用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 對衡道方方N班
go

對衡道方方N班 [複製鏈接]

各位媽咪,

我有朋友的細B考N班不理想...係呢到見到方方好似好易入(我自己無報),佢打去問過學校(對X道)話仲可以收表(得PM),想問下你地對方方既意見?
係因為知易收,唸住做BACK UP..定係學校既教學,行政等都好呢 ?
因為好少人講呢間既內部資料,有既都好似一般,只係發現接線員態度真係麻麻.....唔該你地先
   2    0    0    0

any comment?

回復 1# virginbaby 的帖子

我囡囡係0911細b, 依家返緊方方全日班, 不過只係返咗幾日, 老師只係第一日打過電話報告, 不過留埋手提, 我哋有問題都可以打去問, 咁我相信因為囡囡沒有大問題, 所以都冇收到老師電話 (啲幼師朋友都話, 收唔到電話好過收到喎)

我所見, 校車司機+ee都好好人, 就算學校ee都好好, 因為我哋特登走去學校門口睇過, 但學校透明度=0, 我只可以從囡囡口中, 知道少少學校生活(因為問佢都唔講), 不過我相信返學都好開心, 因為沒有話唔返, 又會唱歌仔(雖然我哋聽唔明, 因為佢返國際班)

舉例: 返咗2日學係咁講"f"; 跟住上星期又指住lift buttom 講"g", 昨日又指住"goat 幅圖"叫"go go", 又會叫我哋每人拿一條片片排隊, 坐potty又會講"123起身" ...

暫時都覺得ok

回復 3# hobby 的帖子

Hobby,

多謝你分享,因為呢度好小人講方方。可唔可以講下方方既課堂時點分配?有幾多位老師一班?一班有多少同學?同埋係未每班1net + 1香港老師呢?

Thanks Hobby...我朋友睇到你既回覆喇!!

係呢...講呢間學校既人唔多....點解會咁呢 ?

回覆 4# colabobo 的文章

其實課室分配都唔係好清楚, 我只知道, 全日國際班只用英文上課+好小普通話學(唱吓歌仔), 我囡囡嗰班就有3個老師(1 net, 2 hk teachers), 對24-26(唔記得實數)個小朋友, 會分組上課, 全日班會同am 一齊上, net 就放1點, 下午只有香港老師對小朋友, 但相信問題不太, 老師都話只會講英文, 星期三有運動課

我覺得方方課程都幾深, 尤其對細b, 因為1月要評估, 但內容好似考試一樣, 分5日, 要考晒英文及數學書 (e.g. a-m; 1-10), 小朋友要認得, 識得讀, 仲會俾圖問e.g. how many fishes are there? 要識colours, shapes, opposite, nursery rhymes, general knowledges etc ... 所以我相信囡囡的評估一定唔pass
如果中英文班, 仲要考埋中文字, 都唔係咁易

回復 5# virginbaby 的帖子

我相信因為學校舊, net 多數是印藉, 又好似好易入 (不過佢pn都開好多班, 去年好似有6am, 3pm, 1int'l including whole day classes, 我interview 問過話最多開到6-8 local, 2 int'l) , 九龍塘區太多choices ... 好多人會覺得俾呢個價錢, 唔值得, 不過我覺得, 細b 如果想全日, am 都唔會有太多選擇, 方方又唔會有太多雜費, 以我個case, 全日國際班每月$4950, 半個學期雜費$950, 包茶點, lunch, 唔使再帶杯,毛巾,被等, 除咗生日之星要俾多$340, 旅行再俾$$之外, 一啲都唔貴

不過, 學校唔會有相呀, cd 等provided, 呢啲有的可惜, 因為做家長冇機會見到上課程況

仲有, 囡囡因為插班, 沒有適應期, 咁學費好似抵啲, hehe, 但有需要, 都可以申請開頭返1,2個鐘先, 但都冇得陪, 因為怕有家長對其他小朋友都有影響

好似咁難...

回復 8# bearwhat 的帖子

我都覺得好難呀 ....
pn都己經要識呢啲, 唔知讀上去會點呢??

不過, 好多家長都怕啲嘢淺, 又或者好多人覺得, 返到學自然會識, 又或者有人覺得好易都唔定 (不過唔係我囉)

回復 9# hobby 的帖子

Hobby,唔好意思,多口插嘴。我想問知唔知校車由馬鞍山到方方(九龍塘學校)要幾耐??
想緊報唔報九龍塘幼稚園。唔該哂。

原帖由 hobby 於 11-12-13 10:59 發表
我都覺得好難呀 .... :igiveup:
pn都己經要識呢啲, 唔知讀上去會點呢??

不過, 好多家長都怕啲嘢淺, 又或者好多人覺得, 返到學自然會識, 又或者有人覺得好易都唔定 (不過唔係我囉) ...

我知k1要楂筆..
你小b有無話5like返學丫?
教深d...5怕小學追5上...我比較怕小學..升上小學連題目都5識讀...我大伯有件小2...很多簡單的字都5識..同佢做功課真係嘔血...

