用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 用左杜曼方法flash card小朋友, 有無見到成效 ...
樓主: Minniechung
go

用左杜曼方法flash card小朋友, 有無見到成效 [複製鏈接]

醒目開學勳章

呢個方法幾好喎。Thank you for sharing!
原文章由 kwanaty 於 9/7/2008 21:55 發表
可以試咁樣教數

用具:
1.廢紙一疊裁成A5 size, 用大夾夾好或打孔穿繩.
2.圓形原子印約5蚊大小 (其實正方形都得架, 主要係要有個框, 唔好話一堆狗腳印咁, 咁BB會唔清楚點為之一個單位)
3.一邊數數, 一邊蓋印.
4.適 ...

醒目開學勳章

我呢幾日真係好倦,BB唔想睇咁多Flashcards,我開始咗短句,如XXX is reading,後日左右我就做如The elephant is eating a yellow banana. 果D。我都做緊百科,入面又做埋Maths,點數卡BB兩、三個月時我俾佢睇咗,(1-100dots,二次加減乘數)依家做番二次乘,跟住除。但係我仲未有時間準俾三次方嘅加減乘除數。我唯有俾佢睇住我下載嘅presentation,其實我想自己做,不過佢好黐身,我真係無乜時間。

不過佢又真係幾鐘意睇書。同埋又開始重覆我講嘅野,例如我flash"grey socks" 佢又會講"grey socks" 不過我唔會試佢,如果佢唔識我都會幾灰心,我都係盡人事吧。

請問你個BB幾大?佢鐘意睇書都唔錯!

原文章由 Elefant老婆 於 08-7-11 11:21 發表
我呢幾日真係好倦,BB唔想睇咁多Flashcards,我開始咗短句,如XXX is reading,後日左右我就做如The elephant is eating a yellow banana. 果D。我都做緊百科,入面又做埋Maths,點數卡BB兩、三個月時我俾佢睇咗,(1-100dots,二次加 ...

醒目開學勳章

佢聽日就17個月大喇!
我都係咁諗,即使唔太認得D字,能夠培養到佢對閱讀有興趣,同埋刺激到佢嘅右腦發展,我都覺得可以。
原文章由 appleCC 於 11/7/2008 18:31 發表
請問你個BB幾大?佢鐘意睇書都唔錯!

英文都有得玩既, 睇你個B幾大, 同英文聽說讀寫你要針對邊樣??

原文章由 yanyvonne 於 08-7-10 08:46 發表

thanks!你的教學, ! 還有沒有d有趣學英文玩法, ! 

原文章由 kwanaty 於 08-7-11 22:02 發表
英文都有得玩既, 睇你個B幾大, 同英文聽說讀寫你要針對邊樣??

我細佬 23個月, ! thansk! 聽命 說, ! 認字,! 

有, 不過不是杜曼方法, 我去另一個post 覆你, http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?test=&tid=1419925&pid=25518186&page=1&extra=page%3D2#pid25518186

原文章由 yanyvonne 於 08-7-12 10:04 發表

我細佬 23個月, ! thansk! 聽命 說, ! 認字,! 

Hi all,

I would like to ask Maths dot card questions:-

My bb will finish 1-100 dots cards soon, already finish +,- & now studing "x"  but I speak to him in Canonese.

Upon finish dot card in 100, should I repeat 1 & speak in English ?

or just start alphabet 1-100 in Cantonese?

tk u sooo much for all of yr help in advance

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6)

各位用杜曼方法flash card的家長, 你們要努力, 雖然未有即時效果睇到, 但到將來你就知成效。

我家鄰居個小朋友而家 4.5years old, 佢媽媽在佢 1至1.7歲期間用過杜曼方法flash card, 到兩歲停用, 因為小朋友頑皮坐唔定。

小朋友而家 4.5years old, 中文能自己閱讀小老鼠記者, 英文方面能自己閱讀 oxford reading tree level 11.   

嘩, 真嚇我一跳,  有iq, 無 eq, 遺傳記憶力甚好, 再加全職媽媽經常帶出入圖書館。

大家要努力。

原文章由 beywat496 於 08-7-18 16:53 發表
各位用杜曼方法flash card的家長, 你們要努力, 雖然未有即時效果睇到, 但到將來你就知成效。

我家鄰居個小朋友而家 4.5years old, 佢媽媽在佢 1至1.7歲期間用過杜曼方法flash card, 到兩歲停用, 因為小朋友頑皮坐唔 ...

系啦, 所以現在有時坐不定, 都照給他, 閃CARD ! 

希望他大小小時有用, ! 

我bb下星期都7個月啦, 4個月開始閃中英數, 閃到5個月停左, 兩星期前又pick up 返, 不過佢已經唔會好像以前咁眼定定睇住我閃啦, 成日同圍望, 妳地既bb係咪咁架?

