用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問金巴倫好D還是york 好d呢?
go

請問金巴倫好D還是york 好d呢? [複製鏈接]

請大家幫手俾d意見金巴倫還是york 好d?
   0    0    0    0

回覆:請問金巴倫好D還是york 好d呢?

如果2間的話當然是York , 金巴倫無York 英文甘好,識朋友孩子在裡面讀他叫我不用去老這間而且去年考試取錄小學情況很一般,朋友最後一間都無收,不幸地派位非常差,最後要到處叩,幸好最後關頭叩了間好野

[

點解會話York好鼓勵競爭?有咩例子可以share? 同埋話有小學唔鍾意York,又點解?

wincat, 我都覺得自己擔心太多,不過如果想考cert,其實出去考都得, 我想最緊要間學校老師有心教好小朋友, 讓佢有興趣讀書, 不過現在的競爭大, 唔想都唔得,小學校風好, d小朋友乖d, 對個仔都會好d麻.  

醒目開學勳章

Mandy...小朋友toilet 不是問題,你想多了,小朋友要長大的

SN interview..老師即情考我女唱歌tim...我未聽過其他人要唱....我又吾覺老師好harsh...我女不是大女,York interview..我女乜都冇做但收國際班am,咁等於老師好nice?

Share 下la...每間學校都有好的地方,但可能一件小事就令你唔揀佢,我就係咁...我暫時會揀SN,唔通龍校(若奇跡發生...哈哈)唔讀咩...

睇你要乜la..你考小一想要好多cert 做portfolio,你揀york la...

我希望仔仔讀間學校會比多d鼓勵小朋友的,因亞仔內向,細膽.所以我想細班d, 金巴倫我prefer d,interview金巴倫時覺得老師幾好, 不過有家長就話他in個老師面黑,有心刁難,bk家長話升小一d support & info少, 我地有少分個類什麼都無,擔心到升小學的問題, york好commercial同埋受洗單野真有d擔心. 但佢校舍同d活動其實幾吸引,升小學好似support 多d, 不過我都想有d小學唔like york. 另外, 佢好鼓勵競爭唔知是否太惡性對小朋友發展會否有壞影響,同埋對d無甘叻,例如慢熱的小朋友不好,令佢無信心.

另外有一個好搞笑的問題,是否金巴倫會用瀑布式toilet, 我阿仔出街還未去到vv,佢係屋企無問題,但在街不知是否唔可以好似家可以自己企上椅子,不肯去,如果慣了學校教用瀑布式,出街擔心唔知何時才去到大人toilet!!不過這擔心我知是不太實際的.

I will pick 金巴倫 as I met some children studying in  金巴倫 with very good English while not really those I met in York.  
And  金巴倫 has less negative news which I understand that for some Primary school may dislike the students from York, esp. last time the news about Baptism and so high profile the Principal made for her school.
For whether the teachers are nice and good or not, I think there is no relationship about which school they belong to but whether you are lucky to meet one.
Also one point I feel that the reason for them giving out so many K1 offer in the PN interview is due to lack of confidence on their school.
If I were you and received the SN offer, I will pick SN.
Good luck!!

是...當然難要係KT搵K2插..最後都冇係KT返...妳心水讀邊間多D??

Christy0221, 咁你朋友是否k2時轉,開了學是否好難轉?

wincat, 甘你選邊間, 我返工去唔到看呀

醒目開學勳章

我都係e兩間offer..我made decision 都係based on 去學校觀察同平日番學時學生等校車的behavior 而決定,雖然平日見的十個八個不能代表全校,不過大方向就是這樣,我屋苑係勁多york的。。

如果問兩間老師如何....平時我經過york...好多老師都在門口等小朋友返學好熱情,SN老師好熱心協助家長...朋友仔退學當然係佢個人覺得老師問題....不過每個人有唔同經歷..不能決定所有
兩間都交了費用??

兩間都收左,christy0221, 你朋友為什麼退學呀?

兩個都收左妳小朋友??

SN does not seperate Small and Big B in class, it shall be quite evenly distributed.  While compared to other KG, SN has a higher portion of small B.  

大家覺得SN和YORK 的老師如何?

我仔仔讀緊K1...對於升小一簡介就不清楚暫時,但我之前朋友兩個仔都考得幾好小學...YORK我有朋友讀過..不過佢都轉校....好唔好都是每個媽媽感覺....實有長短優勢..

christy0221, 你是否有小朋友讀sn,好嗎? d人話唔錯不過有家長話校長對預備升小一的簡介會好唔掂, reference letter 有只得standard 信, 但其實york如何呢?

依家K1 SN一班17人

CBabeY  請問而家K1有幾多班呀?係咪差唔多月份出世O既小朋友一班?  發表於 12-1-31 14:43

今日再打去york 問又話係1 班主任及1 assistant 對20人. 咁咪一樣.!!
‹ 上一主題|下一主題