用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田培僑
go

沙田培僑 [複製鏈接]

大家覺得沙田培僑如何?校風如何?

6    0    0    0

引用:Quote:beautyhar+發表於+15-9-7+16:29+全校

原帖由 hkpapa852 於 15-09-07 發表
B1A學校入U率要去到60%? 我有興趣知呢個標準點定出嚟喎
其實中學Banding 點分我都唔太清楚個基準呢!有冇人可以指教下?

回覆:hkpapa852 的帖子

校長講

beautyhar 發表於 15-9-7 16:29
全校師生所努力的成果, 大家都以成績來作肯定啫。 當然校長也提及Band 1A入U% 去到60% 培僑還有很大進步空 ...
B1A學校入U率要去到60%? 我有興趣知呢個標準點定出嚟喎
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:aptiva+發表於+15-9-6+12:55+所以著

原帖由 hkpapa852 於 15-09-07 發表
如果係校方自己話今年達B1B成績, 咁似乎學校都係著重"虛名"喎!
全校師生所努力的成果, 大家都以成績來作肯定啫。 當然校長也提及Band 1A入U% 去到60% 培僑還有很大進步空間, 也以此為目標。

引用:Quote:原帖由+daddykei+於+15-09-07+發表我

原帖由 byoung 於 15-09-07 發表
請問這兩間你有什麼睇法呢?
由於打算本地升學,我比較著重中英文平均發展,不考慮官津校係始終語境有限,而且小朋友比較活潑,在官津學校可能不易比老師接受。兩所學校都以活動教學為骨幹,王錦輝感覺着重英語多一點,英文語境環境非常好,多project 而父母參與量較多,音樂美術戲劇發展多在課後進行,而培僑感覺中英比例比較平均一點,普英粵三語相行,而音體藝發展滲入課程中,由其樂器係必修,而英藝/中藝係校本課程之一。如外地升學,王錦輝提供了很好嘅語境,但如果target 本地升學,中文就要自己花點時間,培僑英語環境比王錦輝遜色,但中文課程比其他學校深,以我小朋友情況,佢學英文好快且喜歡英文科多些,但學中文興趣不大,由於我不打算送佢去海外,所以我比較著重中文,因為要學好中文真係唔容易。我有不少朋友在王錦輝就讀,佢地都打算送小朋友出國,而且可選IB,而我目標係本地大學,所以選擇有所不同。作為家長,只有自己最清楚自己小朋友嘅情況,沒有最好嘅學校,只有合適不合適而已,我相信每間學校都好努力為學生提供教育,而家長亦在家努力配合。

引用:我唯一有比較過嘅學校係培僑同黃錦輝,因為

原帖由 daddykei 於 15-09-07 發表
我唯一有比較過嘅學校係培僑同黃錦輝,因為同是直資又在同區,而兩間都收咗囝囝,所以我並沒有要比較其他學 ...

回覆:daddykei 的帖子

回覆:hkpapa852 的帖子

我唯一有比較過嘅學校係培僑同黃錦輝,因為同是直資又在同區,而兩間都收咗囝囝,所以我並沒有要比較其他學校喲

aptiva 發表於 15-9-6 12:55
所以著眼點咪之後幾年囉,佢亦只係話今年達1b成績,無話自己band 1學校,直資本來就無分banding。

...
如果係校方自己話今年達B1B成績, 咁似乎學校都係著重"虛名"喎!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:為什麼一定要攞港同黎比較,港同絕對係一間

為什麼一定要攞港同黎比較,港同絕對係一間好學校,就讀培僑家長從來都係噤認為,一間係港島,一間係沙田, ...
Well said! I also like Pk a lot, but my son can't get in

單看上表似乎港同的成績都比去年下跌了少少,不過今年出了兩個狀元,成績算好好。

daddykei 發表於 15-9-7 11:38
為什麼一定要攞港同黎比較,港同絕對係一間好學校,就讀培僑家長從來都係噤認為,一間係港島,一間係沙田, ...
你地之前要攞佢同港同比, 我咪用港同嚟比囉..... 你想用邊間吖?

