用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 去唔去註冊好呀?比意見我呀!唔該!
go

去唔去註冊好呀?比意見我呀!唔該! [複製鏈接]

囡囡有直資A收左,今日要註冊啦!但媽媽想等自行賽果B,爸爸想等另一間直資C賽果,唉!有又煩,無又煩,點好?!

0    0    0    0

我同你一樣, 之前為左九龍塘聖家+直資煩左好耐, 我最終冇去直資註冊, 雖然聖家高年級會辛苦多功課, 但有時覺得讀書係要少少付出+努力, 始終覺得聖家校風好, 學習氣氛好, 升回聖家中學(英中)已俾其他人機會大, 放棄聖家到時再叩門會比較困難, 唔差又唔洗錢既津校真係唔好除便放棄.

Finally 無去圓玄註冊

Totally agreed. You should analyze whether your kid fits traditional (聖家) or lively (王錦輝) teaching approach. They are totally different school, and you should not just choose them by luck.

Even a school accepts you, that school may not best suit your child!

原帖由 momama 於 11-10-20 21:23 發表
聖家 and 王錦輝 are totally different styles.  What do you want indeed?  If you cannot answer this question, it will be very difficult for you to survive the coming years.

回覆 7# heidi0653 的文章

You'd better RETHINK about it!

原帖由 heidi0653 於 11-10-20 23:52 發表
但我地唔想谷死佢,只想開開心心下完成求學階段,所以我想幫佢報聖家

Who told you this ???  

You better think about, if you get 聖家, will you register?

係, 20分真係好大 CHANCE 入到 .... 唔水再去 A 啦 !!!

原帖由 heismama 於 11-10-21 09:29 發表
c幾時announce? 比我我會give up A, 等聖家, 20分有機會博到, incase聖家唔得仲有王錦輝有機會

係 100% AGREE , 等 C 再博 B 啦 .... Wkf 一路 call
緊入左 2nd 既人 !

通常係比 3-4 日就要去註冊 , 有人 give up 既就 call
後面既再去交留位費 !!

再講好快都到 11/21 ...... 比我係你, 會放棄 A 唔去 LOR

原帖由 jollyma 於 11-10-20 10:05 發表
比著我一定唔會去A註冊, 個人而言, 我覺得好少直資價得放棄政府派位

原帖由 heidi0653 於 11-10-20 23:52 發表
對!WKF 聖家係兩個styles!
囡囡都讀緊勁谷幼稚園,成績ok! 可谷型!但我地唔想谷死佢,只想開開心心下完成求學階段,所以我想幫佢報聖家,因唔會好似St Mary, Maryknoll咁谷果隻, 平平穩穩可入聖家中學就可以;但我另一半就擔心 ...

聖家出名好多功課wor, 我覺得都好"谷" wor

吓﹐你有無搞清楚?? 你話唔想勁谷﹐但你又報sfa?? sfa出名勁谷架喎!

囡囡都讀緊勁谷幼稚園,成績ok! 可谷型!但我地唔想谷死佢,只想開開心心下完成求學階段,所以我想幫佢報聖家,因唔會好似St Mary, Maryknoll咁谷果隻, 平平穩穩可入聖家中學就可以;但我另一半就擔心 ...

c幾時announce? 比我我會give up A, 等聖家, 20分有機會博到, incase聖家唔得仲有王錦輝有機會

囡囡都讀緊勁谷幼稚園,成績ok! 可谷型!但我地唔想谷死佢,只想開開心心下完成求學階段,所以我想幫佢報聖家,因唔會好似St Mary, Maryknoll咁谷果隻, 平平穩穩可入聖家中學就可以;但我另一半就擔心功課壓力,驚未來日子難過,所以我地各有所愛!明天final day for register, 但另一半太忙仍未有機會商量,要做的事我地都做左,唯有等待天父安排。

SFA 有幸入第二round, 但再五揀一,
都未必成功!

agree ! 如果考慮得聖家, WKF 一定唔會係你杯茶wow.. 如果是SFA 可能仲有得想下。。  

原帖由 momama 於 11-10-20 21:23 發表
聖家 and 王錦輝 are totally different styles.  What do you want indeed?  If you cannot answer this question, it will be very difficult for you to survive the coming years.

我會等聖家

(1) 20分等聖家機會好大

-因為從聖家那邊的forum聽說(請自己再求證)這2、3年都有15分的自行抽到, 即是說20分一定入. 當然今年人多了, 但由於九龍城/九龍塘有好多好學校, 所以個人以為會分散了自行報聖家的人.

(2) 你提的直資中, 圓玄我不知道, 不評論. 而WKF 同聖家比, 你個CASE同我有D相同.

我是上週WKF已收了, 須決定是否放棄抽自行 (我都係報聖家 - 不過只有15分).
平心而論WKF 不差, 不過最後我還是覺得現階段, 值得因為保留抽獎,而放棄WKF, 所以最後沒有去註冊.

Thank you! 唔該哂咁多位,我有更多既points 可以同hubby再講!

多謝你地支持我繼續等聖家!

但我唯一擔心聖家多功課所做成既壓力,全家也不好受!

of course 博聖家, 等WKF result

20分等聖家.

只是擔心你自己會怎揀,別無他意,有時間請看看以下的主題.

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2339670&extra=page%3D1

原帖由 空谷幽兰 於 11-10-20 11:14 發表
注册先.等埋C个结果. 你有冇报私校啊?     到11月21 号   前几日。如果有私校在手,就放左A.参加自行。

原帖由 空谷幽兰 於 11-10-20 11:14 發表
注册先.等埋C个结果. 你有冇报私校啊?     到11月21 号   前几日。如果有私校在手,就放左A.参加自行。

註冊咗玄圓就無得返轉頭!如果唔係大家就唔使頭痕啦!個個都reg直資啦!
‹ 上一主題|下一主題