用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問大家收到匯基(東九龍)面試通知未?
樓主: dinofans
go

請問大家收到匯基(東九龍)面試通知未?   [複製鏈接]

滙基又出左D佔中名人, 但校內又有好多警察子弟, 相信校內的爭呦唔少得過立法局。

回覆:Snoopy211 的帖子

我住觀塘區呀,我指的民生是九龍城那間,不是港島民生。希望你也快些收到好消息

我見到好多孩子本身好好成績的家長,都想給孩子入滙基。 認為學校入大學比例不比名牌英中差。  就數字上有一點水份, 要考慮埋先入啊

滙基入大學比例表面上不差過, 甚至好似好過一些名牌英中, 如聖芳濟書院咁, 但係因為讀得直資, 比得學費, 家長都比較有錢, 又或者家長係公務員,有政府資助去英國留學, 如果見到孩子中五時成績冇機會入讀香港D大學, 不如就中五時送佢地去外國, 你見滙基中五同中六的班相, 一樣咁多班, 但係每班少左成三份一到四份一就知啦。反之, 聖芳濟係大角咀窮人區, 學生成績唔好都冇錢走, 咁要谷住考DSE, 於是就拖低學入大學比例囉。

回覆:mandy2003 的帖子

多謝你的資料。
我想,很多家長選這間並不是單睇成績,會考慮埋其他因素,例如宗教,老師愛不愛孩子,學校活動,功課量等等⋯成個package去考慮
如果單講成績,老師也說過,band 1的小朋友選資助也有很多資源不錯的學校選擇。要比成績,比之不盡。

回覆:Laupy11 的帖子

引用:多謝你的資料。 我想,很多家長選這間並不

原帖由 Laupy11 於 16-03-03 發表
多謝你的資料。
我想,很多家長選這間並不是單睇成績,會考慮埋其他因素,例如宗教,老師愛不愛孩子,學校 ...
同意Laupy11所說的

我相信大部份家長主要唔係睇滙基DSE的成績,因為上年稍遜。而係較偏向學校教育理念、學校營造氣氛、老師關愛等等。

我無考慮DSE咁遠情況,選擇呢間學校最欣賞佢個模式,雖然還未知收唔收,但想小朋友能在無咁高壓嘅學習環境成長,我深信只要小朋友能養成有自信與獨立思考嘅特質,他日必能面對所有問題!已知有家長收到offer,有無家長已收reject信呀?好忐忑,希望小朋友有機入讀!

回覆 Laupy11 的帖子

我都好贊成妳的說法。  我見群組意見太過一面倒, 想比多D 資料家長考慮下啫。

另外, 反正寫開,  如果想放棄傳統名英中而入讀直資的家長,  也要考慮,

直資通常到中五, 因為有比較多人到外國讀書, 會不多不少打擊留低考DSE同學的仕氣, 這點不得不考慮啊

引用:回覆+Laupy11+的帖子 我都好贊成妳的說法

samuellor 發表於 16-3-3 12:14
很多直資學校到中四,五及六都有學生去外国讀大學
係啊!  其實我聽聞中二開始已一班3几個咁走, 不過到中五係出國死線, 會最多人係呢個時間走, 但係中五偏偏又係士氣最重要的關鍵時刻。  大人懂得分輕重, 青少年好難講。

我都好喜歡呢間學校,其實講咁多, 只係想本身孩子成績好好的家長, 如要放棄名英中而就讀滙基的家長考慮多一D。

好用心的分享

回覆:請問大家收到匯基(東九龍)面試通知未

其實我又唔覺得有影響,始终到後期各有大家選擇的路,同學都系各有不同路行!

http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

回覆:PINK2007 的帖子

PINK2007 發表於 16-3-3 14:01
其實我又唔覺得有影響,始终到後期各有大家選擇的路,同學都系各有不同路行!
影響與否, 好視乎走嗰個同自己老唔老友囉, 如果走嗰個係自己出出入入孖公仔的好朋友, 都好影響架。

回覆:請問大家收到匯基(東九龍)面試通知未?

我同意身旁好友去外國讀書會帶給小朋友一定的感受,但我覺得是一個成長的必經過程,悲歡離合,小朋友要從中學習如何堅守自己,不受/減低影響。
此外,依家科技發達,大把野影響到佢啦。

回覆:Laupy11 的帖子

Agree

http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

引用:我同意身旁好友去外國讀書會帶給小朋友一定

+3金熱血 貢獻勳章

引用:回覆+YmOra+的帖子 我對依間中學都好有興

原帖由 妹妹頭 於 16-03-03 發表
回覆 YmOra 的帖子

我對依間中學都好有興趣, 阿哥個女讀緊S.4, 讚不絕口, 老師有關愛, 但因我住元朗, 極遠 ...
可以長住宿舍....

+3金熱血 貢獻勳章

引用:不過學校出左一D好有政治立場的名人,+的確

原帖由 mandy2003 於 16-03-03 發表
不過學校出左一D好有政治立場的名人, 的確令人有點却步
教得出獨立思考的學生唔好咩...

‹ 上一主題|下一主題