用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園幼稚園
go

根德園幼稚園   [複製鏈接]

根德園幼稚園
我哋係2019年入學的K1學生家長,由於武漢肺炎,學校已經停課數個月,曾經有家長查問學費同埋校車費退款,學校則回應要向教育局申請,但是,教育局拒絕該申請。之後,我們再向主任查問,學校聲稱,他們本身都有營運經費,拒絕扣減學費,而且,佢哋都有提供網上學習,已經有工作。而且當我跟主任討論時,他的態度很驕傲,及不負責任,所以,還在這間學校的確很失望。

停課期間,學校也過咗兩個月左右先提供網上睇片學習,安排極之差。而且,又要家長每星期打印功課,每天都需要家長在家中跟進。對於一些在職家長,的確是很難跟進的。

一直期望可以在這間學校學好中文,但是,學校的行政安排,主任的傲慢,的確令人憤怒。

12    0    0    0

KV K2用家, 二仔9月也會入讀KV K1, 即使係雙職家長, 我同太太均認為學校的安排做得非常好, 而我們亦未有因學校的學習安排減少小朋友的其他興趣班時間, 雖然家家有本難諗的經, 但不太認同樓主的說法

我仔今年讀緊k3

其實樓主講的都係舊年的事
無錯舊年係好遲才推行網上教學和video 教學
但學校原本打算暑假補堂的
後來疫情唔停都改video 和zoom

現在的教學沒有教慢
跟到進度
根德學費已經比st cat LH 平很多
唔可能同人地比

我地班得一個人退學
理由係返上海

隔左咁耐先留意到這個post, 我是KV K1 用家,想分享小小觀察給未來要選校的家長。
小朋友升了K2, 我依然未退學,有點慶幸,因為KV的應對愈來愈好,小朋友的進度,本人亦覺得理想。我班未有同學退學,還有一位插班生。疫情開始時,個人覺得學校反應較慢,功課較簡單。去到4月尾,學校提供有質素的videos, 因我有陪小朋友一起看,覺得老師們都好有心提供教學。除中英數普,還有繪本video。每兩星期交一次功課,老師會批改。定期會接到老師的電話跟進孩子的進度,往往是星期六,感覺老師既盡責又忙碌。

3月開始全面復課,感謝老師們的配合,我們才可以比其他學校提早復課,暫時進度漸亦理想。復課後孩子的字寫得愈來愈好,應該是因為得到老師的鼓勵。

希望以上意見可以給大家一個參考。

Dollys 發表於 20-7-5 18:41
乜都唔駛理,只要信,不要問,好貼切現實中的kv家長。

'不要問,只要信'
--->我有朋友係Kv畢業生的家長,呢句說話就係佢親口同我講對KV的睇法。
事實上,好多KV家長就係buy KV咩都唔駛跟唔駛理,減輕繁忙家長的負擔,所以KV選擇同其他學校一樣要zoom要print野要家長跟,自然令用家吃不消。

sheep2015bb 發表於 20-7-5 13:54
真金不怕紅爐火嘅話,只係比之後嘅家長多啲嘅參考資料,如果當一個討論區連負面嘅資訊都唔接納,就真係唔好 ...

乜都唔駛理,只要信,不要問,好貼切現實中的kv家長。

真金不怕紅爐火嘅話,只係比之後嘅家長多啲嘅參考資料,如果當一個討論區連負面嘅資訊都唔接納,就真係唔好奢望社會可以接納唔同嘅聲音,更何況低透明度嘅學校,唔係靠其他家長道中點滴,淨係識留低「XX for sure 」等一味讚,後人又點知箇中有咩問題呢,喺xx vs xx 嘅情況下點樣洞悉先機咁為小朋友選擇適合嘅教育?
反對者一班埋堆,有人去其他學校in 過問過無位無offer, 無奈地繼續留K3 大有人在,但間學校確實有人退學,轉唔轉到係睇家長有無決心郁唔郁手,同埋小朋友有冇實力
事實上大多數入呢間學校嘅家長就係唔鍾意煩,最好就係乜都唔好理

MrsPerthLiu 發表於 20-6-3 03:08
我女都係根德園2019/2020年度的K1學生,2月至4月不是真空,沒有video但係有功課俾小朋友練習的。
當時教育 ...
我兩個女都讀KV, 大女己經K3, 細女就K1.想當初, 大女K1時,邊有依家咁多功讀。我見細女依家比以前家姐功課多左,應該係因應疫情,先至俾多左功課俾學生。

我想講,你揀得呢間學校,你相信啲乜?KV,你要相信佢可以俾到好好嘅academic 俾小朋友,從而可以考好小學。如果你真係咁懷疑,你真係要好好考慮,係咪要轉校。

有時啲野,唔係話有zoom就係好事。樓主如果只睇有無zoom, 咁係咪幼稚園有zoom就轉去讀K2?

