用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 如何教寶寶數學-第三階段(應如何著手)
go

如何教寶寶數學-第三階段(應如何著手) [複製鏈接]

如何教寶寶數學-第三階段(應如何著手)

如何教寶寶數學-第三階段(應如何著手)
杜曼博士書中所講的第二階段,我快將完成(即加、減、乘、除數的數學題),想請問有經驗的媽媽,第三階段你們如何開始?
Zoe Tse MaMa Zoe係2003年12月12日出世的 Zoe靚靚相簿 . . . 擺番個靚pose先 . . . . . . . . . 玩單槓. . . . . . .

Re: 如何教寶寶數學-第三階段(應如何著手)

ZoeTse, 真佩服你的決心!你的小朋友學完stage 2的進展如何?可否分享下?佢地是否真的學懂了 + - x %? 請分享。
Buzz.. Buzzz... Buzzing Bee Let kids read more 讓孩子多閱讀! CLICK HERE to find bookstores 去哪裡找書?? Mainland Book Indx A Mainland Book Indx B *PART 1 , PART 2* *星加坡童書收獲*由一名可笑、瘋狂、自大無比和幼稚到極名作家寫的公開信 我的回应-->P. 223 of HERE Steps to Post Image 1. Right click on the image you want to copy 2. Choose 內容 3. If the url shown in the 內容 pop-up menu is ended with 'jpg' or 'gif' (maybe other image formats will do too), it is an image url. 4. Copy the url 5. click 'IMG' of BK message menu bar, paste the url into the pop-up box 6. click 'ENTER' Then the image will be shown in your message.

GloriaChung :

與Zoe做了幾次加減題,都是對的!

這個方法需要很大的決心、耐力、恆心、並且對寶寶有無限的愛,只要做到,寶寶一定學到!!
Zoe Tse MaMa Zoe係2003年12月12日出世的 Zoe靚靚相簿 . . . 擺番個靚pose先 . . . . . . . . . 玩單槓. . . . . . .

ZoeTse,
can you tell how many (+ - x %) formula you've taught to yr gal before jump in to stage 3?  also, when you finished up to teach 1-100, do u teach from 101 and more?

tks!
My baby, Geralyn 瑋瑋, was born on April 7, 2004

CeCe :

加減乘除數,每樣教126題(14日x9題),點數只教到100點便可以了。

ZoeTse,

How old is your girl?

sasi_lam :

11個月大

sasi_lam 寫道:
ZoeTse,

How old is your girl?

ZoeTse,

It's really amazing.  Well done!

請問你是否自製點數card定係在電腦上show比小朋友看呢?

B珠Mummy :

我自己手動flash點數卡&數學題

你的點數卡是自己製造定係買現成的?  用

B珠Mummy  :

我共有兩套點數卡,一套是買的,一套是自制的。

買的約3xx元,自制的約2xx元

點數卡是可以用得最久的,而且變化最大,如果你有恆心,用心去教BB,他日你就會覺得一切都值得。

ZoeTsz,

你個細路好利害播.我遲D有個細出世,我老婆都話會用你依套方法,我個大仔就唔得,我同佢做中文字,佢自己係到UP第二個字,因佢都識少少中文字,我係到閃數點,佢猛咁係到話red color , circle,我真係無晒辦法,我個仔依家已經兩歲啦,係咪已經用唔都依個方法呢,不過百科卡就唔錯,....求助求助.... :cry:  :cry:

danniewo :

你好呀!好耐無同你傾計喇,你太太懷第二胎辛唔辛苦呀?

首先多謝你讚我囡囡Zoe(唔客氣喇),其實我自己都好滿意Zoe的發展,但講真的,我覺得並不是Zoe特別醒,而係杜曼的方法真係好好,只要你有恆心,有韌力,肯堅持,肯花時間在囝囝身上,愛你的囝囝,如果你做到以上五個條件,你囝囝都會好快識計數,識字。

關於杜曼的教學法,當然越早使用越好啦!但係咪見兩歲的囝囝反應唔好就放棄呀,而且就算由初生時期開始教,過程中一樣會遇到好多困難嫁,我教Zoe的過程一樣好多問題,唯有花點心思,見招拆招,又或者send e-mail 去美國求助。

基於未能充份掌握你囝囝的問題,故不敢講應該怎樣做,或者你試試以下較溫和的方法 :

你做flash card的角色,扮教你太太點數卡,而你太太就要扮睇得好開心,睇完要扮仲好想睇,你就不停讚你太太睇得好專心,好安靜,好乖!!仲要扮玩得好開心,兩公婆躲埋一邊玩,專登唔預佢。相信試多幾次,佢應該會想玩埋一份,一來因為見你們玩得咁開心,二來都想你讚埋佢。
試試先,唔得再想辦法!!

ZoeTse,

真係唔該晒,你係一個supermama,我會繼續努力試試你依個辦法,諗翻起我個仔以前都試過唔合作,當時有高人教過我咁做,真係唔記得o左咁樣可以引翻佢注意,好!聽日就開始...唔該晒高人指點.
我老婆真係好鬼辛苦呀..成鬼日都頭暈頭痛,我都戥佢辛苦,所以想快d到二月,細b出o左世就唔洗佢咁辛苦啦.....多謝關心....

ZoeTse
我的囡囡都係12月出世架,由她6個月開始我都有教她點數卡,不過因為我要返工,所以一日只可以教到兩次,因此我每日只是教她兩題算式,我沒有測驗過她,所以都不知她的吸收力有幾多.
有幾個問題想請教你呀!
1)你教囡囡算式時有否出示+/-/x/=的圖卡呢,因我睇完杜曼的書就覺得不用出示,但我買回來的卡又有這些圖示,所以令我有些疑惑??
2)另外,你有否教零的圖卡及算式呢?Thanks

szesze.betty :

你好呀!

1)我有展示加減乘除符號的圖卡。

2)我有教0的圖卡,而且加減乘除四樣算式,我均有教包含0的題目。

ZoeTse

Thanks!咁我都要加番先.

ZoeTse,

唔該晒..好開心..今晚我一入門口個仔叫我play flash card...有效啦....hahaha    唔係就慘啦,我四種卡都買晒o架,話時話我四種點一齊教呢?請多多賜教,恩公...女人係咪應該稱呼恩婆o架...hehehe...

ZoeTse,

Wa, your baby is really excellent!

Please can you share how did you teach from 21 onwards....because i remember is after we teach 1-20,we can start calculations.  So did you "flash" calculations together with 21 onwards at different periods during the same days?  Did she still interested in seeing the red dots only?

Because my child after see additions and  a few subtractions seems to lose interest la.... ( and i think i should try the method you suggest)

so should i start the 21 onwards,or should i wait a while and continue subtractions or start the muplication and division??

BTW, my child loves to see the calculations only when i added the +/- signs.  So despite the book says that we should insert a blank sheet, I would also insert the signs.    

Thank you! thank you!!

Keep believing, Keep dreaming, Keep loving, keep a rainbow in your heart!!
‹ 上一主題|下一主題