用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 尋求意見小女聽力測試, 測試結果不合格 ...
go

[聽/語障] 尋求意見小女聽力測試, 測試結果不合格 [複製鏈接]

小女今年5歲, 一直做緊言語治療. 昨天在中九龍兒童測試中心做了聽力測試, 測試結果不合格. 聽力學家判斷小女有弱聽但我問佢咩程度, 佢話唔知, 因為我女唔最尾唔專心, 佢判斷唔到。叫我一年後再測試. 請問我是不是應該帶小女出去耳鼻喉科看定到一間聽力測試中心做測試會好d??? 請問你們有冇介紹, 請pm 我資料. 例如要做d咩測試及價錢
   2    0    0    0

引用:小女今年5歲,+一直做緊言語治療.+昨天在中

原帖由 qqfish 於 14-07-17 發表
小女今年5歲, 一直做緊言語治療. 昨天在中九龍兒童測試中心做了聽力測試, 測試結果不合格. 聽力學家判斷小 ...
他們點會一年後才跟進?
太遲了!
找私家聽力中心做一次,看看是否弱聽先!
如果不是,那不用理會。
否則,要主動再聯繫聽力學家…
要他儘快安排再做及申請耳機。

先不要徬徨,做了能做的事情!

回覆:carmenkmlo 的帖子

下?等一年?!

如果負擔得起,去私家做測試啦!用遊戲測聽測。可以去峰力、唯聽聽覺中心做。你打去買下幾錢,約$1000?

如果測到有弱聽,立即搵打番去問下點安排早啲跟進。聽唔清就講唔測架喎

政府不是會轉介教育局跟進嗎?

回覆 qqfish 的帖子

政府真不負責任, 唔可以約第2次再做?  一年對個小朋友好重要
新人進場

引用:小女今年5歲,+一直做緊言語治療.+昨天在中

原帖由 qqfish 於 14-07-17 發表
小女今年5歲, 一直做緊言語治療. 昨天在中九龍兒童測試中心做了聽力測試, 測試結果不合格. 聽力學家判斷小 ...
一年??
先去私家睇耳鼻喉先,睇下係外耳定內耳問題,外耳例如中耳炎/積水都會影響聽力,如果唔係就叫醫生寫紙比你去聽力中心做測試!!
我記得test越細個越貴,五歲我諗$1200樓下到就做到!!佢會指導你要做邊種test㗎喇!!
如能力應付得到唔好等政府,真係太耐,
排見聽力學家起碼要半年以上!!

點解要一年,好似好遲,真係太差
我仔未夠2歲,做左2次都唔合作,最後醫院聽力專家安排入院食藥催眠測試聽力神經,結果正常,前後3次只是半年時間。

哎.... 我都唔知點解要等一年, 我昨天打電話去中九龍搵個聽力專家, 叫佢俾個報告我, 等我俾我的家庭醫生看.佢話冇. 因為佢話我個女係懷疑,未証實, 沒有報告. 之後同我講大部份弱聽的人,內耳是不合格。現在你個女的內耳不合格, 但佢對聲音又好敏感,你一年後在驗, 等佢大個D定D。之後,我問佢即係點 ... 我應該帶我個女去睇耳鼻喉科還是在做多次。之後, 佢同我講睇耳鼻喉科冇用,你個女中耳冇問題,睇佢地冇用. 等一年後再驗....我放棄再同佢講了。 現在安排左女女下個月頭去峰X做多次聽力測試。

回覆 qqfish 的帖子

咁,唯有自己俾錢俾私人做,當問多個意見,起碼可以溝通到

引用:哎....+我都唔知點解要等一年,+我昨天打電

原帖由 qqfish 於 14-07-22 發表
哎.... 我都唔知點解要等一年, 我昨天打電話去中九龍搵個聽力專家, 叫佢俾個報告我, 等我俾我的家庭醫生看. ...
我女當初去聾人協會檢 都幾尊業 收$130

報告話個女中耳炎 有積水 聽力得四成…後來去專科醫生做抽耳水 做術 做完聽力已回復

回覆 濼晴 的帖子

聾会OK的

回覆 謝寶寶 的帖子

我仔今年5歲半﹐系大埔那打素啱做完聽力測試,話佢有中度至嚴重弱聽。
我問番醫生,是否要戴耳機,佢話佢重細,未系好確定系咩程度的弱聽。
又話無野可跟進,半年後再番去睇。
其實我無意識驚,因仔不嬲都聽到,但我自己測試佢,左耳真系好差,講細細聲真的聽唔到。
見呢度的家長都建議  不要等政府  最好自己出去做。

請問我而家應去許醫生度做檢查先,定系去峰力做測試先?

引用:回覆+謝寶寶+的帖子 我仔今年5歲半﹐系大

原帖由 ltangm 於 14-07-29 發表
回覆 謝寶寶 的帖子

我仔今年5歲半﹐系大埔那打素啱做完聽力測試,話佢有中度至嚴重弱聽。
個醫生好不負責任下,五歲仲細?我bb 5個月開始帶機了!6歲前是語言發展黃金期,小朋友是否言語發展遲緩?如果已做了測試,建議你先找耳鼻喉專科檢查是否有積水等問題,許醫生是好的選擇,他應該可以給你意見!
小兒是中度至嚴重聽損,bb時不帶機也看不出有什麼分別,現在快兩歲了,分別很明顯,沒帶機他需要看著我口形說話才明白!

回覆 yannietimb 的帖子

oh, ok.
let me try.
many thanks for your opinion.

回覆 ltangm 的帖子

仲要拖多半年去医生到医生會先初步評估下再轉介你去驗耳
所以攞住峰力報告去揾許医生他會有多些資料去診斷
中環峰力黎小姐同卓小姐都好細心
會講解清晰及比足夠資料

希望幫到你啦

引用:Quote:原帖由+qqfish+於+14-07-22+發表哎..

引用:Quote:原帖由+ltangm+於+14-07-29+發表回覆

引用:Quote:原帖由+yannietimb+於+14-07-29+發表

原帖由 YoYoHsu 於 14-08-01 發表
我女兒都係中度至嚴重,book左下星期睇許醫生,想知診金幾多,如果抽耳水又要幾多錢呢

...
我只去過聾福會睇過一次許醫生,他一個月個在聾福看一次証,收集很便宜,在他中環診所就應該要千元,你可以打去問下姑娘啊!

引用:Quote:原帖由+YoYoHsu+於+14-08-01+發表我

回覆:YoYoHsu 的帖子

打去聾福問

‹ 上一主題|下一主題