用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 sfa 真的收信了
go

sfa 真的收信了 [複製鏈接]

12月1號註冊
8.30-12.0
600大元
   1    0    0    0

congratulation 都不對, 係 congratulations 先至. sorry, 想回應好耐, 因實在太多人串錯這個字.

原文章由 littlekid 於 07-11-22 12:55 硐表
點解您在線上, 您唔駛返學咩?係唔係打錯字, Congratulation 先啱呀﹗小朋友﹗

原文章由 charwes 於 07-11-26 12:30 硐表
多謝你... 是瑪利諾.

SFA 是一所很好的小學, 早前我也 struggle 很久才捨它而取 GHS, 因不想女兒在 go through 升中派位的壓力, 不過既然現在得心儀小學取錄就放下心頭大石力...

...

charwes,

我係另一個topic"thanks god'中知道lu,衷心祝賀妳呀,MC真係一間好好既學校,仲可以享受FREE EDUCATION,雖然我地既女女唔可以做同學,但大家都要努力呀

多謝你... 是瑪利諾.

SFA 是一所很好的小學, 早前我也 struggle 很久才捨它而取 GHS, 因不想女兒再 go through 升中派位的壓力, 不過既然現在得心儀小學取錄就放下心頭大石了...

原文章由 SandyWu 於 07-11-26 12:22 硐表

真"登"妳開心,我first round唔ok,but我已take sfa做back up,所以都唯有再等lucky draw,妳派到邊間小學呀

[ 本文章最後由 charwes 於 07-11-26 14:08 編輯 ]

原文章由 charwes 於 07-11-26 11:50 硐表
剛知道派位結果, 囡囡幸運地被派到第一志願小學, 我想我會放棄 GHS 學位了...

真"登"妳開心,我first round唔ok,but我已take sfa做back up,所以都唯有再等lucky draw,妳派到邊間小學呀

原文章由 Sammichloema 於 07-11-26 11:31 硐表

Hi, Sandy,

你終於揀咗SFA, 我個好朋友嘅仔今年讀P.1,佢以前係YorkBoy,我暫時見佢讀得幾順暢,除每日功課外,(大約1 hour 內做完),有網上練習, 我亦見過,例如有一篇中文--普通話發声朗讀;有一篇英文
Comprehension, ...

Sammichloema,

多謝妳既advice.

係呀,初步confirm係sfa,因為我老公鍾意佢係英小,我就有d擔心升中又要crazy一次,不過身邊既屋企人同朋友都話,sfa既派位非常好,叫我唔好太擔心,況且6年後再算啦

tungtungma,

唔駛驚, 我都係 working mother.

ymama

原文章由 tungtungma814 於 07-11-26 11:53 硐表
我都係working mum, 好擔心自己同女女都應付唔到

Hi! Sandy
Pls check pm

ymama

原文章由 SandyWu 於 07-11-25 22:33 硐表

ymama,

多謝妳呀,妳囡囡今年p幾?可否分享下sfa既學習生活呢,每日既功課多唔多?我係一個WORKING MUM,都有D擔心同阿囡跟功課同溫習既安排 另外多唔多課外活動要參加呢? ...

我都係working mum, 好擔心自己同女女都應付唔到

原文章由 SandyWu 於 07-11-25 22:33 硐表

ymama,

多謝妳呀,妳囡囡今年p幾?可否分享下sfa既學習生活呢,每日既功課多唔多?我係一個WORKING MUM,都有D擔心同阿囡跟功課同溫習既安排 另外多唔多課外活動要參加呢? ...

剛知道派位結果, 囡囡幸運地被派到第一志願小學, 我想我會放棄 GHS 學位了...

原文章由 Sammichloema 於 07-11-26 11:22 硐表

咁我個女會同你個囡囡一齊做校友呢!GHS見.

ymama,

Hi, Sandy,

你終於揀咗SFA, 我個好朋友嘅仔今年讀P.1,佢以前係YorkBoy,我暫時見佢讀得幾順暢,除每日功課外,(大約1 hour 內做完),有網上練習, 我亦見過,例如有一篇中文--普通話發声朗讀;有一篇英文
Comprehension, 然後答幾題問題.

都幾適應,但就最好操定中文作文.

原文章由 charwes 於 07-11-25 19:13 硐表
經過深思熟慮後, 我決定取 GHS 而捨 SFA, 12 月 1 日我不會交錢留位了, 希望可以將學位留給另一位小朋友...

咁我個女會同你個囡囡一齊做校友呢!GHS見.

Congratulation. surely that you didn't make a wrong choice for your daughter.

原文章由 SandyWu 於 07-11-25 17:54 硐表

gordon,

Most of my relatives and friends suggested me to take
SFA because it is so difficult to get the chance and I will
give a chance to my daughter.  If she is capable, SFA is a very good sch ...

原文章由 ymama 於 07-11-25 22:05 硐表
Hi! Sandy

祝你女女有愉快的學習生活!!
我女女十分享受SFA的學校生活, 老師也給她機會擔任一些職位, 學習負責任, 更重要的是她覺得每天上學都學到新知識, 所以她十分喜愛上學.

ymama

...

ymama,

多謝妳呀,妳囡囡今年p幾?可否分享下sfa既學習生活呢,每日既功課多唔多?我係一個WORKING MUM,都有D擔心同阿囡跟功課同溫習既安排 另外多唔多課外活動要參加呢?

Hi! Sandy

祝你女女有愉快的學習生活!!
我女女十分享受SFA的學校生活, 老師也給她機會擔任一些職位, 學習負責任, 更重要的是她覺得每天上學都學到新知識, 所以她十分喜愛上學.

ymama

原文章由 SandyWu 於 07-11-25 17:54 硐表

gordon,

Most of my relatives and friends suggested me to take
SFA because it is so difficult to get the chance and I will
give a chance to my daughter.  If she is capable, SFA is a very good sch ...

原文章由 charwes 於 07-11-25 19:13 硐表
經過深思熟慮後, 我決定取 GHS 而捨 SFA, 12 月 1 日我不會交錢留位了, 希望可以將學位留給另一位小朋友...

I support your option

gordon,

原文章由 gordon 於 07-11-24 08:40 硐表
而, 得4班P1?, 咁就唔係好知, 不過我朋友(應該係我仔仔同班同學既媽咪) 就係咁講. 不過我都同好多家長有一樣既concern就係校網, 知道shamshuipo 唔係咁理想, 自己住既校網亦應該唔會選, 到時又要再經歷有如人間地獄 ...

gordon,

give a chance to my daughter.  If she is capable, SFA is a very good school for her.   Now, I plan to spend most of my time for her next year.  I hope she enjoys the school
life

有冇媽咪可以幫我look look 我囡囡得唔得? ? 仲未收到信
原文章由 Woon-Woon 於 07-11-24 23:53 硐表
明天聖堂有彌撒, 12:30前仍可去看結果, 希望你只係未收到信

明天聖堂有彌撒, 12:30前仍可去看結果, 希望你只係未收到信

原文章由 東南媽媽 於 07-11-24 21:54 硐表
請問有沒有人知道明天sfa會否開門? 我亦想去看看結果...收唔到信都想確認一吓... :cry: :cry:
‹ 上一主題|下一主題