用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 請問各家長點解選擇根德園幼稚園?
go

請問各家長點解選擇根德園幼稚園? [複製鏈接]

我個仔兩歲半,現就讀匯豐幼兒園N1。因怕他升不到好的中小學,想出年轉讀間較好的,但又不知那間好,我睇過幾間的評價kv好像較好[/f[free][free][free]另想請問kv學生一般會升到那間小學呢?
[/free][/free]ree]
各家長又點解咁辛苦都要撰根德園呢,請指教,謝
   32    0    0    0

回復 belikewater 的帖子

小兒K1到K3都係30人一班
兩位老師完全可以攪掂

marcomin 發表於 12-1-27 14:07
經常聽說根德學生升小一絕對無問題,學術能力一流;那麼操行又如何?會注重德行培養嗎?謝謝。 ...

完全無問題...放心
小兒讀緊K3

回復 belikewater 的帖子

一位班主任,一位助教.其實開初都有d擔心,但自家長日與班主任溝通過之後,老師好細心,相信佢地會照顧到每位小朋友嘅需要!

引用:回復+kkleong+的帖子 有d班二十幾人,我個

原帖由 Amymichelle 於 12-10-16 發表
回復 kkleong 的帖子

有d班二十幾人,我個女嗰班30人!
30人一班有多少個班主任?照顧ok嗎?

我路過 不過好多謝所有mami講出佢ge意見

回覆:clara1477 的帖子

請問小朋友轉左學校好d 嗎?其實kv 係唔係prefer 一乖,坐定定,obedient 的小朋友?

回復 kkleong 的帖子

有d班二十幾人,我個女嗰班30人!

請問KV幾多人一班呀?

回覆:porporchi 的帖子

My daughter is obedient and lacking of creativity.  That's why i withdraw my daughter from KV after K2 even though her class teacher said she was very good in class.  She is now studying in an international school.

回覆:KTP 的帖子

我兒係十月尾細仔,而家k3, k2暑假開始學phonics,之前無學英文,在家講廣東話,同工人(菲)講英文,phonics老師第一堂已經話佢發音同尾音都好準,上咗兩堂就跳咗單音的stage, 開始學 blending, 我相信學校雖然無net,但英文水平都唔差

是否要出外學英文?

回復 ivychan5252 的帖子

冇架, 只有K1-3

請問 KV 有無 N 班架?

我個女讀緊KV,依家已K2了。佢讀咗KV之後,改變咗佢脾氣好多,KV真係好好,各界的朋友都話間學校好掂,讀名校係唔同D !! SC / KV 都應該同樣係好學校,各有各的特色。但我親友個仔,今年讀SC的K1,佢哋話剛讀完K1上學期,佢的兩位班老師,也一齊離職了 !! 所以SC的老師真係好唔穩定 !!

我的女兒現讀KV K3, 之前在Victoria讀 PN. 小女是個大情大性,活潑開朗,你叫佢唔好再大笑,佢會再笑多多的,在家無時坐得定的小朋友。 但唯讀做功課時佢會坐定定地做完,呢D就係KV教學的厲害。KV的教記律,也是一贊,這也是現代家庭難以教導的事實。雖然她們是着重中文,也沒有Native教師,但老師們的老經驗,及老師們極少turn over,這穩固了她教學質素。小女也曾遇上不懂欣賞自己的老師,但小女也沒有hard feeling,仍每天開心上學。樓主擔心的我大概也經驗過,只是幼稚園生活只是每天三個半小時,其餘也是父母親教導,創意思維及自信是天生的,也要後天培養。小女有習畫,但天份有待發掘,她不怕陌生人,很愛和人溝通,特別愛和外國人交談,愛玩drama,對運動從不抗拒。這些都是大多小朋友(IS and tradition school)的表現,因此不要把學校本身想得太極端,SC/KV也很好的學校,希望樓主和她丈夫能有共識。

我覺得kv k1 定期派三本書的arrangment 很好,程度適中,可幫家長省去揾書的時間和$. by comparison to 我大囡的kg(也是一間很好但不谷的kg). k1時只故勵家長去多一點library和閱讀,k2才有正式的reading program 但當時我們不懂如可找適合的書本.

無可否認,kv是較strict and traditional,但不難manage, 正如樓上講過, kg 只是3 hrs a day, kv 比5到既野,可自己幫幫小朋友,無論邊間kg,妳也不能totally depend on 學校. 以我細囡為例,初初5適應,咁我地同佢講kg冇得玩我地就放學多d帶佢去玩la,e+返學都很開心.

porporchi - 我都經過過你lei 個stage, 面對很好的offers和不同opinions, 是很難決定. imho, 其實很簡單,你和你先生set 個共同目標和需要乜野去achieve 個target,咁邊間最能幫到你們就揀o個間. 不過要一提,我覺得kv會較適合一些成熟d既小朋友,自理,心智和小肌弱的或會讀得辛苦.

‹ 上一主題|下一主題