用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好唔開心!學校今日打嚟預告我囝囝冇得直上K1! ...
go

好唔開心!學校今日打嚟預告我囝囝冇得直上K1! [複製鏈接]

囝囝有delay speech同發展遲緩,我一時大意冇問清楚學校係咪N班直上K1,結果就擇錯學校出事!(因為囡囡都係讀呢間,當年係直升,所以以為都係一樣直上K1!)
老師今日話囝囝返咗一個月學,表現未如理想,唔達學校要求,各方面都delay,所以叫我有心理預備,校內interview會唔合格,冇得直升K1。

我真係好驚冇學校收佢讀K1!請問沙田馬鞍山有冇邊間幼稚園係必收?或者肯收有delay嘅小朋友?

karen55407    發表於 13-9-25 20:03
   2    0    0    0

我覺得樓主可以有兩手準備:搵定學校同積極幫小朋友練習。

其實小朋友係未識講野同因delay而唔識講,老師應該分辯到。
如果佢地根本唔怕收生不足,當然會捨難取易,希望小一派位好就佢地校名好,咁就真係未必有心機教真係delay嘅小朋友。

所以如果搵到一間有耐性教,比小朋友把握到黄金學習期嘅,可以追番上去,都未必係壞事!

DevilPig 發表於 13-9-26 00:07
讚成,lee 間學校有問題,無乜愛心,唔嘗試同家長一齊解決問題,反而選擇逃避,點作為教育家呀?身教好重要 ...

完全唔同意學校把小朋友的問題反映比家長就代表冇愛心。好快就到K1面試高峰期,學校都係想家長對小朋友的問題可作準備,並不等於學校選擇逃避。

回復 myemmie 的帖子

安排得很好!  
另協康會 - 兒童健樂會10-12月份有活動合2-4YEARS小朋友 (eg, 社交遊戲小組, 音樂治療小組), 可參加吓.

你都好積極處理,已搵評估機構評估。唔好灰心!就等時間同評估黎證明該校老師判斷是否專業吧!加油!

回覆:myemmie 的帖子

如發現speech delay, 儘快見治療師,勤力d在家做家居訓練,建議睇私家,政府排好耐,不要錯過治療黃金期。

回覆:DevilPig 的帖子

甘又唔好話學校有問題,樓主仔仔好似讀緊Think, 佢地一向都冇話直升,要做評估的(雖然我聽聞多數都收番),而且亦有其他學校都唔係直升,e.g. cannan KLN Tong, KM; 我覺得講明冇問題wor, 家長選擇讀唔讀之前應該考慮清楚。

引用:回復+myemmie+的帖子 我覺得你現在最急要

原帖由 cninelaic 於 13-09-26 發表

我覺得你現在最急要做是幫囝囝揾一些專業評估 (eg: 香港康復學會或其他....), 然後再 ...
有呀,十月約咗去PWH 兒童發展評估中心做評估,
下星期去仁安見言語治療師。

我覺得你現在最急要做是幫囝囝揾一些專業評估 (eg: 香港康復學會或其他....), 然後再針對問題去治療, (eg: 言語治療, 音樂治療....), 另協康會亦有一些課程可參加, 先去提升囝囝能力吧!  

引用:返一個月就禁下定論!樓主唔讀都唔會損失啦

原帖由 sake_hk 於 13-09-25 發表
返一個月就禁下定論!樓主唔讀都唔會損失啦!
讚成,lee 間學校有問題,無乜愛心,唔嘗試同家長一齊解決問題,反而選擇逃避,點作為教育家呀?身教好重要架!

引用:係呀。坦白講,兔年出生率咁高,佢地根本唔擔

引用:Quote:原帖由+hnh_mami+於+13-09-25+發表佢

原帖由 winnietingting 於 13-09-25 發表
上年我囡囡think pn果班,最後好多轉出九龍塘或學卷學校,應該think k1位唔少,祝順利。

...
我都估好多人會出九龍讀,K1應該會好多位,尤其全日班真係唔平架!我其實冇唸過轉校,真係一心一意唸住讀呢間,所以真係好擔心囝囝唔達佢哋要求冇得讀。所以點都要報其他學校做後備,但以佢而家嘅表現,我都擔心其他學校唔會收。

引用:其實我囡囡以前都係讀呢間,老師同姐姐都好

原帖由 myemmie 於 13-09-25 發表
其實我囡囡以前都係讀呢間,老師同姐姐都好好架!老師今日將我囝囝嘅弱項講晒我聽,叫我留意下。我估佢係預 ...
yes, think校長,老師同姨姨都好好,我囡囡好鍾意佢地,唯一是學費貴。mos think very good

回覆:winnietingting 的帖子

其實我囡囡以前都係讀呢間,老師同姐姐都好好架!老師今日將我囝囝嘅弱項講晒我聽,叫我留意下。我估佢係預告定我知,以我囝囝而家嘅表現,interview係有機會唔合格,係驚我冇報後備學校掛,到時如果佢哋真係唔收,我個仔就真係冇書讀!老師都有話會繼續努力幫小朋友嘅弱項,希望佢下次評估可以合格。其實我好明白學校當然想收D叻嘅小朋友啦,但聽完老師咁講,唔擔心就假啦,如果下學期囝囝都未追到程度,咁就惨喇。
我唔係話學校唔好,我只係好擔心囝囝冇學校收啫。

引用:佢會有兩輪面試,第一次係10月頭,+如果唔得

原帖由 hnh_mami 於 13-09-25 發表
佢會有兩輪面試,第一次係10月頭, 如果唔得老師會同家長講番邊方面有問題,到11月第2輪內部面試。

...
上年我囡囡think pn果班,最後好多轉出九龍塘或學卷學校,應該think k1位唔少,祝順利。

回覆:winnietingting 的帖子

佢會有兩輪面試,第一次係10月頭, 如果唔得老師會同家長講番邊方面有問題,到11月第2輪內部面試。

回覆:may273815238 的帖子

我都想有學卷既pn收我仔, 两間救世軍排唔到.明愛reject.唯獨係think收我仔。

返左學一個月姐, 小朋友又細個, 未習慣都好正常, 遲d 就慢慢適應架啦, 咁都叫表現未如理想,唔達學校要求, 間學校都幾harsh, 同埋冇咩愛心同耐性
如果唔介意冇學劵, 可試威寶, 見佢成日都有派招生單張, 加油

回覆:好唔開心!學校今日打嚟預告我囝囝冇得直上K1!

返一個月就禁下定論!樓主唔讀都唔會損失啦!

引用:先翻一個月學就甘快下定論?我囡囡翻pn時,

原帖由 may273815238 於 13-09-25 發表
先翻一個月學就甘快下定論?我囡囡翻pn時,三個月後先識講兩個字既組詞,第二個學期先識得講簡單句子。but  ...
我地系學卷幼稚園讀(pn系無既),老師真系好有愛心,無投訴過我囡囡唔識講野

‹ 上一主題|下一主題