回復 10# winnietingting 的帖子

mos 就唔清楚, 我係大圍就8:20am 上車, 9:05am 先到學校, (我哋係送咗囡囡上校車, 再自己搭車, 所以知道), 因為仲要接埋其他小朋友, 放學 4:40pm 到; 或者你打去學校問吓mos 幾點上車先, 我原本都諗住讀mos greenfield, 不過怕車程遠, 所以冇讀

回復 11# bearwhat 的帖子

咁囡囡又冇話過唔返, 但佢講唔到係學校做過咩 (除咗佢有時要我哋模仿返排隊換片, 話有ee幫手, 去完toilet 要數123起身...), 或者因為佢聽唔明英文la

我只係見到放學返屋企都好開心, 成日唱外星話歌, 佢仲未講到老師叫咩名, 但就講得出校車叔叔&ee叫咩名

原帖由 bearwhat 於 11-12-13 13:53 發表

我知k1要楂筆..
你小b有無話5like返學丫?
教深d...5怕小學追5上...我比較怕小學..升上小學連題目都5識讀...我大伯有件小2...很多簡單的字都5識..同佢做功課真係嘔血... ...

Bearwhat...
好耐冇上黎啦我...
公司好忙...上網都冇時間...
係呢...你打算比你個小朋友讀方方了嗎?
仲有冇其他幼稚園要考/打算考?
我個心都已經平靜左好多啦...
因為我報左廿間...
其實到this moment仲未in完架...
但我已經決定其餘果10間都唔去in了...
家下仲有兩間想去in埋佢...
另外仲有一間諗緊報唔報...
家下想in果兩間係有學劵既學校,
我老公話如果果兩間收,
會考慮下讀唔讀方方...
但係我真係好堅持讀方方囉...
因為我知道有學劵既幼稚園教既野好局限,
我始終都係好驚個女第時上小學果陣好唔掂...
所以我地既諗法應該係一樣...
有樣野其實好開心既...
就係方方既學習方向透明度都算高...
佢地網頁根本就寫明幾多歲會學到D乜野...
相反其他有學劵既幼稚園就冇寫...
好多都係聽人講點點點...
自己乜都唔知...
都唔知可以點...
所以呢樣野我會好BUY...
但係頭先睇到有位家長話佢地活動係冇相片提供,
呢樣野就真係好可惜,
因為小朋友既相片係一個回憶,
好珍貴架嗎...
我勁想方方都有相片可以比返我地...
咁就太好啦...

原帖由 hobby 於 11-12-13 14:43 發表
咁囡囡又冇話過唔返, 但佢講唔到係學校做過咩 (除咗佢有時要我哋模仿返排隊換片, 話有ee幫手, 去完toilet 要數123起身...), 或者因為佢聽唔明英文la

我只係見到放學返屋企都好開心, 成日唱外星話歌, 佢仲未講 ...

HOBBY...
我想問你小朋友咪讀全日班既?
我囡囡係2012年NJAM(雙語AM班)架...
我其實心大心細都唔知全日班好唔好...
我好想知全日班上下午學既野會唔會係唔同既呢?
會唔會好似我見其實家長話某KG咁,
上午教唔晒既野留返下午教而唔係教新野架呢?
另外,返全日班既小朋友會唔會好快學識自理能力?
個小朋友又會唔會覺得全日都見唔到家人好似好慘咁既呢?
我打算下年請工人姐姐湊架...
但係如果返AM既,咁工人姐姐就會湊下午,
夜晚我回家就自己湊...
咁如果我比囡囡返全日...
我有諗過請個工人姐姐係屋企又做乜呢?
你可以比D意見我嗎?

回覆 15# cat8141210 的文章

以我所知全日班同半日班課程內容一樣, 我囡囡個班就係一齊上堂到上午班放學, 全日班小朋友就食飯,午睡, 跟住有啲活動 (但內容就唔清楚, 但唔係上多一次堂), 因為成日都要一班小朋友上堂, 自理,社交等都相信會俾返半日班的好, 我覺得唔好因為請咗工人, 怕工人冇嘢做先返半日, 反而先要諗清楚小朋友個半日對住工人有咩做, 我自己都有諗過:
option:
1. 返am, 午睡完先上興趣班, 唔一定要上足5日, 有時叫個工人同小朋友去下公園都唔錯; 星期六日就係親子時間
2. 返wd, 星期六日上1至2個興趣班

不過點都好, 到小學大多都係全日班, 會唔會最遲k3都要轉, 等佢適應呢? (好似諗得遠啲)

我估小朋友可能最初, 成日見唔到屋企人都會唔開心, 不過之後, 佢哋明白有人同佢玩, 大多數都係1個月內鐘意返學, 做家長都要多啲鼓勵

我來插咀吓. 我仔返太子道方方.
朋友返對衝道方方, 佢係返半日班,但開學冇耐學校有個功課輔導班俾上午班小朋友下午留校.
  我記得佢話包埋午餐,半日學費加多3xx右右,就變成全日啦.但呢班小朋友下午唔係同全日班齊嫁.
  報告完畢!

Hobby,

咁想請問佢地茶點知唔知會有D咩, 我見FORUM D人講到好似好差咁.....所以先無咩茶點費.......同埋, 你知唔知佢地親子活動多唔多, 小朋友有無出外參觀等活動........由於我而家都有學校OFFER, 但自己都幾想讀方方, 所以想多D用家媽媽的分享 ....謝謝.........

回復 18# colabobo 的帖子

我問唔到阿囡食過咩呀, 只係知會有包或者餅; 同我知佢哋都有水果食, 因為係囡囡poo poo 度見過奇異果籽

參觀活動暫時冇, 我自係知道11月秋季旅行 (家長一齊), 每月有生日活, 12月仲有X'mas party, 其他就唔清楚

回復 17# 梅媽媽 的帖子

咁未好抵, 想問pn 都可以參加嗎? 有午睡時間嗎? 謝謝
‹ 上一主題|下一主題