用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 不要怕辛苦,報多幾間直私,增加機會
樓主: 19841984
go

不要怕辛苦,報多幾間直私,增加機會   [複製鏈接]

19841984 發表於 17-8-2 17:45
問題是,未考前,如何知小朋友是否超班?

年年都有人錯估第幾班,之後全炒,後悔莫及。
Are you talking about secondary admission ???  

Felix223    發表於 17-8-4 10:49
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ar_mak 發表於 17-8-3 19:09
有時我真係諗唔明,考10間8間,就係OK,冇問題,個細路得既!

咁點解考TSA,又鬼殺咁嘈??? ...

回覆 ar_mak 的帖子

回覆樓主:

仔細想一下,若非入心儀津小就只會考慮直私小的應多考幾間心儀學校,然後在取錄的小學中選最心儀的留位,待大抽獎後再到心儀津小扣門。若非津校不讀的也不一定要考多間直私小啊! 若目標明確,大人小孩都不會加重大家壓力。

Binlojai    發表於 17-8-4 11:22

ar_mak 發表於 17-8-3 19:31
拿,各為其主,我為我既見解發表言論,你亦都為你既見解,發表回應. 我冇錯,你都冇錯.

拿,都係各為其主,你為你 ...

過度操練就係錯。提早返學操卷,剝削體育堂操卷,叫水平略差既學生考TSA 果日不上學就係錯!

為考小一,谷條魚去學飛都係錯。

有時我真係諗唔明,考10間8間,就係OK,冇問題,個細路得既!

考學校是自身利益。被過度操練TSA 是學校自身利益。如果我唔為孩子作好準備,而佢又抽入好寶學校,我覺得係我自己問題。我唔係要我仔非神校不讀,但也不想去好寶學校。

睇左咁多版, 呢一個回覆笑左出聲
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

ar_mak 發表於 17-8-3 19:06
上世紀,D老豆老母叫自己D細路做乞兒仔,乞兒女. 本世紀,D尊貴既家長會叫佢地做公主王子.
而前既單純,係大家 ...

而家社會多咗一大群新移民,幾十年建立的道德價值觀受到衝擊。我以前讀新界區村校一班42人,得一個新移民,今非昔比。

19841984 發表於 17-8-3 12:35
太過怕影響小朋友自信心,未必是好事。

孩子總有一日要面對社會競爭……
孩子總有一日要面對社會競爭……

我朋友係呢句話嘅信徒,但更激進,佢已經教導孩子走精面,如何呃老師,Group Project中利用同學等等。佢話馬上接軌所以要教他生存本能。我只能笑笑,呢個係佢嘅選擇。

Mrs.Luckycat 發表於 17-8-3 12:05
咁講啦,要報幾多間,每人的想法不同,但報之前,請想清楚,究竟是否真的為了子女著想?上年我仔考小一,我 ...

都唔係㗎。上世紀,大家家庭背景相約,冇而家咁複雜,所以以前抽學校冇咁緊張抽到「好寶」嘅學校,所以我贊成做好凖備考十間八間做好risk management 。

taxibird 發表於 17-8-3 18:04
我都會想抽奬, 因都有心儀的津小想搏一搏, 請問邊幾間私校唔抽得奬?

要放棄抽獎的私小:★
救恩
香港真光
高主教
聖嘉勒
德望(自己幼稚園生)
赤柱聖士提反
培正
民生

★可以抽獎的私小:★
聖方濟各英文小學
聖三一堂小學
九真
聖母
禮賢
音小
九龍塘小學
崇真
女拔
啟基
蔡繼有
德望(外來生)
德雅
聖心
玫瑰崗
聖保祿學校
九龍塘學校
培道
啓思
聖約瑟
聖類斯
蘇浙
地利亞
聖若望
宣道

taxibird    發表於 17-8-3 18:28

我都會想抽奬, 因都有心儀的津小想搏一搏, 請問邊幾間私校唔抽得奬?

Felix223 發表於 17-8-3 14:18
其實唔係有部份家長信心爆棚,每個人的實際情況是不同,例如有人手持25分高分數或以上/必收生在自行入讀某 ...
非常同意!

有D人稱「寶校」嘅學校, 我又真係覺得可接受而真係派左入去都無妨嘅... 我亦相信果幾間學校我識擺位嘅話係可以用來做保險線穩入... 所以真係唔太明「全炒」嘅意思, 更加唔明「全炒也可欣然接受」即係點...

HK-MAN 發表於 17-8-3 13:02
我大抽獎派咗乙2,係一間可接受既2線學校,跟住叩門只去叩乙1果間,結果當然係.............................. ...
承你貴言!!
我心頭唔高, 亦知道咩學校更適合我小朋友, 如果學你咁抽到乙二二線已經覺得OK嘞~

Felix223    發表於 17-8-3 15:47
Mrs.Luckycat    發表於 17-8-3 15:11

19841984 發表於 17-8-3 13:36
你選直私理念,是十分正確。

但你選人,人亦選你,冇人會好肯定自己小朋友必入到一線學校,唯有一二線也 ...
其實好多家長都唔係反對保險D報多小小, 而係想講如收左都唔會讀或者唔鍾意, 咁考黎有咩意思, 辛苦自己辛苦小朋友, 如果係為左驚抽獎抽到寶校, 而去考一間自己唔鍾意既既直私, 係唔係都會照讀呢, 如果係我覺得無問題, 唔係的話就要思考下, 可能你會話一日未抽獎一日都唔知點決定,  但父母係成年人, 玩依個遊戲時唔係應該考慮周全咩?  如果"周全"係要等到抽到寶校先才諗揀邊間, 咁真係唔算"周全"囉
‹ 上一主題|下一主題