用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點教小一生重組句子
go

點教小一生重組句子 [複製鏈接]

阿仔小一,但是中文真是好差,特別在做重組句子,基本上可以話10句錯10句,除非真是好容易個句,想問各位,有咩心得可以教佢

4    0    0    0

回覆:點教小一生重組句子

簽名被屏蔽

亞仔K3已要做重組句子。自2歲已有閱讀習慣,有語感。自小我也一句一句同他伴讀。他現在一用口讀出不順已知對或錯了。

試試多看書,用口讀,把語感培養出來,日後可幫助作之文。

引用:講真話,只能多看書,將書內容讀出口。有網

原帖由 torunpoland 於 14-12-30 發表
講真話,只能多看書,將書內容讀出口。有網友話分「名詞」等等方法,的確是方法,但非常極度沈悶,絕對會令 ...
你講得好啱,再好嘅方法,小朋友都唔會願去學,要比較大個先肯學呢D方法。
睇多D書,讀出聲都係我用係我仔嘅方法,佢中文科老師都話佢中文高於水平,但佢做重組句子甚至閱讀理解,都只靠自己理解,無方法可言。
語文要時間,無乜方法特飛猛進!我花了幾年時間,每本書,每句句子去讀,由我去讀比個仔聽,到佢自己慢慢讀,嗰D功夫係實實在在,係努力得來的!其實個個都做得到的!

回覆:肥婆媽 的帖子

講真話,只能多看書,將書內容讀出口。有網友話分「名詞」等等方法,的確是方法,但非常極度沈悶,絕對會令孩子關上耳朵,更加冇進步可言。點教?都係一方面俾心機鼓勵佢睇書,另一方面同佢日日從「做十題錯十題」的苦難中度過。

964000 發表於 14-12-24 19:39
其實呢D重組句子有咩用?真的學到中文?

你講嘅係事實,無乜用,純粹為咗多個方法考學生.

其實呢D重組句子有咩用?真的學到中文?

重組句子係極之無謂既文法練習,睇多D書學好語感,我認為冇需要刻意操練

要先理解3要素(人物、地點、事情)和4要素(時間、地點、人物、事情)。之後掌握形容事情的形容詞。父母平時對話多留意自己句子舖排,當然要多看故事書。

引用:阿仔小一,但是中文真是好差,特別在做重組

引用:我有叫阿仔做完之後讀下順吾順口,佢就成日

原帖由 肥婆媽 於 14-12-19 發表
我有叫阿仔做完之後讀下順吾順口,佢就成日話好順口,我又試過叫佢試下用口語化講一次先,但是都是吾得

...
要學懂辨別詞語(例如什麼是名詞、動詞)、基本句子結構,看多點課外書,再加上多練習,不能只叫小朋友讀下順唔順口,因為他還未有這個語感。加油!

YY Mom :-D

引用:要求小一生做句子重整,真係要求太高,普教

原帖由 Carsonsh 於 14-12-22 發表
要求小一生做句子重整,真係要求太高,普教中之下,小一生可以認齊D字都已經唔容易,悟性各人不一樣,簡直 ...
K3剛開學要考小一,有d已考重組句子

要求小一生做句子重整,真係要求太高,普教中之下,小一生可以認齊D字都已經唔容易,悟性各人不一樣,簡直係揠苗助長!

試下將生字分開一個個寫係紙,之後換唔同位置叫佢讀

引用:阿仔小一,但是中文真是好差,特別在做重組

原帖由 肥婆媽 於 14-12-19 發表
阿仔小一,但是中文真是好差,特別在做重組句子,基本上可以話10句錯10句,除非真是好容易個句,想問各位, ...
重組句子靠語感,一定要多看書。操補充練習也應該會有點幫助,做得多會發現句式差不多。

我有叫阿仔做完之後讀下順吾順口,佢就成日話好順口,我又試過叫佢試下用口語化講一次先,但是都是吾得

‹ 上一主題|下一主題