用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York 國際班及沙田樂基
go

York 國際班及沙田樂基 [複製鏈接]

想請教兩間學校課程有何可取之處?

兩個選擇煩惱中,兩間都要坐校車。

8    0    0    0

antoniochanbbc 發表於 14-5-2 14:21
我仔仔讀駿景樂基,英文老師都係黃種人,不過口音唔係港式喎!

學校有好多課外課程,不過,只係睇下你有冇 ...
只收十個月學費,應該同碧濤一樣

回覆:York 國際班及沙田樂基

York幾錢?

antoniochanbbc 發表於 14-5-2 14:21

學校有好多課外課程,不過,只係睇下你有冇 ...
我印象中碧濤好似收10個月學費, 駿景收11個月架? 不過其實收幾個月都係一年總數除攤分, 差不多4萬一年PN,無咩雜費, 算是合理收費。

學校有好多課外課程,不過,只係睇下你有冇時間。

每個星期小朋友都有一本中文、一本英文讀物,一星期後老師會問佢問題,會有頗具體既評語。

暫時沒有功課 (假期除外)。

教師願意同家長溝通,我都有打電話去問下班主任囝囝既上課情況,佢地都有耐心地回應,講得比我問既多。

學校 PN 3770,交 11 個月,沒有特別收費。K 班必收 N 班。

睇邊間合自己需要 :)

Yes, my kid also singing at home every night, recently has mandarin song too. For PN, is enough for my expectation.

引用:+

原帖由 mi0114 於 14-04-30 發表
其實最緊要小朋友讀得開心,我囝囝讀駿景園樂基好開心,成日唱歌。

回覆:HarrisWan 的帖子

回覆 mi0114 的帖子

我都係woo!^^

其實沙田都有不錯既津校,大部份人入津校也不代表是考不到直資私校才選擇大抽獎。沒有非考不可的理由。我自己是喜歡樂基英普語境好才選擇的。

其實我都好想阿囝讀york咖...
而家我囝讀另一間一個月既駛費都成4、5千...
係平過york既...但york真係唔近屋企要坐校車...
希望阿囝將入讀既都岩佢適合佢

係呢,點解關事呢,一年比一年多,私校band 1都好多,之前都有人post 入小 result,我應該講入小result,唔係派位,sorry!

引用:九龍塘那間,係由沙田分家出黎,沙田樂基八

原帖由 mimwing 於 14-04-28 發表
九龍塘那間,係由沙田分家出黎,沙田樂基八成入band 1,碧濤只係新開校舍,
講係開新校舍,沙田樂基計劃到 ...
八成入band 1? 一呂沙呂津校都關事?

都係果句啦。唔可以assume所有小朋友都一定要考直資私校,總有家長prefer大抽獎或叩門校。咁唔代表佢地小朋友質素唔高既。平常心,如buy 間學校學習style就入讀,唔buy入左都只會活在猜疑中渡過。

九龍塘那間,係由沙田分家出黎,沙田樂基八成入band 1,碧濤只係新開校舍,
講係開新校舍,沙田樂基計劃到開校都好好多,九龍塘那間搞分校搞到要去渡假村上堂,最重要駿景碧濤都係同一位校長,副校都是駿景過去的。。。

引用:Quote:原帖由+Whypekkei+於+14-04-09+發表

原帖由 samchan2179 於 14-04-26 發表
九龍塘高班好多,但好似最近因為土地用途有D問題
就係咁,搞到我15/16!

引用:Quote:原帖由+Whypekkei+於+14-04-09+發表

原帖由 samchan2179 於 14-04-26 發表
就係咁,搞到我15/16!

引用:那沙田pictorial樂基同九龍塘樂基,兩者都

原帖由 Whypekkei 於 14-04-09 發表
那沙田pictorial樂基同九龍塘樂基,兩者都要坐校車,應如何決擇?謝分享!

...

‹ 上一主題|下一主題