用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 報直資作後備?
樓主: SummerTong0821
go

報直資作後備?   [複製鏈接]

mianyang_99 發表於 18-12-31 09:58
我唔覺得QC差過DBS。.........totally agree.
我亦唔覺得官津校差過直資...both primary and secondary:wah ...
絶對正確,不能用差過這两個字。在我家庭會議,係認為例如100分同95分之分别。但我地又唔會用錢去比較那5分之差異是否值得。如果可以,便追求我們認為最好,所以決定直資。我上面100分,95分只是比喻,不是說直資100分,官津95分。可以90, 85. 70, 65.........我指在我們而言,一線直資与官資有少少分別。

IloveJJ 發表於 18-12-31 10:40
謝謝,唯有叫C6又再努力點  

平時我唔喜歡呻,也從來唔介意無攞政府咩福利,不過睇到嗰啲話直資 ...
我悲觀的,我認為係'退步ing'

IloveJJ 發表於 18-12-31 10:48
如果係差既網,真係更加要俾錢讀直資,我哋已經係中西區網(當年係搬來的)。我都係打算如果考到中學($4000 ...
啱唔啱係每個家庭自己嘅事,自己去定,各人有各人方法,在EK,只分享各自睇法。大家可用作參考,亦可不用理會。

mcl203 發表於 18-12-30 23:01
似乎,之前係 除 左一級學生人數,70%係非常高既數字~~~

學費,都係政府福利既一種,仲4XK一年~~~

平時我唔喜歡呻,也從來唔介意無攞政府咩福利,不過睇到嗰啲話直資 ...
明白你你一向直言,講出你所想。
唔使介意,不是聲討,只是討論。
沒有一個制度完美,無論進步退步,作為家長,可以做到的,就是幫子女選擇最適合的學校。

我有計過直資的津貼, 當然無份.  但如果入到心儀的, 點都會搵錢交學費..
阿仔一心要讀男校, 去年只報左兩間直資.  其中一間收的話, 就會放棄大抽獎,  我們同佢討論時直資vs 自行, 講到如果入左直資, 個個月都開始要交幾千蚊學費, 生活根本上同依家無咩大分別 (發育期, 食少o的都無可能), 可能 (我們好強調 "可能") 真係有機會少左旅行 , or 不再養車,  他即時的反應時, 最好等大抽獎的結果.  可能佢覺得自行一定收佢.....

其實是悲㗎!

收生權及收生時間已經在二條起跑線上,官津/直資差距只有越來越遠。。。

所以我極欣賞某幾間官津在這大勢之下,仍然能保持佳績,仍然堅守原則及理念,沒有企圖或意圖申請轉直資。。。

mcl203    發表於 18-12-31 11:40
Lingcheung    發表於 18-12-31 11:28

ANChan59 發表於 18-12-30 19:29
第二點,你分明玩嘢,正常有腦的人都知道答案,不過,人心難測。

如果真正搵食車,我覺得可以考慮 ...
你特別有研究,又權威口的吖嘛。
你問返我DBS, 我真係接唔上

b3410 發表於 18-12-30 19:55
70%受到不同程度資助?咁高比例?
我知道比例高,但係無諗過有70%咁高,以為高係指30~40%。

IloveJJ 發表於 18-12-31 12:25
謝謝。
其實我不太擔心大仔,反而更擔心細仔。因為大仔B1B,直資收了當然不敢等。但細仔如果B1A,想讀QC,考 ...
我就有D擔心。因為近幾年直資收生更加打橫掃咁,太多top學生入咗直資。通常家長又都係肯用心栽培小朋友。差距可能越來越大?

王家爸爸 發表於 18-12-31 12:50
我知道比例高,但係無諗過有70%咁高,以為高係指30~40%。
應該為10-20%左右。可惜其他幾間直資冇提到,無法比較一下。

回覆 IloveJJ 的帖子

他想等大抽獎都仲有其他原因的.  如果直資收左佢, 佢可以hea溫呈三先係優點

b3410 發表於 18-12-30 22:57
school report 17-18
Fee RemissionFor the year 2017-2018, 149 students were granted remission of tuit ...
原文照post
Fee Remission

For the year 2015-2016, 152 students were granted remission of tuition fees (3 were granted $82,500; 3 were granted$66,000; 84 were granted$55,000; 1 was granted $49,500; 26 were granted $44,000; 17 were granted $33,000; 11 were granted $22,000 and 7 were granted$11,000). Fifty-five were recipients of book grants and 191 of Local Education Allowance. Eighty-five students were granted school bursaries.
睇唔到有70%出處。

不過可以比對下幾年間,唔同catagory 嘅變化,到底家長嘅選擇同睇法。

‹ 上一主題|下一主題