用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: kakagilbert
go

91網   [複製鏈接]

nelson諾諾 發表於 12-7-19 12:07
同你心儀既一樣^.^

明白
多多指教了~

nelson諾諾  唔好講到指教咁嚴重啦^.^我只係將今年所受過既痛苦經歷同小小經驗分享比大家,祝你來年可係度報喜^.^  發表於 12-7-19 13:15

方案一 : 如梁小於自行收了, 再扣沙呂/培基/一胡, 係呼搵命搏?
方案二 : 揀一間大熱入1:1:1, 搏到就上天堂, 搏唔到就落地獄!
你哋會點揀呢? (冇任何直資/私校在手)

如自行揀梁小,沙呂應該無得叩門

happyty  無錯!今年沙呂同一呂都要1-1-1才可以扣門  發表於 12-7-19 13:12

引用:如自行揀梁小,沙呂應該無得叩門

原帖由 nelson諾諾 於 12-07-19 發表
如自行揀梁小,沙呂應該無得叩門
一呂都好似冇得叩。

SY_Joanne 發表於 12-7-19 12:58
方案一 : 如梁小於自行收了, 再扣沙呂/培基/一胡, 係呼搵命搏?
方案二 : 揀一間大熱入1:1:1, 搏到就 ...

我會揀方案二: 可能大抽獎博到呢?
博吾到就唯有勁去叩門,最壞打算:小二插班

tammy0419 發表於 12-7-19 12:56
明白
多多指教了~
可否分享心儀學校的叩門情況?
例如:會問D咩? 咩形式問小朋友?(小組討論還是單對單)
有什麼要注意,還有要整個PROFILE嗎?
謝謝你呀

nelson諾諾  已pm你,你可看看  發表於 12-7-19 16:09

回復 SY_Joanne 的帖子

我也有參加這三天的活動,不過我是升小一了。我也有同感,感覺到係有多少普通話人,或者係一睇佢個LOOK就知係,相比在我幼稚園內家長多很多。

不過其實又真係無法避免,此終係津小學校,個個都係派入嚟,就算兩呂、培基個D一樣會有,除非係讀私小啫。其他小學我就唔知,但我相信如果處於屋邨學校會更厲害,因為呢個已經係香港大勢既問題,邊區都會有,反而可能梁小會較少添,因地理方面較優勝,就係佢唔係咁方便,主要都係住呢頭D人多選擇佢,應該無咁雜。而且在學術方面,除了兩呂、培基,一胡、朱小這大熱學校之外,它也是較高的,所以我都會選擇佢。

沙呂, 400幾人1st in, 父母同小朋友分開 in, 父母答主任5條問題, 15mins about, 小朋友1個玩遊戲問問題作評估, 之後 2pm前收唔到電話就bye bye......

2nd in,  父母同小朋友同校長吹下水, 10mins around la, 完.

回復 yan321 的帖子

其實我都好欣賞這間學校, 唔係間間學校每年都會攪開放日, 何況係三日都有唔同嘅專題講坐, 自由參觀校舍, 最緊要係佢哋好注重小朋友嘅, 會安排佢哋學習, 玩同於取後一日安排小朋友一齊表演給家長欣賞, 真的很值得欣賞嘅! 同佢哋都好有效率, 三日嘅相片已經可以於第三日晚上於佢哋網上看到了!

SY_Joanne 發表於 12-7-19 13:43
回復 yan321 的帖子

其實我都好欣賞這間學校, 唔係間間學校每年都會攪開放日, 何況係三日都有唔同嘅專題講 ...

梁小很進取, 升K3 安排 升小一適應班,

聽校長講話嚟緊 8月學校會有個升小選校講座比啲家長講解同教授家長如何選校! 真的值得一

一胡, 幾百人in, 20幾人一班答問, 途中叫走1,2 個, 有d班冇...事後知道, 途中叫走都係 1-1-1

醒目開學勳章

昨日打去梁小問幾時有簡介會/講座, 那位書記問她什麼都答 : "不知道", 再問可否代問老師, 答:"學校放晒暑假"; 再問是否九月開課後先知呢,   只答 : "不知道", 給我感覺: 你好麻煩, 快點掛線吧!

lingchi 發表於 12-7-19 14:17

昨日打去梁小問幾時有簡介會/講座, 那位書記問她什麼都答 : "不知道", 再問可否代 ...

係, 我有同感, 我都試過打去問野, 接電話果個都係咁態度.....影響學校image....

醒目開學勳章

shatin_yau 發表於 12-7-19 14:25
係, 我有同感, 我都試過打去問野, 接電話果個都係咁態度.....影響學校image.... ...

完全同意! 我想可能是同一人!

我都未睇過梁小呢間o忝!!! 而家上網睇下先

lingchi 發表於 12-7-19 14:27
完全同意! 我想可能是同一人!

haha, maybe, 講野冇尾音, 無高底音

回復 lingchi 的帖子

其實每間學校都有這類人, 咁又唔可以代表學校唔好嘅! 我之前都有打去學校去問有關開放日嘅資料! 接聽嗰位小姐(我唸就係呢位)語氣都唔係咁好! 不過我有問題再打去問野, 有第二位接聽嗰位又好好禮貌喎! 不過無論如何! 這所學校的確係幾有熱誠同進取嘅!

昨天講坐校長有話唔記得八月中或尾會有個升小一選校講坐, 到時可留意佢哋學校網通告!

回覆:lingchi 的帖子

係呀!我都試過。接電話嗰個仲係好似唔係流利廣東話添。應該同一人。唸住遲d九月讀落左,了解下係邊個,再同學校反映下,咁樣真係有損學校形象。但其他老師,尤其譚主任及吳副校長非常有禮貌及好nice。

引用:這三天參加了梁小的家長課堂,+當中真有不少

‹ 上一主題|下一主題