用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 咩小學已決定咩中學?
樓主: sumpo
go

咩小學已決定咩中學?   [複製鏈接]

享受快樂 發表於 21-7-12 11:19
我可以講比你聽你咁諗係錯. 亦都唔好將有心教學的小學,教到孩子成績好都冇用咁. 正正太多咁諗嘅人,做成學校 ...
認同, 社會上太多人喜歡委過於人, 其實學校好多野都係因應家長需求而做, 始終大部分問題源於customer.

lyfox 發表於 21-7-12 09:54
親身心得,弱校是不是一定無機會進入B1中學甚至名校呢?一定不是的。不過無論是同學還是家長都需要比名校生 ...

弱校(阿仔小學不算弱校,但也不是強
校)可能真是個別例子,家長無論在小學,中學助力都不大,甚至可以說是放養。 小學 學習知識主要學校課堂授課。小朋友可能吸引力好,記憶力強,考試叫溫書,快揭五分鐘,唯一是願意做舊卷或工作紙, 每天放學趕在晚飯前完成功課。 晚飯開始就是看電視時間,無線三線劇集,從不放過,考試期間如常,絕對不是勤力學生,

親身心得,弱校是不是一定無機會進入B1中學甚至名校呢?一定不是的。不過無論是同學還是家長都需要比名校生 ...

小學的教學進度及深度屬一般水平,阿仔的拔尖完全靠學校。印象中小四開始參加各式各樣的活動,比賽,忙過不停。 還有英語,中文,數學的增潤班給成績較好的小朋友。
班內競爭都大,但阿仔因長居前列,似乎動力不大。 只是小四略退至級三,真正獨孤求敗。
可能前列的師兄師姊PreS1排名不錯, (有可能前列不錯,後排一般)阿仔應該是受益者,自行2間都有得面試。
阿仔是該小學第一位自行成功入讀男官一的開荒牛,中學老師後來都說是較難,阿仔憑的就是小學裁培,成就周身刀,當然有利有不利的。

確實在合適的魚池, 能受到更多的關注和資源,如果換在超強校,阿仔可能無此厚遇。
阿仔小學,對自信心培養確實不錯,不要說前列份子,在後面的也很樂觀面對,愉快學習。
課程是否特別輕鬆,不敢講,阿仔是平日零溫習,考試更開心,無功課早放學,自由玩樂時間更多。

BSCYL 發表於 21-7-12 21:47
小學的教學進度及深度屬一般水平,阿仔的拔尖完全靠學校。印象中小四開始參加各式各樣的活動,比賽,忙過 ...
看完只能表示您家孩子真的是天資聰穎,人中龍鳳。😅

lyfox 發表於 21-7-12 21:59
看完只能表示您家孩子真的是天資聰穎,人中龍鳳。😅

阿仔也有不了比他出色的師兄弟/姊妹,所以有時非強校也有個別出色的學生。

BSCYL 發表於 21-7-12 22:20
阿仔也有不了比他出色的師兄弟/姊妹,所以有時非強校也有個別出色的學生。
...

其實我想表達強校當然有他的優勢,但一般的學校亦有其生存之道,主要是為小朋友選擇一個合適的學習環境,可能比一味認定強校必定有利為佳。  阿仔升中後,雖然是平庸份子,但不見得比來自強校差。

回覆 BSCYL 的帖子

認同。畢竟5萬個DSE考生只得幾個狀元,就算你入左神校都唔代表你就可以係Dse考到好top既分數。係跨區神校讀同係地區band 1A中學讀,出來既DSE成績其實可能差不多,畢竟讀書都同小朋友本身資質有關,名校如果唔是盡收優質學生,佢一樣冇好既DSE成績,名校是冇辦法將普通學生變資優學生,佢唯一可以做既就是公關同包裝,吸引優質學生入讀。

Dylanli2017 發表於 21-7-12 22:48
回覆 BSCYL 的帖子

認同。畢竟5萬個DSE考生只得幾個狀元,就算你入左神校都唔代表你就可以係Dse考到好top ...

認同
到中學階段,學校當然有影響,但決定性因素還在學生本身。
單以DSE成績計算,地區強校不比傳統名校差。

BSCYL 發表於 21-7-13 07:35
認同
到中學階段,學校當然有影響,但決定性因素還在學生本身。
單以DSE成績計算,地區強校不比傳統名校差 ...

