用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如果個班主任當住成班同學臉前罵個仔. 你地會向校長投訴 ...
go

如果個班主任當住成班同學臉前罵個仔. 你地會向校長投訴嗎 [複製鏈接]

0    0    0    0

其實我見議你搵學校社工幫幫手,叫佢跟進下,唔好直接搵校長!

如要找校長投訴都要小心,  個仔覆述未必係真或全面, 又或無其他同學做証個老師係真好惡, 切忌一開始就話個老師, 應以"問"明當時情況做主, 投訴做副. 主力問點解家長留言手冊, 老師唔覆家長. 話老師程序上錯誤, 有事或投訴都唔應該當住成班同學講, 記住用個"講"字, 唔好用個"鬧"字. 關於"偷"字, 你可以話係家長自己覺得, 唔係個小朋友咁諗, 亦要表達你好擔心個仔成日唔見咁多嘢既問題, 要表達情況太差, 覺得係偷都正常既.

可以先找訓導主任了解事件(不是投訴),如答復不理想

才進一步到校長

至於日後學校生活,不用太擔心

在學校有事而不出聲,肯定日後難過

有無考慮過先直接約見班主任,又或者傾電話? 了解一下小朋友在班上的情況?

班主任之前亦幫妳囝囝調過組,即是他亦不是不理妳囝囝的問題。

8歲小朋友,有時講述一件事時,會“隠惡揚善”。我囝囝都係8歲,佢係學校被同學推撞到眼鏡都歪了。我地初初都好担心佢的人身安全,不明白那同學點解會針對我囝囝。聽完阿囝講他的版本後,再問返囝囝自己做咗乜?講咗乜?才明白那同學原來係想同阿囝玩,却被拒絕,所以好嬲出手。當我地再向老師投訴時,已不再是投訴被欺凌,而係請老師提那同學好好控制情緒,注意安全。細囝初初唔肯同那同學玩,係以為佢唔鍾意佢所以撞佢。小朋友間有好多誤會,明白後就無事。

妳囝囝在學校幾次唔見野,我覺得了解清楚究竟發生甚麼事,教他保管好 自己財物很重要。我囝亦成日話同學偷佢野,問清楚,其實係東西放在枱上,同學拿去用,跟住“懶得還”。所以要問清楚究竟是否“故意”偷,“偷”這字眼要小心用,因為真的“偷”的話,係一個很嚴重的問題呀!是刑事罪行喎!

ANChan59  合情合理既分析....小心處理為妙.....  發表於 12-3-30 17:39
for every one criticism, three positives must be given.

老師應該搵你喎, 手冊係你寫, 佢唔覺得係"偷"咪同你講囉, 唔應該話你個仔... 一於搵老師了解清楚..

老實講,我都覺得班主任的做法好有問題呀!我兩個囝讀書咁多年,真係未見過老師咁樣處理問題。

祝妳一切順利!
for every one criticism, three positives must be given.

you should talk to the 班主任 directly! He/She is encouraging the wrong-doers to do more bad things against your son! But remember to stay calm and use a soft voice!

醒目開學勳章 王國長老

仲有一個issue: 如果一組入面, 4個人, 3個都同你仔仔有心病, 係咪都應該同班主任溝通下呢?

ANChan59  If my son in that situation, I will suspect my son's wrong doing instead of the other 3 classmates.  發表於 12-3-30 17:43

我信依家d小一/小二既小朋友, 有d真係好奸, 會扮野, 收埋人地野, 老師仲當佢好學生, 要防架.  我自己果d就又天真/又傻.  只好希望佢地learn from experience, 長大唔好做豬仔.
~easybring~
‹ 上一主題|下一主題