用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀一條龍小學的理由
樓主: mormorl
go

讀一條龍小學的理由   [複製鏈接]

Sing13 發表於 19-4-15 12:25
WY =>華仁YW=>英華,除非自己跳船, 絕大部分直上.
唔好意恩, 睇錯了

Sing13 發表於 19-4-15 11:53
想100%保證升中學, 唔是前85%, 亦都唔是前138, 而是要三次呈分成為前40-50%既Band1生.
唔好講六年之後, 就 ...
六年前又有誰想到WY, GH如何對自己既小學部學生.

你講呢兩間學校, 正好反映咗"官津中學"同"直資龍校"係升中保障面對問題既經典情況:

WY因為係津校, 想脫龍/轉直資都必須取得EDB同意才可以實行. EDB唔批你想做乜都唔得

GH係直資中學, 佢點樣收龍小學生, 係佢自行決定, EDB唔會理. 所以GH中學部從來唔向小學部提供"可直升既條件", 年年睇住嚟食. 最重要一點, 直資中學無需保証預留多少學位俾龍小學生, 亦無需提供直升要求, 就算提供亦可以年年調証, 所有變動全部只需中學部自行決定.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-4-15 15:37

你講到「真資」就有問題咁,你不如清楚列出:
邊間「無保証預留多少學位俾龍小學」或「講明有足夠中一位比全部六生
邊間「無提供直升要求」、
邊間「年年調証」或「變動過」

ppmmbb 發表於 19-4-15 16:28
你講到「真資」就有問題咁,你不如清楚列出:
邊間「無保証預留多少學位俾龍小學」或「無講明有足夠中一位 ...

我唔係先知, 又點會知邊間直資未來會善用佢可以"年年調整直升要求"呢個安排呢?

我只係提出, 呢一點係所有"非官津"既龍校有機會出現既問題.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

除GH外,又有邊間直資會只收七八成親生仔?

Sing13 發表於 19-4-15 16:38
除GH外,又有邊間直資會只收七八成親生仔?
難得你對直資龍校咁有興趣咁有研究, 就交俾你去搜集資料造福人羣啦!

Sing13 發表於 19-4-15 11:53
想100%保證升中學, 唔是前85%, 亦都唔是前138, 而是要三次呈分成為前40-50%既Band1生.
唔好講六年之後, 就 ...

讀咗六年理應有足夠時間去達到中學部升中要求,俾足咁多年後仍然未達標,本身係唔係唔適合呢尐學校呢?夾硬讀上去只會嘥咗自己寶貴光陰,蝕底嘅係自己,唔係任何人或學校。轉到一間適合又讀得好效果嘅學校對自己更加有好處。

只要入讀時對升中要求明碼實價,而且對唔能夠達標升中嘅同學有足夠支援便可以。

讀書成日諗住升中安全網(戴頭盔),呢種思維比較負面,不如正面尐諗下方法去讀好書,避免做離校少眾好過。

hkpapa852 發表於 19-4-15 16:38
我唔係先知, 又點會知邊間直資未來會善用佢可以"年年調整直升要求"呢個安排呢?

我只係提出, 呢一點係所有 ...

邊間「年年調証」或「變動過」

去式黎喎!

數據的一種,唔需要先知啦!

你常常咁講,會否有點兒誤導呢?

hkpapa852 發表於 19-4-15 16:38

我只係提出, 呢一點係所有 ...

我亦提出一個現實而非假設既情況,讀完名官津小學,升唔上好可能入band3.
話晒全港都有1/3 band3學生.

GH又關直資龍校事?

haihaimom 發表於 19-4-15 17:17
GH又關直資龍校事?
GH中學部係直資中學, 佢有私立小學部, 直升方式和全直資龍校係一樣.

當年GH中學部亦係以"與小學部結龍"為理由申請轉做直資學校

hkpapa852 發表於 19-4-15 17:22
GH中學部係直資中學, 佢有私立小學部, 直升方式和全直資龍校係一樣.

當年GH中學部亦係以"與小學部結龍"為 ...

但小學概覽無顯示佢哋係一條龍喎。

mormorl 發表於 19-4-10 19:22
讀一條龍直資小學的理由
有啲地區7個人爭一個英中學額。。。

可以更有空間, 有自己既步伐(當然人谷你谷, 人帶頭, 你又爭帶頭另計)

唔少無中學既津校, 係層層推進, 呈分, 精英班, 爭精英班. 愈推愈早.

有D 小二已經分精英班, 所以小一已經開機.

retriever 發表於 19-4-15 17:32
可以更有空間, 有自己既步伐(當然人谷你谷, 人帶頭, 你又爭帶頭另計)

唔少無中學既津校, 係層層推進, 呈 ...
你講出另一重點,龍校可以慢慢嚟,無必要小學六年同你搏,所以學校有幾大動力叫學生考好Pre-S1呢?
考唔好Pre-S1,學校又會有幾多B1學生?同埋又係咪咁易可以升中轉船呢?

李大人 發表於 19-4-15 17:41
小朋友剛讀完幼稚園,小一就要開機,要過着慘痛童年,唔怪得香港全世界自殺率最高 ...

印度為列世界學童自殺率之冠。鄰近地區,南韓同日本仍然比香港高出一段距離,不過整體有上升趨勢。

https://hk.thenewslens.com/article/89478

https://www.upmedia.mg/news_info.php?SerialNo=51426

hkpapa852 發表於 19-4-15 17:43
你講出另一重點,龍校可以慢慢嚟,無必要小學六年同你搏,所以學校有幾大動力叫學生考好Pre-S1呢?
考唔好P ...

你時常提及既一點係無錯既, 讀得龍校係預左坐龍船無悔, 跳船係當例外....

慢慢來係你既自由, 自己谷自己放頭係選擇...

漏提一個POINT, 譬如, 唔少版友倡議, 語文培養應多多閱讀, 一般津校無論數量或抄寫功課係比龍直多, 要閱讀又多又廣始終要時間..

hkpapa852 發表於 19-4-15 17:43
考唔好P ...

人各有志,如果睇得名校咁重要,鐘意操就操吧.
我已經唔相信伊套模式.

‹ 上一主題|下一主題