用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人20分入到喇沙小學?
go

有冇人20分入到喇沙小學? [複製鏈接]

有冇人20分入喇沙小學?我見佢有分甲/乙兩部.請問有冇人可以解答
   0    0    0    0

我今日收到兩個朋友消息,都係20分入到!今年有49個。我都好登佢地興奮!

甲部係必收生
乙部係係計分生

貢獻勳章

List A 所有的小朋友都係所謂 "世襲制",即係有哥哥正在喇沙小學就讀,或者係父母現為喇沙小學教職員。

List B 的小朋友就乜都有可能,但相信一定有以下關係,包括:爸爸係喇小舊生 / 哥哥係喇小舊生 / 小朋友係天主教徒 + 大仔。因為在自行收生階段,15分係無可能入到,而20分或以上者,一定係上述幾類人仕。

原帖由 hoho_ruby 於 10-11-22 15:22 發表
有冇人20分入喇沙小學?我見佢有分甲/乙兩部.請問有冇人可以解答

今年喇沙簡直估佢唔到,甘少世襲人,20分好多人入到都唔奇,囝仔真系好好彩

原來前幾年的低出生率令今年的哥哥們都少左!多D計分類的受惠。之前真係諗唔到呢一點。

原帖由 joemyt 於 10-11-22 16:03 發表
List A 所有的小朋友都係所謂 "世襲制",即係有哥哥正在喇沙小學就讀,或者係父母現為喇沙小學教職員。

List B 的小朋友就乜都有可能,但相信一定有以下關係,包括:爸爸係喇小舊生 / 哥哥係喇小舊生 / 小朋友係天主教徒 + 大 ...

想請教下,15分係下一次統一派位又有冇機會呢?

統一派位唔理你幾多分了,是計你是否41區

都唔一定架,maryknoll就唔系甘既景況啦

近幾年...一般爸爸係喇小舊生都入唔到...20都好難入...應該15分...更難.

恭喜你
原帖由 share123 於 10-11-22 16:10 發表

今年喇沙簡直估佢唔到,甘少世襲人,20分好多人入到都唔奇,囝仔真系好好彩

15分?無可能有份抽。
原帖由 scmail 於 10-11-22 16:44 發表
近幾年...一般爸爸係喇小舊生都入唔到...20都好難入...應該15分...更難.

我去網頁睇過,甲部41,乙部49,統一派位係咪仲有90個位比人抽﹖好似多過以前(唔駛在統一派位果邊拿d位俾世襲)﹖

咦, 咁如果KTS有offer仲會唔會考慮呀??
原帖由 share123 於 10-11-22 16:10 發表

原帖由 karen55407 於 10-11-22 16:56 發表
15分?無可能有份抽。

統一派位亦分甲乙部, 甲部仍不受地區限制下可選最多 3間(此時便不用計分), 乙部才要計地區。

Agree with PoorParent.  Almost 40% (may be higher) of LS primary students are NOT admitted to LS secondary.   Every boy has to work hard to ensure he is within the 60% in the primarsy school years.  Pressure on the boys, pressure on the parents.

唔.......我估冇mud人會放棄個位啦,大把人會覺得讀唔掂至再算啦,考到DBS/SPCC另計......
原帖由 LUIGI 於 10-11-22 23:06 發表
Agree with PoorParent.  Almost 40% (may be higher) of LS primary students are NOT admitted to LS secondary.   Every boy has to work hard to ensure he is within the 60% in the primarsy school years.  P ...

未計每年都有部份捱唔住嘅學生走,又插番啲超班學生入嚟,唔覺唔覺呀仔會被“西”出60%外。
原帖由 LUIGI 於 10-11-22 23:06 發表
Agree with PoorParent.  Almost 40% (may be higher) of LS primary students are NOT admitted to LS secondary.   Every boy has to work hard to ensure he is within the 60% in the primarsy school years.  P ...

醒目開學勳章

有d唔明,今日有報紙寫(apple 報)~~

"家長喇沙仔 子未派母校,相反,與喇沙並無淵源的謝先生,他的兒子卻以 25分成功入讀,謝先生對此結果感到幸運。"

無關係,咁25分點計
‹ 上一主題|下一主題