用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 得15分,Net 12,請賜教
go

得15分,Net 12,請賜教   [複製鏈接]

有大坑真小backup,可以抽獎,咩策略好?住Net 12,得15分,冇細佬妹。得15分如果自行瑪利曼、st Paul catholic應該係side氣⋯⋯但如果唔1-1-1,以上兩間是否冇得叩門?15分喺net 12點搞?請賜教。

34    0    2    1

回覆 socute 的帖子

Only one finally get in the other one failed. I am not sure she get special skills but looks like very 斯文.

hppa  thanks for your reply  發表於 16-1-7 11:25

引用:我識得兩個瑪利曼叩門有得見有一個最後入左

原帖由 socute 於 16-01-07 發表
我識得兩個瑪利曼叩門有得見有一個最後入左是1-0-0 因為不是net 12。我不知她們憑什麼條件揀人去見,但是兩 ...
Sorry 是110

hppa  are they good in academic? or do they have special skills?  發表於 16-1-7 10:55

回覆:得15分,Net 12,請賜教

我識得兩個瑪利曼叩門有得見有一個最後入左是1-0-0 因為不是net 12。我不知她們憑什麼條件揀人去見,但是兩個小朋友有一個共同點都是天主教徒。

今年12網一定更刺激!

我個人覺得鐘意就go ahead,反正大家一齊抽

引用:Quote:tam_bb+發表於+15-3-2+11:47+如果以

簽名被屏蔽

tam_bb 發表於 15-3-2 11:47
如果以升直屬中學部比率來說,St Paul catholic (82.5%) > Marymount (65.83%) > St. Francis (59.17%). 似 ...
MPS 2014/15 升中有數了....收番88 Vs 122....即係72.13%....唔計決定往外走既學生 ~~~

簽名被屏蔽

cheechi 發表於 15-3-12 20:47
St francis 數字似乎不太準確,她的傳統是會盡收自己小學的學生,除非學生太叻,自己轉左去更好的一線頭學 ...
人地話咗啦: 以升直屬中學部比率來說

直屬中學留俾小學學位係固定既, 亦係唯一一項不變而可計算既升中因素..... 至麼自行可能會收番幾多人, 有幾多叻人會走, 年年人數唔同, 亦無從估計.

St Francis中學只有71個位留俾小學, 但小學一級至少120人, 比例就係得59.17%咁多(只會更少, 因一級多數多過120人)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:如果以升直屬中學部比率來說,St+Paul+cath

原帖由 tam_bb 於 15-03-02 發表
如果以升直屬中學部比率來說,St Paul catholic (82.5%) > Marymount (65.83%) > St. Francis (59.17%). 似 ...
St francis 數字似乎不太準確,她的傳統是會盡收自己小學的學生,除非學生太叻,自己轉左去更好的一線頭學校(如聖保羅男女),或學生成績太差,中學先唔要

oh_really 發表於 15-3-2 14:06
我個女喺St. Francis 讀緊,唔覺中學部收返咁少小學部嘅學生噃。相反,有女升咗上中學嘅媽咪都異口同聲讚學 ...
中學部有幾多人, 直屬位有幾多係清清楚楚, 不確定因素只有:

1. 自行階段中學部會收幾多直屬小學既學生
2. 幾多人會係大抽獎抽唔到直屬位但最後都抽中
3. 叩門收番幾多個直屬小學既學生

另外, 最簡單一個道理, 但似乎好多人都忽略咗:
如果小學部人數大多, 直得番上中學部比例一定唔會高; 相反, 小學部人數少, 唔用足85%直屬位都夠收番所有小學部既B1+B2學生(好似St Clare咁)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我個女喺St. Francis 讀緊,唔覺中學部收返咁少小學部嘅學生噃。相反,有女升咗上中學嘅媽咪都異口同聲讚學校有人情味,會儘量收返小學部嘅學生。每年都有叻嘅學生去咗更叻嘅學校,想原校升讀嘅,只有好少好少數升唔返。我都係聽返嚟,有錯請指正。
另外,St. Paul's Sec 兩年前試過申請轉直資,未知日後會否捲土重來;如果會,對升中比率可能有變數。

(利申:我本身St. Paul's Sec畢業,好like母校。)

tam_bb 發表於 15-3-2 13:18
咁揀直屬(例如Marymount primary 、st Paul catholic primary ) 是否穩陣過揀聯繫 (例如 大坑真小)?( ...
其實直屬中學只能保証B1生必定能上番中學,如果係B2生就要睇運氣。真中聯繫位應只夠俾B1學生(如果唔夠我諗真中唔介意自行時收番)

咁揀直屬(例如Marymount primary 、st Paul catholic primary ) 是否穩陣過揀聯繫 (例如 大坑真小)?(雖然都係抽到先算😅)

hkpapa852 發表於 15-3-2 12:37
自行收幾多無保証,上年收30人今年可以一個都唔收,真係海鮮價;直屬位無得變,一向只有中西區3間一線中學 ...
呢d遊戲玩法...直屬中學熟晒啦..無保證 咪用黎彈弓手羅
如...以前自行用10個8個位去調到某個%...有須要咪將果10個8個位放落統一先收...完全無影向中學水平
微調只會影向中學Vs小學 學生人數有分別果幾間姐~~~

mcl203 發表於 15-3-2 12:13
你睇既reference...係未計 自行階段 所用既收生位...%有偏差....就算有某%直屬位...並不等於一定要用盡佢. ...
自行收幾多無保証,上年收30人今年可以一個都唔收,真係海鮮價;直屬位無得變,一向只有中西區3間一線中學用唔盡;而且教育局微調後,由2017開始,所有中學必需用上限比例的直屬位(除非相關小學B1+B2學生不足),呢樣唔駛擔心

你睇既reference...係未計 自行階段 所用既收生位...%有偏差....就算有某%直屬位...並不等於一定要用盡佢...參考吓尚可
實質數字若有該校提供%會更準確~~~

如果以升直屬中學部比率來說,St Paul catholic (82.5%) > Marymount (65.83%) > St. Francis (59.17%). 似乎St Paul catholic primary 比較穩陣。但st Paul catholic 半日制,各年級是梅花間竹am or pm,而且又會搬校舍(搬去邊?何時?confirm未?請指教)。Marymount 英文小學,吸引。st Francis 升中學部比率比較低。暫時我較傾向選st Paul catholic primary 和 Marymount ,但未決定到揀邊間做乙一好。

‹ 上一主題|下一主題