1_julie 發表於 20-5-29 08:14
再陰謀論啲。
有乜可能讀緊的家長起到公審自己間學校.......
非常應同你的說法。“識好多家長都退學”, 退校車我會信,退學就唔會囉。請問,你嗰一刻退學,你搵到K2學位喇?萬一七月前開到學,你有得返學?作為香港地咁緊張讀書嘅地方,會有咁安排嘅家長?

我兩個女都讀KV,我有時都對學校安排上有少少說話,但係唔會上黎唱,因為唱都無意思,再講,學校學費係私幼中,算好平了,又無雜費。如果你因為學費而要唱,咁你讀其他私幼會好唔得閒(人地雜費多到你唔信)。

仲有,你要人家減學費,言下之意,係咪要地減老師/清潔姐姐嘅人工?或者抄左佢地?咁一開學又點?再請返職員?當然,呢樣野涉及整體經濟,又唔可以要求所有港人同甘共苦。As long as 我自己仲有份工,我都覺得唔應該自己full paid,但係叫人減人工。

Well i guess just because it is a more traditional kindergarten, that is understandable how they could adapt to such once in a life time suspension. Don’t forget that’s why people may love it, a rigid disciplined training in academics and stuff. On a flip side, It might be time for you to know what kind of kindergarten you and your child really need instead.

回覆樓主

- zoom is not as helpful as you may consider it to be, firstly as a working mom I feel that video teaching is far more helpful (my kindy first had video then after some time added zoom); the cons include technical issues and also the fact that very young kids can only focus for a short period hence zoom teaches very little when there are a couple of kids Zoomed at the same time

- from what was gathered above re KV, the school appeared to have made an effort to apply to EDB for fee reduction and also to make available make up classes, these appear to support that it has been trying to do better.

I am not saying how KV has approached this is without flaws, but actually a number of private kindles 都是摸著石頭過河

回覆樓主

I am a parent of kids in a private kindergarten. Just want to share the following in hope that would help appease some of the grievance you have been feeling about Kentville, since apparently a comparison with different schools’ handing approach has caused such dissatisfaction at least in part:

- KV school fees is on the low side, a number of kindergarten school fees are far more expensive even after fee reduction

- many private schools do require parents to help print and follow up on homework and in teaching the children during this exceptional period, so KV is not alone

希望九月會正常復課,有d擔心

MrsPerthLiu 發表於 20-6-3 03:14
樓主話要在職家長安排print功課、睇教學video好困難,我就好疑惑,咁唔係可以更靈活處理咩,若然學校日日 ...

我就正正係樓主所講其他一線名幼嘅其中一間,每日zoom堂,要交功課自拍上網。老實講,working parents真係冇咁多時間跟,同埋學費雖然減咗,都係遠遠貴過kv

sheep2015bb 發表於 20-6-5 00:18
時代巨輪會淘汰

我都覺,學校用心是好,但實際行唔行得到又係另一回事....唔好話暑假補課,連上興趣班我都要考慮疫情睇吓報唔報....

時代巨輪會淘汰

始終K2 今學年都唔會復課,就算復課又有幾多家長放心比小朋友返學補課?

K1都或者可以接受....如果K2都冇相關online class我就覺得對黎緊考小一的學生唔太理想

回覆樓主:

我也是用家
疫情期間,我很滿意學校的安排。
學校其實不是反應慢,這段時間,校長和老師有開會商量對策, 我想只是他們的決定並不能滿足到每一位家長的expectation.

老師有定期打電話給我們,
跟進小朋友情況,
我們的班主任有提到, 學校老師開會後, 覺得因為小朋友太細, 如果用zoom教學, 他們擔心成效會未如理想, 因為互動 有難度, 他們未必可以掌握 小朋友是否理解 老師說的內容, 所以老師最後決定, 情願之後補課, 可以將課程 親自教授給小朋友。
這一點我是欣賞的。

只不過疫情後期嚴重了,復課無期, 所以學校唯有改變策略呀...
‹ 上一主題|下一主題