好的親子遊戲.每次玩的時候,不妨看看他的表情,眼睛的轉動,不論是否放在咭上,也是令人賞心悅目的.

隨著囡囡日漸長大,對認識身邊事物的渴求,我最近已經無再和她玩閃咭,一來是她興趣大減,二來我的工作實在忙得不可開支(藉口).有時甚至太疲倦而抽不出時間跟她看書,平均一星期只跟她看書三晚.心裡確有點歉疚!囡囡實在好愛跟我一起看書,每次都看過不停.我倆都非常享受,雖然她最近才開始講雙詞,未算好懂說話,但對書中的圖畫已能有一定的掌握,有時亦好細心.

你千萬不要看輕這"一般的反應",這極可能已印在她的腦子裡.因為只須1/100秒便足夠,所以唔好輕易放棄,你的讚賞亦是給她無比的鼓勵,緊記要相信你的孩子,他們的學習能力和速度往往都比我們想像中還要高和快呢!

LLK 寫道:
ak1130
你真係好人, 此topic 由我bb未出世至今, 你都有問有答

唔知你個bb宜家學成點, 可否分享一下

我由阿囡八個月大才開始閃數點咭, 佢既反應一般, 但讚佢好野肯睇cards, 佢就好開心, 拍哂手

hi cckwan,

好多謝你的提議,確是一個不錯的方法!但你認為用手寫還是打印的好呢?囡囡快要兩歲,字形應該用多大?我想可以比GC那手寫套細一截和用黑色打印/寫.

ak1130

ak1130,

million thanks for your file.

ak1130 寫道:
hi CeciTang,

我在詠斯10個月大時就開始玩閃咭,包括中、英、圓點和百科咭,我每次都係在工人餵奶時同佢閃,所以佢無得走   ,最初都算ok,慢慢就唔多想睇字咭,但對百科咭就仍有興趣,圓點咭都ok,所以好早已經閃完1-100及做完+-x除,之後亦玩過序列數,然後停了下來,只閃字咭,最近又再給她圓點咭,如只是少量她都有點興趣。

i ve read the book "how to teach your baby Math" and the book suggested us teaching 3 steps eq. after teaching the basic +,-,*,/ ve u tried teaching your lovely baby 3 steps eq.? any tips?
‹ 上一主題|下一主題