用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 靈糧堂的矛盾~
go

靈糧堂的矛盾~ [複製鏈接]

囡囡快要報定出年K1喇,有考慮過香港靈糧堂,上網睇過好多comment都話幾好,小朋友開心學習,但程度偏淺,上小學怕追得吃力......(p.s.我唔係想要"鷄精學校"ge程度,我都想囡囡讀得開心~只係怕囡囡小學追唔上......)定係報咗先算呢?有無小朋友讀過靈糧堂ge家長比d意見呢?Thx~
   0    0    0    0

ZELY1005 發表於 13-5-27 01:43
囡囡快要報定出年K1喇,有考慮過香港靈糧堂,上網睇過好多comment都話幾好,小朋友開心學習,但程度偏淺, ...
如果你唔要求佢日後入一線官津名校, 冇問題

回復 taktakchichi 的帖子

請入如果入到華仁會否追唔上呢?

poodlema 發表於 13-5-27 11:02

請入如果入到華仁會否追唔上呢?
呢樣我真係答你唔到, 華仁我唔係咁識.

我朋友個仔去咗大圍間一線名津校, 追唔到.

我覺得都唔只係學校問題, 我朋友由細到大都完全唔協助"谷"個仔 (一些課外活動, 補習班都唔報)

我聽我隔離屋個阿媽講, 佢仔都係讀靈糧堂, 不過佢狂出去同阿仔補, 所以小一去田始都跟到, 我諗讀靈糧係要出去補補, 所以有D人跟到, 有D人跟唔到, 但我又諗, 如果仲要成日出去補哩樣果樣, 咪無時間學自己鐘意O既野囉? 咁返學做乜呢? 真係好予盾

poodlema 發表於 13-5-27 11:37

我聽我隔離屋個阿媽講, 佢仔都係讀靈糧堂, 不過佢狂出去同阿仔補, 所以小一去田 ...
唔想日補夜補, 只有揀間本身學術上要求高Do既幼稚園, 咁會好D.
起碼小朋友由細習慣係有D壓力o既環境下長大.
講真, 如果由完全無功課到一日要做10樣8樣功課, 唔好話小朋友, 家長都未必適應到啦!

引用:回復+taktakchichi+的帖子 我聽我隔離屋個

原帖由 poodlema 於 13-05-27 發表

我聽我隔離屋個阿媽講, 佢仔都係讀靈糧堂, 不過佢狂出去同阿仔補, 所以小一去田 ...
其實大家都出去補習 就算國際幼稚園根德幼稚園寶山幼稚園個個都在補習

所以考慮幼稚園我個人會先 考慮teachers是有冇愛心 校風
環境安全 交通方便

引用:Quote:poodlema+發表於+13-5-27+11:37+回復

原帖由 taktakchichi 於 13-05-27 發表
唔想日補夜補, 只有揀間本身學術上要求高Do既幼稚園, 咁會好D.
起碼小朋友由細習慣係有D壓力o既環境下長大. ...
如果想出去補習 小一些那麼就選擇一間課程心 d 啦

咁細個就要補呢樣補嗰樣又係慘......

只要報考到一間程度高一點的幼稚園, 而你又唔係要求小朋友日後一定要讀一線名小, 唔駛補習都可以
其實要小朋友讀咩幼稚園, 要由決定讀咩小學開始諗 (有D仲會由中學開始諗)

幼稚園不是補習社,一味要求學术,畸形的敎育

回覆:靈糧堂的矛盾~

學校多功課的話, 家長每日在家一樣要為子女作私人補習及幫忙, 而且有壓力; 出去校外額外學的, 我會視之為"學習", 並不是"補習", 因為那是於沒有學校壓力之下去學的. 小孩對學習建立興趣才是最重要的.

網上流傳既港島KG...好多都教得輕鬆...聖公會...聖瑪加利大...靈糧堂...但港島區又多熱門小學喎...咁d小學學生何來?...小學跟唔跟得上...會否家長們自己太緊張了?

whl3868 發表於 13-5-28 00:02
網上流傳既港島KG...好多都教得輕鬆...聖公會...聖瑪加利大...靈糧堂...但港島區又多熱門小學喎...咁d小學 ...
幼稚園生活(校內)一定可以好開心, 但你又知唔知呢班家長背後有冇叫小朋友去學其他技能, 上其他course?

通常會去讀港島區的幼稚園, 多數是想在島區, 特別是中西區和灣仔區升小學. 因為呢2區多官津名小, 唔洗考, 靠抽獎就有機會.

仲有, 你又知唔知呢D幼稚園有幾多人爭? 平均20個人爭一個位, 難入程度跟九龍塘嗰D差唔多 (可能仲難)
就算維記, 學費6千幾一個月, waiting list 都仲有一百幾十人 (特別係銅鑼灣嗰間)

我家姐個囡係讀靈糧堂的,而家喺一間地區一線小學讀小四。以我們了解靈糧絕對係happy school, 佢勁鐘意返學,唔多功課但又學到嘢,尤其認寫中文生字真係好好,靈糧自有佢一套方法教育小朋友。我niece上小一完全無問題。

回復 luckyveronique 的帖子

唔明, 點解幼稚園要補習社? 畸形的敎育 !

回覆:靈糧堂的矛盾~

because the famous local primary schools all ask for superkids ... if you want to compete for a space in those P1 you need to prep your kid early...

yes it is bizarre and unhealthy

that's why so many people now are going for IB nowadays .

回復 wing.2bb 的帖子

咁佢有無出外補D乜咁呀?

picture 發表於 13-5-28 10:26
because the famous local primary schools all ask for superkids ... if you want to compete for a spac ...
Honestly, IB is a study framework which let the kids more easy to study in oversea school, it made the IB student less easy to enter local University

Maybe what you say is more parents are consider to let their kids to enter "International School (IS)", but there are many concerns the parents encountered with IS school, such as "how to let the kid adopt the environment in HK after they graduation?"

The worst case is, if the kid who studied in IS cannot find a local IS to let him to continue the study, the kid need to study oversea or need to retake the lower level course in traditional school.

There is no perfect solution.

luckyveronique  agree,that is also my concern  發表於 13-5-28 13:43

我當然知少少啦...不過都係自己個人經驗及環看四週得知的

11/12區多熱門小學...部份來自流傳既輕鬆KGs...若該等學生未能銜接P1...又何來會受家長們熱捧

我所見既係...部份入官津既小朋友...部份已有私小直資在手...KG成績亦無大分別

KG有無狂補習...我曾經所見又只係部份噃...焦點反為係興趣活動多d

唔洗考...區內既直資私小...都係受家長們熱捧...都算曾經考過瓜?

我只係認為....KG教得輕鬆...唔一定銜接唔到小學...信學校既專業啦...信小朋友既潛能...不用過份緊張
‹ 上一主題|下一主題