用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果父母間小學係二線
go

如果父母間小學係二線 [複製鏈接]

所屬校網係a 區
如果父母間小學係二線(係b 區),但自行報基本上都入硬,因唔太多人爭,同埋車程都要25分鐘
咁你地自行會揀父母間小學,定照填自己A 區一線學校做111 搏下?

父母間小學十幾年前派位ok, 但呢幾年無登出來,同聽人講跌左。 但以往我自己讀覺得幾好,但近年係點真係唔知。

好煩,請指教,謝謝!

1    0    0    0

回覆:little_yolky 的帖子

咁你呢間都唔算二線啦

jason1978 發表於 15-7-16 19:26
原來大家都有相同問題。
我會睇吓乜原因二線,如果校風唔差,我會在自行袋住先。
其實二線有二線好,起碼廿 ...
我間母校係二線, 但20分都要抽

袋住先再考心儀學校隱陣d.樓主係邊個校網?

醒目開學勳章 王國長老

今年叩門實際情況, 我搜集左一d資料, 邊d真係要111, 你睇清楚; 真係有家長pm我話後悔放棄左間母校, 點知111抽唔到, 叩門無份, 見到人地非111有得見, 後悔極了
http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=3062466

回覆:如果父母間小學係二線

我果間就係無得搬走嘅上午校,校舎細又舊,所以無乜人揀。

回覆 jason1978 的帖子

其實我都唔係好清楚現在校風如何, 因為連學校都已經搬左 (下午校分拆校舍), 趁呢幾個月或者再了解下先

回覆 babygirl2004 的帖子

就係唔係一線先煩惱, 但本區亦唔見有好好選擇, 暫時都諗住自行袋住先, 考其他直私睇下有冇OFFER再諗

原來大家都有相同問題。
我會睇吓乜原因二線,如果校風唔差,我會在自行袋住先。
其實二線有二線好,起碼廿分穩入,唔使咁驚。係幾好嘅保險線。
老實講,如果個細路得嘅,有無111都叩到門。
就好似揾工一樣,覺得你得先去睇人工叫價係咪合理,唔會因為叫價低先請你

醒目開學勳章

我細路入我地母校(算一線)(b區)有分,但我地住a 區。 果度較吊腳,要坐校車。
但我同先生唸住報屋企附近的一、二線算數,等睇彩數

回覆 babygirl2004 的帖子

其實入母校,都係買個心安,起碼有間不太差的學校。視乎你認為有個「後備」有幾重要。我母校都唔係一線,屬於二線頭,我會點都要左個位先,咁樣再去考直資私小壓力細好多。我唔想擔心到下年七月。

little_yolky 發表於 15-7-16 16:50
去咗考間有聯繫既二線私校
好提議、好策略!

babygirl2004 發表於 15-7-16 16:26
謝謝你,要唔要111係要開放日問學校?
其實只要在這裡多D爬文,也可以了解多D:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2992828&extra=page%3D1

2015-2016年度小一,部份小學叩門資料

babygirl2004 發表於 15-7-16 16:08
我都有考慮過你嘅方案
但穩入母校,再去扣門,我就最多係11 , 因自行我已報左母校,變左叩門會好無說服力 ...
搞清楚啊, 你要穩入母校, 再去叩門, 係00啊!因為自行成功咗, 係無得大抽奬的。

babygirl2004 發表於 15-7-16 16:05
咁你阿女最終大抽獎入到第一志願嗎?
去咗考間有聯繫既二線私校

引用:所屬校網係a+區 如果父母間小學係二線(係b+

原帖由 babygirl2004 於 15-07-16 發表
所屬校網係a 區
如果父母間小學係二線(係b 區),但自行報基本上都入硬,因唔太多人爭,同埋車程都要25分鐘
...
我今年情況類似
母校:大圍迦密
住:91網(心儀培基)

最後決定自行入母校
也算好彩
因小朋友面試表現差
所報直資私立叩門全軍覆沒
只是迦密無校巴到我屋村
頭痛中

引用:Quote:babygirl2004+發表於+15-7-16+16:08+

原帖由 LittleButter 於 15-07-16 發表
其實要搞清楚你心儀的小學是否真的一定要111才肯接見,因為真的有D學校是「務必」需要111,但有D只是111優 ...
謝謝你,要唔要111係要開放日問學校?

babygirl2004 發表於 15-7-16 16:08
我都有考慮過你嘅方案
但穩入母校,再去扣門,我就最多係11 , 因自行我已報左母校,變左叩門會好無說服力 ...

其實要搞清楚你心儀的小學是否真的一定要111才肯接見,因為真的有D學校是「務必」需要111,但有D只是111優先考慮,即非111也肯接見,亦即係只要你小孩的portfolio 夠勁,已經可以有機會被接見。

引用:唔鍾意母校,唔揀咪得囉,去揀一間喜愛的就

原帖由 dlee_ca 於 15-07-16 發表
唔鍾意母校,唔揀咪得囉,去揀一間喜愛的就可以,有什麼問題呢?
母校又唔係唔鐘意嘅,但係區內學術唔算top. , 同埋無聯繫中學
如果搏自己鐘意個間,係區內好多人爭,而自行我就一定唔夠分,要抽獎,我怕派左去d 好差嘅學校,所以好煩唔知點做

引用:主要問題係a+區果間一線值唔值得你去搏。

原帖由 gk678 於 15-07-16 發表
主要問題係a 區果間一線值唔值得你去搏。
而呢個問題要考慮嘅主要因素係,你個小朋友算叻定普通?
如果普通 ...
我都有考慮過你嘅方案
但穩入母校,再去扣門,我就最多係11 , 因自行我已報左母校,變左叩門會好無說服力,唔夠人地111咁有誠意

‹ 上一主題|下一主題