引用:為什麼一定要攞港同黎比較,港同絕對係一間

回覆:沙田培僑

為什麼一定要攞港同黎比較,港同絕對係一間好學校,就讀培僑家長從來都係噤認為,一間係港島,一間係沙田,用家不一樣。對我地哩啲住新界又無能力搬出去港島嘅人黎講,難道住係新界就唔可以為自己小朋友找一所好學校? 當初,我唔想小朋友係功課中成長,在新界東就只有兩間直資可選,我不在行比較數字,但我選擇用眼看,同親自問用家,比較課程等等,對我黎話,成績雖不叫突出,但起碼對我地讀緊嘅家長黎講,睇到學校在努力中。而我所講嘅進步中亦包括學校嘅行政,課程,師資等等。我無能力送小朋友出國,將來都係要靠DSE升大學,其實比起其他人,更加緊張那堆數字應該係培僑家長吧!  我只係一名平平凡凡但愛小朋友嘅家長,眼見為實,感受為真。如果學校唔得,我一樣會好努力地帶小朋友另選他校,但暫時我對學校很滿意,見到小朋友每日開心番學,學懂自行閱讀,學到嘅知識並不死板無趣,仲會尋根究底,比起我哩啲goose feed 長大嘅人,真係好羨慕。

beautyhar 發表於 15-9-7 09:09
我地家長也希望培僑可以一直進步下去, So far學校安排對家長來講也很貼心呢系一間好學校。
好似真 ...
培僑係咪進步緊, 自己睇吧!

DSE年度

中學名稱

3322比例

聯招學位

聯招學士學位

升讀3大比例

升讀本地副學位課程比例

升讀本地學士課程比例

升讀本地學位課程比例

海外升學比例

升讀大專課程比例 (本地+海外)

升讀學士課程比例 (本地+海外)

港大同學會書院

68.20%

55.81%

47.29%

27.91%

8.53%

47.29%

55.81%

39.50%

95.31%

培僑書院

52.10%

95.83%

47.92%

港大同學會書院

71.40%

52.27%

39.39%

30.30%

12.88%

39.39%

52.27%

22.60%

74.87%

培僑書院

46.20%

94.00%

68.62%

港大同學會書院

64.30%

52.00%

48.00%

25.60%

4.00%

48.00%

52.00%

TBC

52.00%

培僑書院

* 22%

* 44%

TBC

wing.2bb  It seems not?   發表於 15-9-7 11:00

我地家長也希望培僑可以一直進步下去, So far學校安排對家長來講也很貼心呢系一間好學校。
好似真道咁, 第一年IB狀元也有好多人討論佢人數,取巧, 實力証明今年再好過上年,學校成長也需要過程。
至於红底背景...暫時唔覺得有特別, 除新校長講野唔正外, 有再向大家報告

hkpapa852  真道今年好過上年?  發表於 15-9-7 10:24

無論%現時達不達到B1水平, 至少可以肯定學校在持續地進步中,成績一年比一年進步,現時只有三年嘅DSE的成績作比較,我相信過多兩年由G.1 讀上嘅那一批學生考DSE會有相當不錯嘅成績,因為校長講過現時G11嘅學生成績相當不俗,就給學校多一點時間,看看往後成績仍否能保持一直進步吧!

aptiva 發表於 15-9-6 12:55
所以著眼點咪之後幾年囉,佢亦只係話今年達1b成績,無話自己band 1學校,直資本來就無分banding。

...
其實所有學校都無分banding,只係家長嘉喜歡分啫!

引用:Quote:aptiva+發表於+15-9-6+12:38+如果用

原帖由 hkpapa852 於 15-09-06 發表
一間學校如果要叫得做B1學校,起碼要長期(至少連續兩三年)能保持B1水平,而唔係只係其中一年半年達到標準 ...

‹ 上一主題|下一主題