用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 怕羞B一定無OFFER?
go

怕羞B一定無OFFER? [複製鏈接]

2    0    0    0

我之前聽人講過啟思係揀家長多過揀小朋友...   因為認為家長既質素, 同平時點樣教小朋友比較緊要..... 因為佢地係母語教學同著重活動教學, 如果一見到到D怪獸家長, 多數都唔收!

我女三月B,自認父母背景不算差,平時講不停,interview時就死都唔講,問乜都唔答,但肯做指令,我只可以陪笑誘導都唔俾面。好快俾啟思reject左,婆婆日日係度擔心阿B冇學校讀....

回覆:darichie 的帖子

認同

回覆:怕羞B一定無OFFER

隨緣!見得一面,仲要幾分鐘!希望我哋都盡快遇到有緣人!

引用:我個B都係文靜內向嘅觀察型...不過呢個係佢

原帖由 darichie 於 13-11-04 發表
我個B都係文靜內向嘅觀察型...不過呢個係佢嘅特質,我唔認為係輸蝕喎。我個人認為,一個真正嘅教育工作者應 ...
認同!

我個B都係文靜內向嘅觀察型...不過呢個係佢嘅特質,我唔認為係輸蝕喎。我個人認為,一個真正嘅教育工作者應該會識得欣賞唔小朋友嘅特質再加以培育。至少我個人係好一廂情願地希望HK係有呢類嘅嘅學校。而家同我小朋友去面試都係抱住隨緣嘅心態,講真,短短嘅5-10mins面試過程可以有幾了解個小朋友吖?

回復 您好媽 的帖子

超同意!

回復 CapricornO 的帖子

我阿B...15個月去interview...好似阿呆咁....冇笑容...but又做到指令...有offer ah...仲係2間tim...

引用:Quote:原帖由+wawa~~+於+13-11-03+發表咁奇

原帖由 龍龍 於 13-11-04 發表
唔係我囡囡呀,係朋友囡囡,樣子一般架咋,不過可能真係合老師眼緣卦,同埋佢係3月大b

...
可能父母背景都有關係

引用:Quote:原帖由+龍龍+於+13-10-29+發表其實我

原帖由 wawa~~ 於 13-11-03 發表
咁奇?你個女是否生得好靚好可愛?
唔係我囡囡呀,係朋友囡囡,樣子一般架咋,不過可能真係合老師眼緣卦,同埋佢係3月大b

引用:我小朋友都唔識講野,坐唔定,周圍搞人地d

原帖由 小鼠 於 13-10-29 發表
我小朋友都唔識講野,坐唔定,周圍搞人地d野,爭小朋友玩具,用玩具掟老師,但啟思都有offer,我唸睇眼緣同 ...
掟老師都收,令人不解

引用:其實interview呢樣嘢好睇個老師主觀感覺,

原帖由 kaka-bb 於 13-10-29 發表
其實interview呢樣嘢好睇個老師主觀感覺,佢鍾意就收,唔啱眼緣就唔收,就好似大人見工咁。算啦!大家睇緣 ...
咁即是睇樣

引用:Quote:原帖由+小貓1124+於+13-10-28+發表有

原帖由 龍龍 於 13-10-29 發表
其實我真係唔明啟思既收生準則係咩,我朋友囡囡完全做唔到指令,仲扭計發脾氣,九龍塘啟思都收左佢:toocold ...
咁奇?你個女是否生得好靚好可愛?

回覆:sailob 的帖子

我跟自己說不要太擔心、因為我小時候也是這樣的、極討厭跟陌生人打招呼、但這不會影響我將來讀書、只是會給他人很cool的感覺。

引用:我個大仔係慢熱型、在家超活潑、學習能力高

我個仔都係 , 仲要係大仔2011年 12月 , 佢一見到老師唔出聲 , 唔望老師, 好怕羞 , 但在家好活潑, 出街同小朋友玩又係一樣活潑 , 唯獨面試好差, 未有人收

回覆:Franceschingyi 的帖子

我女都係呢type。in 左沙田啟思唔收。佢呢type 慢熱b。去interview時係咪輸左一半?!

回覆:CapricornO 的帖子

我個大仔係慢熱型、在家超活潑、學習能力高、但一出到去見到陌生人就呆哂、眼定定望住老師。見左嘉德麗同啟思都唔收。

講眼緣、睇彩數,interview 得嗰5-10分鐘,了解得幾多,做爸媽不要太上心,放鬆、隨緣....
‹ 上一主題|下一主題