用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖公會幼稚園
樓主: Kangaroojoey
go

聖公會幼稚園   [複製鏈接]

edniebridge 發表於 17-12-10 22:38
同意,感覺學校並不是最在意能力,而是小朋友和父母的態度如何。

相信其他名幼也有類似的取向。以前聽過 ...

雖然所有面試已完成,有點後知後覺,只係有時諗返轉頭,會否自己不自覺做左失分嘅行為而不自知。咁你認為家長同小朋友之間嘅互動、自省位,點樣有多啲機會加分、同埋最易出事?

之前試過,老師問問題,小朋友當下未及即時反應,dead air咗,呢啲位如果老師未出手而家長插嘴,希望解圍但又不致於提水,呢啲算係互動嗎?定係老師點都覺多事?

lovingu2 發表於 17-12-10 20:49
大家放心,我仔當年都唔係全部做哂答哂,也有上午正取生,我覺得學校係睇父母平常點同佢相處,小朋友有冇努 ...

請問小朋友係大b嗎?感覺中b同細b而N冇嘅機會都係渺茫...都是平常心吧!

amemama 發表於 17-12-10 22:53
雖然所有面試已完成,有點後知後覺,只係有時諗返轉頭,會否自己不自覺做左失分嘅行為而不自知。咁你認為 ...

記得嗰時名幼老師話,如果家長覺得自己樣樣都做得好好,其實就即係唔好 實際上我都唔知學校會點選取,只是個人感覺,家長要識得欣賞小朋友,也要知道他需要改善的地方,同時思考如何在家庭教育上做得更好。另外要和學校理念一致,才會有更大機會成功取得學位。

amemama 發表於 17-12-10 22:53
雖然所有面試已完成,有點後知後覺,只係有時諗返轉頭,會否自己不自覺做左失分嘅行為而不自知。咁你認為 ...

同小朋友互動的部分,我估家長對小朋友的包容、鼓勵、等候、欣賞,都會是加分的。見過在其他學校面試,有些家長不停提示,老師都會阻止......不過都是我估計啦,也不知各校對各項比重如何。見過某學校的分紙,代號顯示各項能力都有比分的,只是不知比例如何。

edniebridge 發表於 17-12-10 23:06
同小朋友互動的部分,我估家長對小朋友的包容、鼓勵、等候、欣賞,都會是加分的。見過在其他學校面試,有 ...

謝謝你的用心解答,作為家長,幾時都有需要學習嘅地方!

amemama 發表於 17-12-10 23:22
謝謝你的用心解答,作為家長,幾時都有需要學習嘅地方!

大家傾下,互相學習,我也在這裡得益良多學海無涯是真的,同小朋友一齊成長,既是學習,也是得著。

amemama 發表於 17-12-10 22:55
請問小朋友係大b嗎?感覺中b同細b而N冇嘅機會都係渺茫...都是平常心吧!
...

小朋友是細b,N冇

回覆樓主

話時話,最初我一去所謂遊戲等候室有少少愕然,一般學校遊戲等侯室係一張張枱上有玩具。但聖公會呢間,我一入去以為係「吉」的房間,要定過神來才看到有d籃球架、積木,隧道等。 我覚得學校係有特別設計過,呢part應該會計分的。可以看到大肌肉發展、小朋友合群性和社交技巧、家長的互動等等。其實設計得很好

EggEgg08 發表於 17-12-10 23:51
話時話,最初我一去所謂遊戲等候室有少少愕然,一般學校遊戲等侯室係一張張枱上有玩具。但聖公會呢間,我一 ...

我都相信會計分,如果唔係做乜收你張表。不過我留意到老師並非係咁寫嘢。所以我估頂多俾tick同cross 呱。始終咁多人申請,可以大刀闊斧咁out人

我女(10月B)係考第一日~

等候室環節唔知計唔計分,我女好中意玩波,但一見有小朋友走埋來就會主動雙手讓出 (真係估佢唔到XDD),轉頭再返來玩。

答問環節算有反應~ 但唔係好sharp醒地即問即答~反應少少頓,又細細聲~~不過肯講野我已經別無所求..............

考小肌肉環節,,佢要花好多時間先完成到,好彩老師好肯比機會佢自己探索~~比左好長時間佢慢慢玩~~所以同女女in左咁多間,我最中意呢間ge老師~~
而且亦好欣賞老師ge問問題方式,通常d幼稚園指令都好直接,小朋友識得跟住做就ok,但呢間問得比較broad,例如 "點樣令隻蛋發出聲音?" ~~令人覺得呢間學校會比好多思考空間小朋友~~

最印象深刻ge係老師話要放返隻蛋落個籃度,但我個女竟然無視左老師繼續玩,比著第二d學校ge老師應該會不停重覆指令直至小朋友服從~~果下我個心都驚一驚~~但SKH呢個老師竟然留意到我女仲係度研究緊隻蛋而繼續同佢就住隻蛋傾多幾句 "咦?! 係喎!!點解兩邊一樣顏色會蓋唔埋ge?!"~~

其實我唔知咁ge表現到底有冇機...........最近已經收到d reject信.....希望呢間有奇跡.............

極大機會下年做超大B........

回覆樓主

想問下問父母嗰條問題唔知計唔計分?

回覆樓主

點都會計少少
如果答案正常唔奇怪就OK :)

bar8ie 發表於 17-12-11 23:28
想問下問父母嗰條問題唔知計唔計分?

我覺得會計
學校好重視家校合作

回覆樓主

淨係問左一條如果你小朋友被人批評你會點做?

Lalaji 發表於 17-12-10 20:12
唔知係咪我諗多咗,我覺得話唔定遊戲室嘅設計就係想測試吓小朋友會唔會打交。尤其是個波,全場得一個。我 ...

唔好意思唔係想笑人,但你形容嘅情境我第一句就諗起「豬一樣嘅隊友」。不過有突發情形如果家長處理得好應該會加分,所以家長執生同運氣都好緊要

同你差唔多,我被問嘅問題係小朋友被人批評而發脾氣你會點做...

lovingu2 發表於 17-12-10 22:19
好叻仔,努力嘗試,我有d朋友到今時今日仲埋怨當年SKH考得太深,令佢個仔考唔到,其實可能當時已面露不悅 ...

唔係掛真係有家長怨學校考得太深,點解唔係諗個小朋友有幾多進步空間?

lollylolly 發表於 17-12-12 11:18
唔好意思唔係想笑人,但你形容嘅情境我第一句就諗起「豬一樣嘅隊友」。 ...

正確係狼一般的隊友。好鬼狼死呀,哈哈。自問自己小朋友情緒算控制得好,冇理佢,但點知老師見到邊part

sasamonkey 發表於 17-12-12 11:23
同你差唔多,我被問嘅問題係小朋友被人批評而發脾氣你會點做...

一樣…不過是問若受批評唔開心怎處理

老師有問我小朋友日常在家邊個同佢講故事⋯不是問我是問我小朋友

我是第一日IN的, 我仔是做唔到搖蛋呢個TASK , 但我好surprise仔仔有問老師, 點解一隻有聲一隻無的。之後佢有拆開晒d蛋, 但沒有係籃到拎多粒膠入無聲到。
掃紙時, 老師全程有鼓勵, 仔仔最後都做到。
最後老師俾禮物時, 仔仔說等一等, 我睇埋書先, 那時我呆左

但so far我覺得我仔已經表現100分架啦, 收唔收睇天意啦
‹ 上一主題|下一主題