用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請求大家分享經驗⋯⋯help!!!
go

請求大家分享經驗⋯⋯help!!! [複製鏈接]

小兒剛滿三歲,每次不滿就掉玩具,我哋父母同佢講唔好咁做,佢就更衰要咬我們或用頭撞我們!究竟大家有乜方法阻止佢呢啲行為發生,請求大家分享吓⋯⋯please help😫
   0    0    0    0

回覆 waiwai23 的帖子

HELLO! 以下是自己方法,希望幫倒你因我仔仔都有咬人同用頭撞我們, 我用了以下方法

1. 他咬人時, 我們真係大力打他咀仔, 話比他聽唔可以咬人,人地會痛(有些人話佢會學我們咁打人, 所以你要考慮呢點),
    我覺得呢個方法是有效的

2. 當他發脾氣時, 我們會用兩隻手捉住他手臂, 距離遠d, 咁樣他應該撞唔倒個頭去你們度,
    一路都捉實他, 他冷靜少少時, 你就相對放輕番隻手,比佢知道 佢唔發脾氣時候, 我們會放手的
    當佢冷靜少少時, 佢聽得我們d 說話入耳,就同佢講,唔可以搵頭撞人

以上方法, 我自己用緊, 而覺得都叫做有效

媽媽,齊齊加油!!

回覆 bauhiniakan2000 的帖子

多謝分享!希望成功⋯⋯
不過再問,如果我避開佢,唔理佢,佢撼頭埋牆咁點做呀?
多謝賜教😁

掉完要佢執番放好,唔執捉住佢隻手要佢執,唔使鬧佢,等佢知道後果,用頭撞你咬你安全情況下避開佢唔理佢.

我仔對我老公衰啲,對住我好些,可能我係惡嗰個⋯⋯
你係咪淋啲架?

回覆:請求大家分享經驗⋯⋯help!!!

Same as my son!! Very tired dealing with him.

‹ 上一主題|下一主題