用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新手: 小學和幼稚園關系一問
go

新手: 小學和幼稚園關系一問 [複製鏈接]

其實我睇完升小一流程, 如果唔打算報直私小,
咁其實你讀邊間幼稚園係咪冇關係呢 ??

第一輪自行就鬥高分, 同幼稚園無關
第二輪大抽獎,又係冇關係
係第三輪叩門個小小位先叫會睇下你 ??

咁幼稚園出d 升小一數據, 係咪真係純粹只供參考 ?
   0    0    0    0

可以咁講,當你in小學時,名幼稚園有advantage

回覆:新手: 小學和幼稚園關系一問

如果齋玩自行同大抽獎遊戲,小學同幼稚園係無任何關係,第一輪計分,越多分入讀機會越高,當高分如25/20都入哂而仲有位剩嘅就到15分可以抽喇「15抽獎都係睇彩數啦」。自行唔得就會大抽獎,大抽獎當然都係睇你隨機no.睇彩數
但當要叩門時,我諗學校唔多唔少就睇下你邊間幼稚園啦,因為學校可自己選擇嘛,咁我覺得最重要都係睇小朋友當時表現嘅

ckh311 發表於 15-9-14 15:16
如果齋玩自行同大抽獎遊戲,小學同幼稚園係無任何關係,第一輪計分,越多分入讀機會越高,當高分如25/20都 ...

最慘係in都冇得in

明白晒...叩門位始終真係好小...未必夠人嚟
而家有間happy school, 就收學卷既, 平d
另一間就月費5K, 學術就谷d, .
唸緊比佢讀邊間...
(P.S. 因為我係陳瑞琪舊生, 應該有20分)

swing1122 發表於 15-9-14 15:42
另一間就月費5K, 學術 ...
你用交學費果5K, 可以自己栽培得個小朋友好十倍了。

target4  邊有甘多時間?  發表於 15-9-15 12:37
Jane1983    發表於 15-9-15 10:28

swing1122 發表於 15-9-14 15:42
九龍塘傳統名幼都唔駛5K一個月喎!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果你一心津校,其實讀邊間也沒有所謂.而如果為了個叩門位去讀貴學校,要預左機會都幾細.因叩門位一般10個8個位,百幾二百人爭.

名幼show出來升邊間小學,其實一般係突出私校直資的數目.所以通常(我又唔可以講一定)俾小朋友讀名幼的家長,是會target考私校直資.

所以如果一心津校,不用太大需要考慮俾錢的名幼.除非有特別原因,例如你buy佢德育好.

如果家長都會考慮直資私小就可以考慮你認為升小數目很亮麗的名幼.

回覆 swing1122 的帖子

樓主,妳個小朋友讀緊 K1 定預備考幼稚園?如果係預備考,不妨睇睇有小學嘅幼稚園

雖然有啲學校話冇直接關係,但係相對機會應該會高啲

引用:如果齋玩自行同大抽獎遊戲,小學同幼稚園係

原帖由 ckh311 於 15-09-14 發表
如果齋玩自行同大抽獎遊戲,小學同幼稚園係無任何關係,第一輪計分,越多分入讀機會越高,當高分如25/20都 ...

大抽獎係睇隨機no.?

mayyylai  係呀,仲要唔知自己幾多號?好保密。 其實我都想知佢哋個流程  發表於 15-9-15 11:52
little_yolky  係呀。  發表於 15-9-15 08:47

swing1122 發表於 15-9-14 13:35
其實我睇完升小一流程, 如果唔打算報直私小,
咁其實你讀邊間幼稚園係咪冇關係呢 ??
當然仲有龍幼,60-100%上龍小,另外要留意課程和小一ham 接

引用:明白晒...叩門位始終真係好小...未必夠人嚟

原帖由 swing1122 於 15-09-14 發表
CSK 舊生有廿分 = 只係有份陪跑咋喎,唔一定中喎

引用:Quote:原帖由+ckh311+於+15-09-14+發表如果

原帖由 milky_peko12 於 15-09-15 發表

大抽獎係睇隨機no.?
係呀,其實每個小朋友入表後會有一個no.,但呢個no.係我地呢班入表家長無人會知有幾前或後,攪珠派學就係靠呢個no.喇,所以咪成日話如果no.越前咪越大機會派得好囉。所以咪睇彩數

引用:Quote:swing1122+發表於+15-9-14+15:42+明

原帖由 little_yolky 於 15-09-14 發表
你用交學費果5K, 可以自己栽培得個小朋友好十倍了。
有名幼唔過4仠㗎,學券平左,但家長要求高又要出去補中,英數,每星期1,2堂係數拉近左,但成效不及日日上🈶效、當然家長求其就是但一間小學就得另計,另1方面,就算好彩抽到band 1 小學, 讀書跟唔上又咪死

MELODY430 發表於 15-9-15 08:45
有名幼唔過4仠㗎,學券平左,但家長要求高又要出去補中,英數,每星期1,2堂係數拉近左,但成效不及日日上& ...
我堅信學校學既嘢, 唔及家中學既嘢。所以, 名幼俾咗4仟都仲係要進補(我D親戚全部名幼都仍要進補)。既然係咁, 倒不如我自己幫佢補好過。

target4  我都知, 你都要你及小朋友有甘多時間才可以....  發表於 15-9-15 12:43

引用:Quote:swing1122+發表於+15-9-14+15:42+明

原帖由 hkpapa852 於 15-09-14 發表
九龍塘傳統名幼都唔駛5K一個月喎!
學之園咪5k lor

hkpapa852  佢唔屬於傳統名幼喎! 傳統即係要歷史悠久  發表於 15-9-15 09:17

回覆 hkpapa852 的帖子

St Catherine is around $5k

enycheung 發表於 15-9-15 09:20
回覆 hkpapa852 的帖子

St Catherine is around $5k
SC學費未到5K, KV仲平D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

唔係喎! St catherine, pn $5900, k2-k3 $5200
‹ 上一主題|下一主題