醒目開學勳章

原文章由 beywat496 於 18/7/2008 16:53 發表

我家鄰居個小朋友而家 4.5years old, 佢媽媽在佢 1至1.7歲期間用過杜曼方法flash card, 到兩歲停用, 因為小朋友頑皮坐唔定。

小朋友而家 4.5years old, 中文能自己閱讀小老鼠記者, 英文方面能自己閱讀 oxford reading tree level 11.   

嘩, 真嚇我一跳,  有iq, 無 eq, 遺傳記憶力甚好, 再加全職媽媽經常帶出入圖書館。

大家要努力。

咁即係好定唔好?可唔可以講得清楚D?
我仲未正式flash中文(閃緊幾個字),主要係flash英文同用英文flash數學。我只係睇咗一本Glenn Doman嘅書,"How to multiply your baby's intelligence",晌書局睇過下其他果幾本註作,發覺真係好多野可以flash。响

醒目開學勳章

佢悶就會係咁(即係D卡已經flash 咗幾次但未到五次,不過有新卡佢就精神,同埋唔好睇咁多電視,我俾佢睇電視之後真係唔想睇flash cards。
原文章由 qq281207 於 20/7/2008 01:00 發表
我bb下星期都7個月啦, 4個月開始閃中英數, 閃到5個月停左, 兩星期前又pick up 返, 不過佢已經唔會好像以前咁眼定定睇住我閃啦, 成日同圍望, 妳地既bb係咪咁架? ...

太早刻意地讓BB reading / cognitive learning 好容易會導致emotional problems, 我一直都主打3種early childhood learning methods, 上個月開始發覺BB真係有emotions, 而且 crying tantrums好勁, 即時將doman的比重減少, 增加montessori 及shichida的比例, 呢個禮拜好返D, 仲要觀察下添先.
所以大家要小心D handle, 唔好只顧著"教", 而忽略了BB的感受. 一定要記住doman自己都話, 如果BB say no了, 一定要尊重他的感受

原文章由 Elefant老婆 於 08-7-21 20:43 發表

咁即係好定唔好?可唔可以講得清楚D?
我仲未正式flash中文(閃緊幾個字),主要係flash英文同用英文flash數學。我只係睇咗一本Glenn Doman嘅書,"How to multiply your baby's intelligence",晌書局睇過下其他果幾本註作,發覺真 ...

其實除左買杜曼個套嘢之外,仲有邊度可以買到呢d flash card???
我仔仔而家21個月,而家教會唔會遲左d呀???
同埋我應該點開始用flash caed教佢呀,因為好多時佢指住一樣嘢,咁我就教佢點講,但係佢永遠都唔肯學我講,只係姅返佢d外星話,有無人可以教下我呀???

其實除左買杜曼個套嘢之外,仲有邊度可以買到呢d flash card???
我估大部分可以長時間(不是3分鐘熱度而是起碼用1-2年)用杜曼的媽咪都唔係買現成卡, 係自己整.

你認真要用, 就更加唔好買, 自己整把啦

都係自己整字卡???

原文章由 kwanaty 於 08-8-4 14:11 發表
我估大部分可以長時間(不是3分鐘熱度而是起碼用1-2年)用杜曼的媽咪都唔係買現成卡, 係自己整.

你認真要用, 就更加唔好買, 自己整把啦 ...

岩岩睇晒咁多個 post .. 真係有好多各位 mami 的經驗呀 ..
我個囡依家 4 個半月大 .. 我已經好努力咁睇 " 如何讓你的寶寶更聰明 " ..
希望快 d 睇晒本書 .. 了解咗佢個理念 ..
就開始教囡囡 ..
( 我驚我自己唔了解個理念就走去開始 ..
會影響個結果 )

我想問吓 .. 你地係咪好多都係自己 print 咭呢 ???
如果只用 a4 紙 print 出來 .. 會唔會好難 flash 呢 ???

要用比較硬身的A4紙. 我覺得起碼要用230g的紙.
至於圓點卡, 我覺得都係買會好d, 以免做少了一點就不好了!

我反而覺得圓點卡自己做好喎. 一本STRETCH BOOK畫簿, 貼圓形紅點貼紙(我自己手剪既, 不過買貼紙都好平). 成本啪啪啪咁揭俾佢, ok架

btw, 有無媽咪會想做百科poi呢? 可以加入我地一齊做呀!!

原文章由 sara09 於 08-8-7 19:07 發表
要用比較硬身的A4紙. 我覺得起碼要用230g的紙.
至於圓點卡, 我覺得都係買會好d, 以免做少了一點就不好了!
‹ 上一主題|下一主題