用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺區女仔B1A選擇
go

油尖旺區女仔B1A選擇 [複製鏈接]

一個幾out-spoken, 少少音樂天份 (樂團, 管樂), 學術可以的 (form top 10), 呢個區可以點揀呢 ?

伊中, St Mary / BPS / MCS (甲)
伊中 , 九真,  循道 ..... (乙)

DGS, StPaul CoEd, StPaul Convent, 協恩, 德望 (直資)

主恩 (叩門)

特異功能無乜, 都係考下 GAPSK, 參加下校際音樂節, 校內做多啲公職, keep住四條A... 等等

各位爸媽,
你哋有無心水 ?
   7    0    0    0

KK20010609 發表於 17-6-27 17:19
油尖旺區當然DGS啦, 入了不必理會甲, 乙, 因一早知
DG 呢間神校並唔係話入就入的, 無返一兩樣特異功能 加上級三內既能力, 機會其實好渺茫.

同埋 DG 係直資, 唔係 KLN3 網都可以考的....應該話係全港B1A女仔都會去考/考慮去考.

hugub 發表於 17-6-27 17:16
我朋友小學係葵青區,但住在觀塘區所以轉左校網,她在青衣區二線小學考5/125
...
oic, 原來跟住址用了觀塘區, thanks for your quick reply!!

tung0409 發表於 17-6-27 17:13
請問可否告知你朋友的女兒是觀塘區那一間小學, 級名次大約幾多左右, 最後自行入了油真?

因小女都是觀塘區, ...
我朋友小學係葵青區,但住在觀塘區所以轉左校網,她在青衣區二線小學考5/125

hugub 發表於 17-3-6 17:23
朋友囡囡無強項只有成績, 觀塘區...
甲一: 聖傑靈
甲二: 九龍塘真光中學
請問可否告知你朋友的女兒是觀塘區那一間小學, 級名次大約幾多左右, 最後自行入了油真?

因小女都是觀塘區, 本人亦有意自行選油真 (我自己是舊生), 以上資料對小女有沒有實力考油真會好有幫助, 謝謝你

講下講下又就嚟到我頭痕了,時間過得好快,呈一考完就好似入咗直路了,

希望大家 7月11日 都能夠有好消息 !!

os_ecu 發表於 17-3-7 10:06
協恩 聽聞好難考,文理、解難 及 邏輯 呢啲項目女仔嚟講會係一個挑戰.

唔擔心,我家重理輕文,男女都一早做定功夫。

hugub 發表於 17-3-7 10:40
今年文言文,速算
慘, 呢兩樣都唔係小女強項... Thanks anyway.

Fan1357fan 發表於 17-3-7 18:21
我女兒都是油尖旺B1A,女拔見完校長waiting, 協恩同德望都收、聖保羅男女剛於週六面試完(因spcc也是選人面試的),故你可以考慮吓這幾間。寧願安全D入佐先。因競爭力高,到時後悔也有能力去津貼扣門。

多謝回覆, 你講呢幾間都係我既心水, 幾間面試有無特別嘢要注意呀 ? 女女特異功能係邊一方面 ?

我諗既策略同你差唔多, 都係直資有offer都會take咗先, 自行又會去 in , last resort 都可以有得去叩下門.

希望你最後DGS都掂啦.

os_ecu 發表於 17-3-3 16:44
一個幾out-spoken, 少少音樂天份 (樂團, 管樂), 學術可以的 (form top 10), 呢個區可以點揀呢 ?

伊中, St  ...

我女兒都是油尖旺B1A,女拔見完校長waiting, 協恩同德望都收、聖保羅男女剛於週六面試完(因spcc也是選人面試的),故你可以考慮吓這幾間。寧願安全D入佐先。因競爭力高,到時後悔也有能力去津貼扣門。

王家爸爸    發表於 17-6-27 17:20
os_ecu    發表於 17-6-27 11:29
Ktfk  似 band 1AA 多D喎   發表於 17-3-7 21:12

os_ecu 發表於 17-3-7 10:06
協恩 聽聞好難考,文理、解難 及 邏輯 呢啲項目女仔嚟講會係一個挑戰.
今年文言文,速算

hugub 發表於 17-3-6 17:44
我朋友好LIKE 真光... 佢原本自行要選九真, 我極力sell佢至自行交油真乍

放榜佢囡喊住打比我話入左真光,  ...
油真 同 九真 係唔同 level 的,你的提議實在太好了. 開心到喊係應該的.

greentea000 發表於 17-3-6 21:08
我家族明後年都有女升中,會考協恩、德望熱身,主力仍係津校,大埔莫寿增、沙田培英。 ...

hugub 發表於 17-3-7 09:43
唔係油真暗示... 係另一間BAND 1 女校(自行二果間)暗示.. 唔開名費事煩, 呢間中學同朋友個囡間小學係有小小關連... interview只選100人面見, in左1.5小時 ... 朋友囡囡答問題時副校長已經微微笑又點點頭好似好滿意咁... 臨走就話而家唔可以講明收唔收你...7月放榜睇結果, 但有同學囡囡見同一副校就無呢d對話... 當我諗多左
我同事係蕭明畢業, 佢帶個囡去開放日時校長認得佢, 校長叫佢比成績表佢睇後都有暗示比佢... 放榜入左蕭明..

Thanks for your reply.
咁樣應該都唔算係暗示, 等如見工個interviewer "笑住口"同你講返去等消息一樣.  

Anyway 亦有可能因為自行選校既嗰兩間學校都唔知你擺佢一定二,高質學生係有機會兩間都收, 佢知道有機會俾人截糊呢.

os_ecu 發表於 17-3-7 09:16
我都係呢個問題, 教育局啲人講到明你係唔會知確實係邊一ROUND邊一個CHOICE收你子女的.
...
唔係油真暗示... 係另一間BAND 1 女校(自行二果間)暗示.. 唔開名費事煩, 呢間中學同朋友個囡間小學係有小小關連... interview只選100人面見, in左1.5小時 ... 朋友囡囡答問題時副校長已經微微笑又點點頭好似好滿意咁... 臨走就話而家唔可以講明收唔收你...7月放榜睇結果, 但有同學囡囡見同一副校就無呢d對話... 當我諗多左
我同事係蕭明畢業, 佢帶個囡去開放日時校長認得佢, 校長叫佢比成績表佢睇後都有暗示比佢... 放榜入左蕭明...

BNTYA01 發表於 17-3-6 23:00
油真都會暗示收?
我都係呢個問題, 教育局啲人講到明你係唔會知確實係邊一ROUND邊一個CHOICE收你子女的.

油真都會暗示收?

我家族明後年都有女升中,會考協恩、德望熱身,主力仍係津校,大埔莫寿增、沙田培英。

hkpapa852 發表於 17-3-6 17:36
其實點會甲2揀九真?

水平同自行個兩間, 同埋乙1乙2都有差距喎? 隨時自行唔得就入甲2
我都正想咁講,有乜理由自行一同自行二爭咁遠?
‹ 上一主題|下一主題