用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 視藝科
go

視藝科 [複製鏈接]

想問問, 小女成績BAND 1, 考13/108 (級1-40穩定BAND1), 但小女只差在視藝科, 只得C, 想問會影響第次排名很大嗎?
   6    0    0    0

我小一時上EK就知視藝科不容忽視,但幼稚園時,亞仔唔喜歡畫畫,小一下學期終于被我說服去跟老師學,至今已學咗近兩年了

今次小三有88.5分,歷史新高希望不斷進步

但其它科也不容忽視,如宗教科,今次仔得60分(輕視冇溫書)但多數人都有8,90分,按乘2計,都相差至少三四分平均分

妹妹頭 發表於 16-2-24 13:05
回覆 little_yolky 的帖子

我剛剛打左去學校, 問視藝老師, 女女視藝情況如何? 我唔想估估下, 因見成績表出 ...
那, 唔好估估吓, 問咗係咪安樂晒呢。即係話, 囡囡有攞80分既protential, 只係唔穩定啫, 只要佢認真, 就應該問題不大了。

回覆 HaYi 的帖子

我女女上年6月(即升小四暑假)開始學視藝, 已學了9個月了, 但都仲係中校中矩, 音樂我就冇學過, 因女女唔鍾意玩樂器, 佢只為音樂堂而上音樂, 但都有A, 我都算了

我都識幾個小朋友家長因為怕視藝呈分影響, 專門在P5/6去報畫班, 通常是成績勁好 (要保級頭) 或中游 (保band 1) , 我個P4, 都叫佢不要求求其其.

音樂因個個都有學樂器, 而且3級以上, 一般都不會太差.  

JJDBB 發表於 16-2-24 11:03
那就好彩了,是嗎?
我只係好感恩囉! 咁呢間又真係幾適合佢既, 而家又讀得好好, 好開心! 自信心都返哂黎。

little_yolky  我諗你當時見到個視藝分,真係想暈低  發表於 16-2-24 17:05

洋蔥頭媽咪 發表於 16-2-24 12:41
我相信老師都係估計來答家長,又或同學仔相差分數其實很接近,所以你問老師如差20分當然有機會變番B1,不過 ...
咁當然係推測啦! 就算BAND 1 / 2 係咩界線, 都係推測,唔去到派位果日都唔會知幾多人係。不過,我地小學都係講得好白既!

引用:回覆+little_yolky+的帖子 我剛剛打左去學

原帖由 妹妹頭 於 16-02-24 發表

我剛剛打左去學校, 問視藝老師, 女女視藝情況如何? 我唔想估估下, 因見成績表出 ...
可以放心啦,鼓勵小朋友盡力就可以了,呈分老師通常都會鬆手啲嘅

妹妹頭  多謝, 但願如此啦!  發表於 16-2-24 13:35

我剛剛打左去學校, 問視藝老師, 女女視藝情況如何? 我唔想估估下, 因見成績表出現C, 好驚, 老師答我, 女女視藝係72分, 所以係C, 佢地計法係......測驗40%, 考試60%, 女女測驗得60分(真係好肉酸, 冇心機整), 但考試有80分(老師都讚佢畫得好靚), 但拉完都係得72分, 冇辦法, 但老師話, 佢進步左好多, 下年呈分比心機, 應唔會再係C, 聽完都開心D

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+16-2-24+12:41+我

原帖由 little_yolky 於 16-02-24 發表
但係50分又離譜咗D, 視藝、音樂70分都係好低了。
係,一般都6X-7X多

洋蔥頭媽咪 發表於 16-2-24 12:41
我相信老師都係估計來答家長,又或同學仔相差分數其實很接近,所以你問老師如差20分當然有機會變番B1,不過 ...
但係50分又離譜咗D, 視藝、音樂70分都係好低了。

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+16-2-23+19:23+你

原帖由 silvia_ng 於 16-02-24 發表
我問左老師,假如呀仔VA攞返正常70分(即多20分),佢個全級排名係點,佢已答左我,係會入返BAND 1。 ...
我相信老師都係估計來答家長,又或同學仔相差分數其實很接近,所以你問老師如差20分當然有機會變番B1,不過老師其實不可能知道邊緣學生真正屬B1定B2,只可靠推測來答家長。

引用:Quote:JJDBB+發表於+16-2-23+19:01+點解会

原帖由 silvia_ng 於 16-02-24 發表
因為自行先有得揀呢間學校,大抽獎除左甲部,乙部冇得填。而且,大抽獎階段,呀仔落左BAND 2,甲部得幾個位 ...
那就好彩了,是嗎?

洋蔥頭媽咪 發表於 16-2-23 19:23
你可能以為呈分只係衰左 VA所以跌 band,但其實邊緣人唔止VA,所有科目都有機會影響升/跌 band ,就算你主 ...
我問左老師,假如呀仔VA攞返正常70分(即多20分),佢個全級排名係點,佢已答左我,係會入返BAND 1。

JJDBB 發表於 16-2-23 19:01
點解会知自行得左?
因為自行先有得揀呢間學校,大抽獎除左甲部,乙部冇得填。而且,大抽獎階段,呀仔落左BAND 2,甲部得幾個位,應該唔會抽到。

回覆:5kin 的帖子

Thanks

JJDBB 發表於 16-2-23 19:01
點解会知自行得左?
只要甲乙部都唔揀自行報果2間,派到咪一定自行囉;
如果甲部果3間响自行同乙部都無填到,派到咪一定係甲部中咗囉;

如果自行同甲部都無揀到又派咗,咁就一定係乙部中奬啦

回覆:視藝科

我仔視藝一直都係C

引用:Quote:原帖由+JJDBB+於+16-02-23+發表點解

原帖由 mcl203 於 16-02-23 發表
跨區囉
Ok 知道!

引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+16-02-23+發表

原帖由 JJDBB 於 16-02-23 發表
點解会知自行得左?
跨區囉

‹ 上一主題|下一主題