用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啱啱收到創價面試信 ~~ 好緊張 ...
樓主: Oscar媽
go

啱啱收到創價面試信 ~~ 好緊張 [複製鏈接]

Re: ��收到創價面試信 ~~ 好緊張

Kuku & KaiHinMaMa

我都想囝囝活潑、主動,又對讀書很有興趣, 睇下同創價有冇緣份啦。
祝大家好運!

Hi 各位mama,

我囝囝 是 26/11 interview 的 , 佢表現真係一般,
可能等候時無玩具玩,有小小悶啦 !

不過創價校舍真係好好 ! 老師 , 校長都好nice !
希望囝囝有機會啦 !

希望明年大家囝囝囡囡做同學 ,家長們繼續分享心得 !

hidingdong 寫道:
dear pi,
would u give us example of those school? thx

優才、德望、聖方濟各、蔡繼有、真光、馬頭涌官小等。

pi 寫道:
[quote]
hidingdong 寫道:
dear pi,
would u give us example of those school? thx

優才、德望、聖方濟各、蔡繼有、真光、馬頭涌官小等。[/quote]

我個囡考入培僑, 其他同學仔有九龍塘小學, 臻美, 真道, 禮賢, 宣小, 音小, 男拔.  

至於派位是看住址, 與學校無關, 以考各直資及私小的成績來看真不錯!!!

If York & 創價 also accept the application, how to consider??

I call the school today and they say the result will send out these two days.  I hope my daughter will be accepted.  I like this school very much !!  

Re: ??收到創價面試信 ~~ 好緊張

我問過學校, 如果收的話, 呢個禮拜會收到信, 因為佢會寄0左收0個d先.....希望有份.....

請問知吾知有冇保母車去青衣?

leunglokyiu,

我知上年有d天水圍都有, 到時可以問下學校.

within these 2 days?  又緊張了....感覺就好似annual dinner抽大獎   

不過仔仔果日表現麻麻, 抽到獎機會可能又少了

希望大家都抽到奬啦
到時一齊來高興下

今日寄左信, 明天收到, 記住打開信箱啦, 祝大家好運

好消息明天等結果! 好好緊張!

各位媽咪:

各位媽咪如果真的想小朋友入讀
創幼, 即使收到結果是不收或
後備, 請不要灰心及棄權!

創幼真的是一間很好的學校,
上至校長, 下至校工, 個個
都很好笑容, 對小朋友真的
很關心, 就舉例來說, 初期我
小朋友不都願意吃茶點, 老師
會打電話來和我傾, 教我如何和
她們合作令小朋友解決這問題,
又例如, 我小朋友在家撞到小小
傷痕, 她們都會打電話來查詢發生
了什麼事, 我小朋友一有小小不舒服,
她們又會打電話來說要帶他去看醫生,
或在家休息. 等等 .

這一連串都令我覺得此間學校對每位小朋友
真的照顧得無微不至, 試問有哪位媽咪是不想
別人真心愛護我們的小朋友?

當然, 有人可能覺得最重要是學習, 又覺得
創幼好像程度較淺, 但我認為在小朋友開
始學習階段, 有開心的環境是最重要.
好像我小朋友自從返學後, 每一天都是
歌不離口, 看見他開心的樣子, 就覺得我
的選擇是正確的.

說回正題, 我上一年我小朋友去面試得回來
的結果是不收, 連後備都沒有, 只因我
實在太喜歡這間學校, 所以我不停寫信
給校長要求校長給我小朋友一個機會.
由最初不收, 到後備, 到下午班, 最後
到上午班, 真的是一個漫長的等待, 但也
令我體會到有志者事竟成, 只要你真的
有心想去做, 一定可以做到.

所以有心想入創幼而入不到, 請不要沮喪,
用你的誠意, 向校長表達, 她們是會知道
及會給予機會.

希望一起在此快樂王國共渡這開心三年時間.
imysze

我想問創價的英文程度好唔好?

thanks Imysze    

imysze,

thanks FOR YOUR SHARING!!!

Imysze,

多謝你的鼓勵, 祝各位想入讀創幼的都能成功取錄.

Dear Imysze,

Thank you for your sharing.     

dear all
我個仔會在06年入讀k 1 am
唔知呢道有冇同学仔呢
‹ 上一主題|下一主題