阿仔小學師弟在小學階段名列前茅,成績或獎項不及阿仔亮麗。
同報自一男官,自二聖言,阿仔自一,他自二。 經6年中學生涯,他DSE 的成績比阿仔好好多。 亦都說明學生的自身實力及努力不容忽視。 他在聖言如魚得水,發展可能比在男官更適合。
阿仔從不後悔入讀的小學,中學,可從新再選,都會揀回原校。小學的大力裁培,中學得到的不止是知識。

BSCYL 發表於 21-7-11 11:40
我承認比率上有強多弱小的存在因素。 但不應該將學校強弱定為唯一的因素, 父母的培養,小朋友自身實力, ...

我兒子的小學在港島東區是不錯的,但在全香港不見經傳。去到呈分成績,當時是約55% band 1。

我一直認為學校唔谷,愉快學習,但其他家出告訴我,學校唔谷,但他們在後面發功。

每年升中自行,校長鼓勵較出色學生跨區搏Band 1 位,讓其他band1學生可以多些機會自行或者抽東區及附近地區 band 1 學位。

所以上面都突顯,學校,家庭及學生都環環相扣。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

sumpo 發表於 21-7-10 20:37
正正就係諗緊呢樣野,可能係程度淺,所以考第一,人地揀都揀勁小學考第尾,都唔揀平傭小學考第一,係咪要攞 ...
咁你又誇張咗啲,就算最好嘅小學去到尾嗰啲都係冇乜人要的,差嘅小學考頭幾名都唔係冇作用,當然睇吓間小學有幾差,一般中等嘅小學頭10都見得下人的,當然如果二線小學能夠喺級3內就更好,可能同一線小學頭三有分別,但都相等於一線小學的Band one A B同學,唔好睇得咁差

carmenlook 發表於 21-9-4 12:35
咁你又誇張咗啲,就算最好嘅小學去到尾嗰啲都係冇乜人要的,差嘅小學考頭幾名都唔係冇作用,當然睇吓間小學 ...

有冇留意,經常有普通小學級頭家長在升中時都會有一個「大池小魚,小池大魚」的抉擇!
提出這問題的,大多心意「入小池做大魚」,因為感覺會易讀D,但易讀不代表成績好。
很多人也沒想過,6年後所有大小池的魚都要鬥大一次,究竟小池的大魚大?還是大池的小魚大?

fatman69 發表於 21-9-4 13:00
有冇留意,經常有普通小學級頭家長在升中時都會有一個「大池小魚,小池大魚」的抉擇!
提出這問題的,大多 ...

我本人選大池小魚,特別中學,程度係有分別,勁校未必教得最好,但係本身快同深,同學較有要求鬥心,氣氛係唔同,我仔同啲同學雖然躝玩,但佢哋會溫習,會比較,考完試大家都會研究吓啲題目,DSE係大家一齊出海鬥.到那時見真章,1AB學校8、9成人上大學,2C、B學校可能得1X%上大學,有啲甚至冇一成,B3更甚,即係人哋好多大池小魚比小池大魚游得快D,不過自己性格都要考慮,事實有啲人攞到自信會愈戰愈勇,咁可能真係小池好D

carmenlook 發表於 21-9-4 13:40
我本人選大池小魚,特別中學,程度係有分別,勁校未必教得最好,但係本身快同深,同學較有要求鬥心,氣氛係 ...

看到你最後兩句有感!
有心在大池競爭才是信心表現,在大池也能生存到,那怕你小池任何魚。
近日多看奥運,平日多少獎項也不重要,出到大舞台,都係論世界排名,等如中六生點都要入海互鬥一次。
所以升中選校真係要想清楚!

我本人選大池小魚,特別中學,程度係有分別,勁校未必教得最好,但係本身快同深,同學較有要求鬥心,氣氛係 ...

番看這帖,看到#14pig媽留言link,很多弱小係焗住入細池,雖然很多家長都會講「讀書都係靠自己」這類說話,但一年一年過去,這類學校都沒有甚麼突破!
這類教育新聞鱔稿,有時真係誤導了不少家長。

我仔中一自己班有5個外校生,全部都係聖公會小學

如果1A中學可以有9X%上大學,咁2B/C中學似乎不可能只有1X%上大學,莫講話低於10%。低於10%可以升讀大學學位,我估那些中學係B3~~~

上大學=/=大學學位。有9X%可以上大學學位,相信仲有唔少1A中學係未能達標~~~

mcl203 發表於 21-9-4 16:24
如果1A中學可以有9X%上大學,咁2B/C中學似乎不可能只有1X%上大學,莫講話低於10%。低於10%可以升讀大學學 ...
其實邊度可以睇到確實啲嘅數據,呢個我都想知,見有啲學校公布九成幾,有啲人又話有水份,咁點樣分?
‹ 上一主題|下一主題