用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有沒有救世軍天平幼兒園的家長呀?
樓主: lmcheung
go

有沒有救世軍天平幼兒園的家長呀? [複製鏈接]

Re: 有沒有救世軍天平幼兒園的家長呀?

只係聽你地講,已知好玩,好食,又有意義,
希望下次可平日去啦,
我真係好想體驗吓你們那種快樂. :

d小朋友派禮物好興奮,而d婆婆收禮物都好開心!
我估d婆婆見到小朋友會開心d,有d真係捉住聰聰隻手好想同佢講多d野。
有個婆婆見到我個BB直頭唔捨得走,好想抱BB咁話!
我都覺得由幼稚園開始就習慣做D義工服務對小朋友好好。

lmcheung,

想問下你D消毒奶瓶嘅藥片响邊度買?幾多$?

在chicco買, $63(?)一盒, 有時pampers 咭做特價時是一送一的(我遲些幫您再check 下), 您有沒有入bb會? 有時有不同優惠

想問下你D消毒奶瓶嘅藥片响邊度買?幾多$?

,
我其望可以保持每日都有一個回應,
方便大家找回此文章.
不致太難找.

lmcheung,

唔該晒你!不過要去沙田至有chicco,而家好少機會離開粉嶺...
上次去BB展差唔多咩BB都入晒喇!唔知幾時有特價呢?

柏柏媽咪,

你真係有心喇!可惜暫時都只係得我地4個。

柏柏媽,
您可以在頁上,按下觀看帳號(近登出位置),便可找回您以往曾發表之交字,表入便可入回此處啦,我都是這樣找回入來的.

我其望可以保持每日都有一個回應,
方便大家找回此文章.
不致太難找.  

各位,

有無諗住去賣旗呀?前年暑假我都同聰聰賣過一次,佢成日想再去「玩」,不過而家佢唔知仲想唔想去,一陣佢放學返黎問下佢先。

香港小童群益會

lmcheung,
其實我大多不會登入的,
只是上來看看,
要回應才登入.

lmcheung,

呀,唔記得問你1盒有幾多粒?係咪1日用1粒(24小時)?

sorry! 其實我是想俾多d人很見此討論,
等其他家長有機會很到,從而增加多d媽媽一起討論.

聰聰媽:

chicco消毒藥片,一盒有16粒,說明書指1粒用5litre水,但因找不到那麼大的盒及返公司放太大的盒都不方便,我自行量2.5 litre水記號在盒上,每次用半粒(藥片上已有分開一片指示) ,一次可用24小時.

另外在manning/ watson好似有其他牌子的,您去看下啦

hello, 大家今天怎樣?忙嗎?
逸逸媽媽,您放產假未?
我近期在收集7-11之小熊維尼百變造型貼,您們有沒有收集?如有,大家可交換些相同的.

lmcheung,

唔該晒!我去過粉嶺嘅manning/ watson就無,我會去沙田睇下。

我就好少去7-11買野,可以幫你問下聰聰嘅姑姐,佢地好似有。

各位,

我地d小朋友嘅暑假終於開始喇!佢地開唔開心呀?
聰聰仲係同平時一樣,一日掛住玩,玩極都唔夠!

梓瑩星期六開始有流鼻水,咳,而子楓星期日更發燒至39度,故忙於看醫生!
不過在星期日晚上剛與梓瑩去看了兒童音樂劇阿拉丁,十分好看呢 

因最近公司剛搬到新office,
故很多野做,不能放假陪柏柏去玩,
柏柏就同爺爺嫲嫲番左上大陸玩,
無左柏柏在家,屋企變得很冷清,
有d唔慣.

Kanax 寫道:
各位,

我地d小朋友嘅暑假終於開始喇!佢地開唔開心呀?
聰聰仲係同平時一樣,一日掛住玩,玩極都唔夠!

lmcheung,
梓瑩同子楓好返未呀?聰聰都有鼻水,不過無睇醫生,希望佢自己會好返,呢幾日都有節目呢!

各位,
今日同左聰聰去溜冰,佢好有興趣,好想學,但係時間唔夾,唔知你地有無興趣一齊學,因為2個人就可以組半私人班,時間自己定。星期一至五係$650五堂(每堂30分鐘)。

她兩都未好,而且已傳染給我了.
我有一次帶梓瑩去溜冰(真雪那款),她很喜歡的,聰聰是不是去那種?如是,我都有興趣給梓瑩玩!!

Kanax 寫道:
lmcheung,
梓瑩同子楓好返未呀?聰聰都有鼻水,不過無睇醫生,希望佢自己會好返,呢幾日都有節目呢!

