用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學琴交流。。
go

學琴交流。。   [複製鏈接]

我個仔2011年11月開始單對單學琴,幫佢報左2012年4月考3級,考到就2012年10月考5級。
比起其他人,我算唔算急進?
   5    0    0    0

so easy to pass the exam, just practise 3 pieces, boring scale, aural and sight reading, but reach the standard or not......i know some kids only know how to play exam pieces, depends on what u want

Behappy1234   全中了! 有人3年考8級!  考到唔難,死練就可以了! 但係咁樣考到,只係有張8級,而不是有8級實力呢!!
都係果句,睇你想要咩!   學音樂,不應該咁  發表於 12-2-11 18:00
RainyDay    發表於 12-1-30 19:27

樓主很貼題呀!即然己有答案及報了考試,不如諗方法幫仔仔達標吧!

無氣同你講  操緊架啦。  發表於 12-1-1 19:50

回復 ilovethiscow 的帖子

如果學2年琴就有8級水準,果個一定係天才。
一般正常人係無可能做到。日日操8小時或者有機會得。

無氣同你講 發表於 12-1-1 17:03
我個仔2011年11月開始單對單學琴,幫佢報左2012年4月考3級,考到就2012年10月考5級。
...

算呀!你都算幾急進。但奇怪你點解要問算唔算急進?點解要咁急?
for every one criticism, three positives must be given.

無氣同你講 發表於 12-1-1 17:03
...

唔...如果佢本身就有咁o既能力,根本不用這樣考
如果佢未有咁o既能力,就更加不應咁樣考
反而想知點解學左一個月就報名考3級
另..十月o個期考試,4月頭就報名,所以冇得"考到就10月考5級",除非你有理冇理報左先

即係考完3級要即刻準備5級了? 如果小朋友真係好有天份,不如索性一次過考5級算啦~

其實,我以為你地會答好正常添。

你地問我點解要問自己係咪急進? 一定覺得我扮野。

其實見開d家長傾計,我以為我已經好唔識培養個仔。

無氣同你講 發表於 12-1-1 23:54
其實,我以為你地會答好正常添。

你地問我點解要問自己係咪急進? 一定覺得我扮野。

咁呢d野,家家有求je,唔駛理人地點諗/做/睇^_^

咁...個結果係..小朋友只有2張cert同只識彈exam pieces?!

簽名被屏蔽

ming2 發表於 12-1-2 10:29
不如你講多少少,等人地可以分析下先答你係咪急進啦...
1.你個仔幾多歲??
2.一日練好多時間琴??

果然考慮得十分詳盡!
for every one criticism, three positives must be given.

回復 ming2 的帖子

我個仔差一個月就6 yrs old,之前4yrs教左佢三個月初級,因為唔練琴,所以停左。
佢而家唔係淨係彈考試歌,仲要兼顧其他樂章。

點解唔一次過考5級。

初學者就開始練5級歌,大家都太辛苦。兼可能嚴重打擊佢對學琴既興趣。

簽名被屏蔽

回復 無氣同你講 的帖子

另一個問題:點解要咁急考3級5級?一年內考5級有甚麼好處?話返轉頭如果小朋友能力已去到5級水平,的確無謂去考5級以下的級別。難道小朋友表現很特出,已可以預計進度?

簽名被屏蔽

ming2 發表於 12-1-2 14:36
作為一個老師,遇到呢d問題,一定係有好多問題要問清楚先可以答到個家長...就算知道得清楚,都未必一定俾到 ...

想起細囝老師提過佢有位學生一年內考了三次試,1級到3級。之後最多年頭年尾各一次。因為高級課程內容很多。(我這邊考試前一個月才報名的)
一年內要學完5級課程,學生除了要有天分之外,相信還需很勤力練習?

also not yet 6yr, myabe she wants the cert for primary school......

‹ 上一主題|下一主題