用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 2012年大學學位可以double嗎?
go

2012年大學學位可以double嗎? [複製鏈接]

2012年大學學位可以double嗎?

大女今年讀F.1,是「末代會考」生,即順利的話,會在2012年F.7考大學入學試。
而今年(2006年)升F.1的小六學生,是首屆「三三四」制的學生,在2012年讀高中三年級,又會考大學四年制的入學試。
即是在2012年會有差不多double人數的考生爭奪大學一年級(

Re: 2012年大學學位可以double嗎?

I am worry 2      

me too.... as my son is studying P.6 this year.

正確應該係一下子增收三分一學生,各大學亦頭痛中...希望唔使痛好耐!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

假設是保持入學率,便是一下子增收一倍學生,全校就讀學生人數便驟增三分一。
我最

政府應該會將中七資源撥入大學,大學應會擴充學院...仲有幾年,問題唔會太大!初時一定會有少許混亂...不過大學咁多猛人,不用擔心!
反而我擔心末代會考生,如果考得唔好,點算?話就話有一次重考機會~全世界忘於應付334...邊個理佢
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

今日報紙買d人去澳洲讀書, 話中五入, 上一年預備班, 就可入大學2年班, 順利的話, 20歲大學畢業, 省回不少時間, 而價錢方面~7-11萬一年(全包連食住), d年青人話早d出社會做事, 條數係番度, 同時又可以去看看外面的世界, why not? 你地點睇!!!!

還惦HK那年d位咁緊, 是否一個good choice???

哈里波特 寫道:
今日報紙買d人去澳洲讀書, 話中五入, 上一年預備班, 就可入大學2年班, 順利的話, 20歲大學畢業, 省回不少時間, 而價錢方面~7-11萬一年(全包連食住), d年青人話早d出社會做事, 條數係番度, 同時又可以去看看外面的世界, why not? 你地點睇!!!!

還惦HK那年d位咁緊, 是否一個good choice???

你印多幾本書就大把錢!
我掃哂成條街得幾草野!

同意,正常有份量的大學學科那有這種捷徑給一般外來生。
求其取一個普通學位,在2012年香

我係見講到咁"筍", 20歲就大學畢業, 咁咪可以早d出黎幫手寫"哈仔"搵$ lol。

七哥, 掃街係公職, 最少你一世無優ah. 無讀者就虧本了。     

講起去外國讀書,本來澳洲近近地,學費又最便宜,幾
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

[quote]
virgokaren 寫道:
講起去外國讀書,本來澳洲近近地,學費又最便宜,幾

甘你地話如果我仔今年中一英中, 成績一般, 年尾出生, 全班最細, 學校路程較遠,好唔好同佢較間近d中學,重讀中一, 我怕學校同社會資源唔會太照顧末代會考生. 讀上去,讀得唔好, 上唔到中六七,到時repate 唔知前途, 好唔好現今repate F.1, 334新制, 差極都讀到中六. 但呀仔唔太想repate F.1. 好煩惱!!

聽講末代會考生repate都唔可以轉334

去到F.5 當然唔可以REPATE 去334課程,但聽聞會有多一次機會給末代會考生去重考,  我想要就F.1好去REPATE 轉334. 否則KEEP 住要督促呀仔D成績千萬唔好上唔到F.6.  

BillyM、EVA222:

兩位過來人,可不可以俾多些資料給我?
美、加的中學,老師是如何授課的?
又如選校、地點或那些機構較可靠?

雖然我們還沒決定她應Form3或Form Five 後出外讀書,不過,想早些找多些資料,不致到時陣腳大亂!

謝謝!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

virgokaren 寫道:
BillyM、EVA222:

兩位過來人,可不可以俾多些資料給我?
美、加的中學,老師是如何授課的?
又如選校、地點或那些機構較可靠?

雖然我們還沒決定她應Form3或Form Five 後出外讀書,不過,想早些找多些資料,不致到時陣腳大亂!

謝謝!

我不大贊成F3後出國,尤其是去美加,美國的high school教育並不出色,除非有人照顧,入讀名校,否則我會建議F5或F6後才走。再者,F3、F4正是青少年發展的重要時期,我看很多初中後出國的,一係學壞,一係不能融入當地生活而令性格發展受障礙。

美加大學多如繁星,選校真係要小心。我的見解是,避免大城市,一來治安好,二來可以真正了解當地文化,俾得幾十萬,點解唔學盡佢?

BillyM:

我都有你的睇法 (建議F5或F6後才走), 但有另一憂慮係 (人地同我講), 怕小朋友 F5/6 之後先走, 又擔心佢地d英文水平唔夠, (無論係響 HK 讀英中 or what, 學生整體英語水平下降是有目共睹的事) 咁若咁遲先走會唔怕佢d英文水平不夠好去適應外國的教育呢...所以有d人又會 suggest "早走早著", 你又點睇呢??

雖然我個人嚟講都較 buy 讀完高中先走, 不過都想聽吓大家唔同既睇法, 以早作準備~ Thanks~~    

‹ 上一主題|下一主題