各位,
今日同左聰聰去溜冰,佢好有興趣,好想學,但係時間唔夾,唔知你地有無興趣一齊學,因為2個人就可以組半私人班,時間自己定。星期一至五係$650五堂(每堂30分鐘)。

柏柏終於出水痘了, :cry:
他在星期三開始出,即刻回香港睇醫生,
證實是水痘,柏柏現在出到全臉及心口都係,
柏柏應不可以在1號返學了,故柏柏很唔開心. :cry:  :cry:

昨天很激氣,大家評評理!
因我們是與爺爺嫲嫲同住,故一直是要看他們面色生活,平日媽媽返工時,我都知他們十分放縱兩個小朋友,一些我不容許他們做的事,例如有病都給梓瑩吃雪糕,吃糖,不可看電視,因為太暴力(我之要求是如梓瑩沒有病時,在吃晚飯飯後可吃雪糕,糖則是每天最多兩粒,平日可看我買回家之教育性之影碟,故在家中有大約100多隻),但我知在我返工期間則是完全放縱,近日小朋友放暑假全日在家就更加是無皇管!!所以有時放工時,都會聽到那嫲嫲大聲的對梓塋說:「得啦得啦,媽咪話得就得啦!」語氣分明是說話給我聽!平日是他們縱容小朋友,小朋友當然是會學習到利用,我想是梓瑩想要某些東西,便在他們面前說媽媽會給,故嫲嫲有些反應!(但當我在家時,是絕對沒有此情況出現,因梓瑩知媽媽已訂立了規則,是不會如爺爺嫲嫲那樣任她說就做!!)
昨天,我與Daddy一起放工回家吃飯(Daddy不是每晚都回家吃飯的),當我在房內餵細佬時,梓瑩必陪我一起談話,Daddy入房內便罵梓瑩,又指她百厭,又指她不聽爺爺嫲嫲說話,但又沒有清楚說明是甚麼事,只有令囡大喊出來!連我都聽不明是甚麼事,小朋友又怎會明白!
經我問了工人,問了梓瑩及爺爺,原來是在下午時,工人姐姐預備了一桶漂白水想清潔,後因要為弟弟洗身入了廁所,梓塋好奇想知是甚麼,當時嫲嫲便大聱罵她要她不要玩,期間嫲嫲可能有些甚麼說話,Daddy話嫲嫲告訴他指梓瑩回應說:「媽咪話不要聽爺爺嫲嫲話」,但工人及爺爺都沒有表示梓瑩有說此話! 
Daddy便在聽了單方之語便罵了女兒一大餐,而且梓瑩表示沒有說過,Daddy都不相信女兒!一直至晚上都在兇梓瑩!!
就算梓瑩有說過,是誰令小朋友有此反應?我最氣的是嫲嫲之為人,她不告訴我,不即時當面指出教導小朋友之不是之處,在同桌吃飯時都沒有出聲表示,只是在暗地裡告訴Daddy,其目的何在?是在離間我與Daddy及Daddy與梓瑩之關係!!!小人之為,十分可鄙!!
自細仔出生後,嫲嫲更是偏心細佬!她便常有事無事都話梓瑩,如「細佬要就比他啦!!家姐令細佬喊啦!!」成日說話在離間姐弟感情,如「細佬就乖過你,叻過你!!」在做一些無形之比較!不識教小朋友又要多口!!!好在我自細都教梓瑩要愛弟弟,否則梓瑩便會被嫲嫲教成日後與弟弟不和諧!!(我見很多父母在產下細佬�細妹後,便忽略大女�大仔之感受,做成很多兄弟姐妹之間的不和,甚至在父母不見的情況下打bb)
那嫲嫲平日就放縱,當踏到她條尾就反過來做小人,十分離譜!!! 
我話小朋友錯在那兒(如玩漂水),就要就事去同她講,我老公就說不是這個問題,是梓瑩不可以說”不聽爺爺嫲嫲說話”!即是他全信他媽媽啦,而且小朋友做錯事,應對事,不可以一句說他們大人就一定正確!!一定要聽他們說話!而且有時她爺爺嫲嫲做的事就真的不是十分正確!!(例如少少事就罵工人姐姐,背後又向Daddy投訴工人不聽爺爺嫲嫲說;曾多次罵到個工人喊,好在此工人十分單純,沒有反駁,否則就不知怎算...)好似上星期六就是爺爺嫲嫲在正午時間帶她兩姐弟到公園看戲(當然是事前及事後都沒有告訴我知),在太陽下曬了數小時,到星期日我Matthew仔就發高燒至39度,要即日四處去找醫生!!又有一次,工人姐姐在洗碗,嫲嫲照顧她們,Matthew在單車後座跌倒地上,應是跌到後腦,都沒有告之我,反是梓瑩告訴我知,想當然是嫲嫲沒有扶持,否則怎會跌下?根本都不應讓他一個bb坐單車後座啦!!過了兩天我再check Matthew後腦,有兩塊硬塊痂!!!

以上事告訴daddy,他都是聽了就算,沒有表示!!

有時我做錯了或另個女感到不開心,我都會對個女說sorry,目的是要她明白,有時不小心之事,需要反思認錯,大人都不一定是對的!!

睡前我告訴女兒是嫲嫲向Daddy投訴她不乖,怎知女兒向Daddy說知道是嫲嫲投訴,daddy又即入房罵女兒,女兒可憐的說是媽媽告訴她的,故Daddy昨晚就是兇把把的對個女,眼照照的看我,我都不同他說話啦!

幸好Daddy沒有出手打個女,否則我一定會反擊!! 
‹ 上一主題|下一主題