用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 旅港開平商會中學討論區
樓主: 漢堡飽
go

旅港開平商會中學討論區   [複製鏈接]

jemm, pls check pm.  Thanks.

係呀!除非下午學校有活動,否則呀仔會返屋企先食,所以成兩點幾先食午飯,不過天氣咁熱,都熱到佢唔覺得肚餓。

Exam is coming........ good luck to everybody!!

又系同學仔閉關練武時候la{:1_1:}

回復 一家的太陽 的帖子

一家的太陽,唔好意思,想問多一次,旅港上年s1預備班的日期。
之前你的回覆,被人移走,所以看不到。

回復 SUNWONG9861 的帖子

唔好意思,我答你的是今年的預備班日子.
從校曆中得知,今年是8月8日~8月21日.

一家的太陽 發表於 12-6-13 21:29
回復 SUNWONG9861 的帖子

唔好意思,我答你的是今年的預備班日子.

thank you!!我想d日期差不多的。

回復 一家的太陽 的帖子

唔好意思,個時間係由幾点至幾点?

Summer Bridging Programme for Liberal Studies for Form 2 students
Date: 23 - ­27 July 2012 (5 days)

各位升中三曰同學的家長, 上述通識 bridging course 有冇打亂你哋暑期
的旅行呢 ? 我就要把行程押後呢 !

回復 jemm 的帖子

我女就因為要入音樂營,為有請假幾天,只可上兩天堂。

引用:Summer+Bridging Programme for+Liberal+

原帖由 jemm 於 12-06-14 發表
Summer Bridging Programme for Liberal Studies for Form 2 students
Date: 23 - ­27 July 2012 (5  ...
我覺得學校幾好,系 summer 比 升F.3 嘅同學上個 LS course. 介紹下咩系opinion statement, 咩系fact, etc. 等佢地get prepared.

近日見我仔溫 liberal studies, 考晒整個 covered syllabus, 個 file 成兩吋厚,conceptual 嘅嘢又多,terminology 又多。讀到佢暈暈地。

昨晚佢突然同我講,話好"騰",覺得溫完但又唔知溫左d乜。今朝臨考,見佢早左個幾鐘起身系度睇佢d notes。出門時,佢同我講擔心會 fail。

我讀成20年書,都未有好似佢咁。都攪唔清系佢AQ 唔好,定壓力確實大…

回復 delimama 的帖子

Hi delimama

係呀, 宜家佢吔都好大壓力架, 功課和 project 都很多,  主科, 術科和閒科都要交 project (包括
individual,  group 和 cross-subject projects) , 無 la la 考試前 hist 又要佢地幾天內交篇長 assignment.  
上星期佢同同學 group study 之後, 為咗減壓, 走咗去游水, 我都唔反對, 等佢放鬆吓.

你個仔早起温書, 但我個係夜鷹, 晚晚點幾先瞓覺, 真冇法.

昨日他考完 Maths, 佢同 D同學都話深, 上星期佢做過附近同Grade友校嘅 Maths 卷, 覺得
不深, 有 9x分, 但今次睇黎都冇 mud 機會, 唯有記望其他科努力.

希望D同學仔俾心機考試, 開開心心迎接漫長既暑期. 開平 Add oil xxd

Summer Bridging Programme for Liberal Studies for Form 2 students
Date: 23 - ­27 July 2012 (5 days)

<<< 請問係咪每年升中三的都有呢個course?  如果係,下年我就預定時間唔報旅行住

回覆:dawnhu 的帖子

上年我們是第一年,相信會繼續搞落去。開平系頭兩屆334(即今年中六同中五)是上到中四先有LS;但前年開始,中三已教。自上年起,中二升中三就有個compulsory 既summer preparation course. 我估計是從首兩屆經驗睇到課程太緊太多,所以一路的調節。

報到

yuen1818  welcome  發表於 12-7-11 17:29
~ 歌地亞 ~

報到

yuen1818  welcome  發表於 12-7-11 17:29

歓迎!

歡迎各位!
你們的孩子一定會有好快樂的中學生活!

yuen1818    發表於 12-7-11 17:30

我真係頂我個仔吾住.考完試後日日返學放學回到家都話好開心.不是成績考得好開心如係在學校玩得好開心.

考完試後,阿仔都係日日下昼4,5點先返屋企.
學校明明放12點.佢話全班要留低練歌排舞,
聽日有全級班際音樂比賽.
要佢跳下俾我睇,死都唔制.

13日散學禮放早,約佢來我公司附近一起Lunch,
想請佢食餐豪點,話全班已約定放學後一起去食飯打保齡球.

‹ 上一主題|下一主題