用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 急:MCS vs 港同 vs 英華女
樓主: ppoon1001
go

急:MCS vs 港同 vs 英華女   [複製鏈接]

比自己小朋友選,通常都係同一級數入面去選。唔通一間band 1, 一間 band3, 比小朋友自由選擇咩?

PTL_L 發表於 22-12-28 17:27
反而想知,就算大人世界,會有「真」民主咩?大家有既,只係「有限度」民主,但總好過「零」,父母一言堂 ...

有架,例如放假去邊玩?今晚想食乜?佢講得出我一定照跟佢意思

回覆樓主:

鹹魚青菜,各有所好。

子女有能力,人人都希望他們更上一層樓,入到 SPCC/DGS 而選擇 UGA 的人至今我未聽過。

但世事豈能盡如人意,有些事勉強不來,無論如果書要讀,日子要過。愉快學習 / happy school 絕對是會令所有人聽起來都比較舒服。

從個人經驗去看,級十以內全以 SPCC/DGS/SPCS 為目標;11 - 30 則多數報 MCS/YWGS/SSGC/BPS;30 以外偶爾聽見一兩個家長會考慮 UGA,最終有沒有報就不得而知了。

再說一次:自己子女自己負責。

phinarto 發表於 22-12-28 18:03
對呀,現今資訊發達,數據不騙人,但自己唔睇就怪人不透明,就不大好了

坐井觀天, 或者做印象派呢, 個人認為都唔係好事
成績好與壞同透明度, 又係相對既

YWGS

HKUGAC

HKUGAC

HKUGAC

4主科5+平均

4主科5+平均

整體5+比例

4主科4+平均

2015-2016

36.63%

40.00%

40.30%

2016-2017

29.98%

39.88%

42.80%

2017-2018

31.40%

35.48%

38.60%

2018-2019

32.28%

35.43%

36.50%

71.65%

2019-2020

37.48%

35.18%

35.50%

68.88%

2020-2021

34.63%

29.53%

33.80%

68.38%

2021-2022

38.88%

41.58%

45.80%

79.30%

除咗 3322率 港同不如 YWGS (4+率 港同都可能不如YWGS), 其實港同不見得"無得比" (YWGS甚至係被比下去添!)

至於所謂校友網絡, 歷史背景........ 可惜, 十年八載之後, 如果仍然留係香港, 到時有用既"網絡", 可能係清/北校園, 或國家要員

過往的校友呢? 試下去英美澳加吧!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

jiljill 發表於 22-12-28 19:33
鹹魚青菜,各有所好。

子女有能力,人人都希望他們更上一層樓,入到 SPCC/DGS 而選擇 UGA 的人至今我未聽 ...
係呀!真係乜人都有,我friend個女係資優,一线官小,从小一开始到今年小六,全是级头,但自己决定要入一間二线直資,佢地两夫婦也比個囡自己決定。

hkpapa852 發表於 22-12-28 19:41
坐井觀天, 或者做印象派呢, 個人試為都唔係好事

多謝數據 :)

坐井觀天, 或者做印象派呢, 個人試為都唔係好事

agree. 校友網络,有當然係好,但未必係必然。
做左咁多年人,朋友圈中,神级到普通人一個,也都有,但看不到有边個事業有成係因為有神级中學校友網络,返而大學的網络反而有不少,最多通常係因為business而friend左果d,幫助更大。

大家不仿静心想想,自己今日的成就,是因為中學時的網络?大學時的網絡?出來工作後的網络?还是全靠自己的能力?

twhkleung 發表於 22-12-28 20:07
agree. 校友網络,有當然係好,但未必係必然。
做左咁多年人,朋友圈中,神级到普通人一個,也都有,但看 ...

可能男校同女校既分別,我想講係男校既網絡係從小學開始、中學、大學又或海外升學再加出外工作都係會有幫助,老實說,女校既network 係薄弱好多。

PTL_L 發表於 22-12-28 20:40
可能男校同女校既分別,我想講係男校既網絡係從小學開始、中學、大學又或海外升學再加出外工作都係會有幫 ...
都要睇邊間學校, 同邊D行業
不過事實上, 真係好少見到"女校"畢業生會有"校友網絡"既優勢
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

著重校友網絡嘅家長,最好諗清楚dbs, lsc呢類世仇學校。識一間大公司老頂係某一間校友,另一間校友嘅下屬全部冇運行,冇得升甚至被搞走。

phinarto 發表於 22-12-28 21:03
著重校友網絡嘅家長,最好諗清楚dbs, lsc呢類世仇學校。識一間大公司老頂係某一間校友,另一間校友嘅下屬全 ...
咁LSC 同 SJC呢類兄弟學校咪有運行

講得全對,利申我有孩子在神校,亦有孩子在happy school, 而身邊相熟的家長亦有同樣情況(神校 + happy school)

我哋的看法均是順勢而行,各有所長,沒有什麼比孩子的自信心及價值觀來得重要

共勉之

woooiiii    發表於 22-12-28 21:29

jiljill 發表於 22-12-28 13:56
升中這麼重要的決定,是否應該聽從一個十一二歲孩子的意見見仁見智。我自己就不會了。
...

可以拿来參考下!

hkpapa852 發表於 22-12-28 16:39
小三/四開始搭定掤俾佢地揀,等佢地有發奮向上既目標同原動力
雖然係假民主,總好過一廂情願既一言堂
...

我哋就係甘樣小三開始搭棚! 只係帶佢參觀過一間中學! 另外一直灌輸讀呢間學校有幾好甘啦!

Szetimmy0225 發表於 22-12-28 21:33
我哋就係甘樣小三開始搭棚! 只係帶佢參觀過一間中學! 另外一直灌輸讀呢間學校有幾好甘啦!
...
又唔好咁,做戲做全套,搵兩間明顯有差異既俾佢揀先好

hkpapa852 發表於 22-12-28 22:26
又唔好咁,做戲做全套,搵兩間明顯有差異既俾佢揀先好

haha 甘又係! 我可能做得過份左!

醒目開學勳章 王國長老

謝謝
從來覺得十年河東 十年河西,咩trend都好,睇多幾年再落定案都唔遲
但瞎子摸象摸完仲死拗自己至係最清楚嘅,我都懶得搭嘴

BIG大考網上見到英華女校係B1A呀,讀書氣氛濃厚係咪比較低調先無咩人識得?

其實好睇家長學生對學校要求。
有啲係靠學校、咁​新進名校如港同可能好啲、學校進取又交到成績。
有啲係靠自谷、淨係要求同學唔好拖後腿、咁就MCS或英華女。
我就選後者。傳統名校有個優點、​就係學生有保証。
old girl 質素​基本唔差、每年又插入一班級頭、基本上唔會拖後腿、對我黎講、夠晒喇。

Charlotte_mom 發表於 22-12-28 23:54
謝謝
從來覺得十年河東 十年河西,咩trend都好,睇多幾年再落定案都唔遲
但瞎子摸象摸完仲死拗自己至係最 ...

你令我想起鄭中基首名歌....
‹ 上一主題|下一主題